Atacuri brutale neîncetate ale ruşilor. Două şcoli, transformate în ruine după loviturile rachetelor. 2 morţi şi 10 răniţi, într-un centru cultural din Ciuhuiv
Ministrul rus de externe recunoaşte că obiectivul aşa-zisei operaţiuni speciale din Ucraina este înlăturarea actualului guvern de la Kiev. Declaraţia lui Serghei Lavrov a venit la câteva zile după atacul asupra portului Odesa, care a pus la îndoială reluarea exportului de cereale ucrainene pe cale maritimă. Rusia susţine că bombardamentul nu va avea efect asupra transportului de grâne. Dar, pe de altă parte, reduce din nou livrările de gaz către Europa Occidentală, un alt factor de presiune economică. În replică, preşedintele Zelenski îndeamnă europenii să întrerupă total comerţul cu Rusia.
Oraşele încă neocupate din Donbas sunt permanent ţinta atacurilor armatei ruse, care nu a reuşit încă să lanseze marea ofensivă pentru cucerirea întregii regiuni. La Bahmut, două şcoli au fost prefăcute în ruine de loviturile mai multor rachete. Nu s-au înregistrat victime deoarece bombardamentul a avut loc noaptea, dar oamenii rămaşi în oraş sunt şocaţi de brutalitatea atacului.
Locuitoare din Bahmut: Era o şcoală atât de frumoasă, renovată de curând, tot mobilierul era nou, copiii învăţau cu plăcere. Iar acum vedeţi ce s-a întâmplat.
Clădirile civile continuă să fie atacate şi în alte oraşe ale Ucrainei. La Mikolaiv, o şcoală a fost distrusă total iar cinci oameni au fost răniţi. Şi mai grav a fost atacul asupra unui centru cultural din Ciuhuiv, lovit de nu mai puţin de 12 rachete.
Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa iar alte zece sunt rănite, dar numărul victimelor ar putea fi mai mare. Localnicii se tem că sub dărâmăturile clădirii sunt îngropate alte corpuri neînsufleţite.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 153 LIVE TEXT. Ucrainenii susţin că au ucis 100 de soldaţi ruşi într-un hotel din...
- Lavrov justifică atacul rușilor asupra portului Odessa: Acordul nu interzice atacurile asupra țintelor militare
- Rusia și-a arătat adevărată față încă o dată. Ce semnifică atacul asupra Odessei la doar câteva ore după...
Ruşii atacă neîncetat
De ani de zile, oamenii de aici au construit, s-au străduit să creeze condiţii bune de trai. Iar acum duşmanul distruge totul, omoară copii şi civili paşnici.
La rândul lor, ucrainenii provoacă pierderi grele inamicului, mai ales datorită rachetelor HIMARS, livrate de Statele Unite. Aproximativ 50 de depozite de muniţii ale armatei ruse, din teritoriul ocupat, ar fi fost distruse până acum de aceste rachete de care soldaţii Moscovei recunosc, neoficial, că se tem.
Oficialităţile militare ucrainene afirmă că s-a ajuns la un "punct de cotitură" în luptele pentru recucerirea regiunii Herson, din sudul ţării. "Trecem de la acţiunile defensive la contraofensivă", a declarat un consilier al guvernatorului ucrainean din Herson. Mai prudenţi, experţii militari occidentali consideră că rezultatul luptelor este, deocamdată, incert. Iar conducerea de la Kremlin se declară sigură că trupele sale îşi vor îndeplini obiectivul pe care nu mai încearcă să-l ascundă.
Serghei Lavrov: Vom ajuta, cu siguranţă, poporul ucrainean să scape de acest regim care este, absolut, împotriva oamenilor şi împotriva istoriei, dacă vreţi.
Aflat într-un turneu prin Africa, ministrul rus a dat asigurări că acordul privind exportul cerealelor ucrainene nu este pus în pericol de recentul atac al Rusiei asupra portului Odesa. Lipsa grânelor ucrainene şi ruseşti poate genera o criză alimentară la scară mondială şi, pur şi simplu, foamete în unele ţări în curs de dezvoltare.
Preşedintele Zelenski avertizează că Rusia foloseşte livrările de cereale, ca şi pe cele de gaz, ca pe arme de şantaj împotriva întregii lumi. Liderul ucrainean cere un răspuns pe măsură din partea Uniunii Europene.
Volodimir Zelenski: Eliminaţi, cât mai mult cu putinţă, relaţiile comerciale cu Rusia, pentru că orice asemenea relaţie este, pentru Rusia, un potenţial mijloc de presiune.
Statele Unite afirmă că, dacă transportul maritim prin Odesa nu va putea fi reluat, vor căuta să asigure alte căi de export pentru cerealele Ucrainei. Între timp, deşi susţine că Rusia nu este afectată prea mult de sancţiunile occidentale, Vladimir Putin recunoaşte că ele au efecte serioase cel puţin asupra transportului aerian.
Dialogul dintre cele două părţi se limitează acum la un singur domeniu: schimbul de prizonieri răniţi şi de corpuri neînsufleţite ale soldaţilor căzuţi în lupte. La Kiev, sute de cadavre aşteaptă să fie identificate pentru ca familiile şi camarazii lor rămaşi în viaţă să-şi poată lua ultimul bun rămas.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰