Antena Meniu Search
x

Atentat cu bombă în estul Ucrainei, ocupat de ruşi. Cel puţin 28 de morţi, după ce ucrainenii ar fi atacat o brutărie

Război în Ucraina. Bilanţul atacului de sâmbătă, atribuit Ucrainei, asupra unei brutării din oraşul ocupat Lisichansk, în estul ţării, a crescut la 28 de morţi, inclusiv un copil, au anunţat duminică serviciile de urgenţă ruse, potrivit AFP, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 04.02.2024, 20:42

Vezi și

"Operaţiunile de căutare continuă la locul brutăriei prăbuşite (...) Aproximativ 65% din structura distrusă a fost demontată (...) Din păcate, 28 de persoane, inclusiv un copil, au murit", a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă pe Telegram. Lisichansk, în regiunea Lugansk, a căzut în mâinile forţelor ruse în vara anului 2022, după o bătălie violentă. Frontul din estul Ucrainei abia dacă s-a mişcat de mai multe luni, dar luptele rămân sângeroase, iar bombardamentele s-au intensificat de ambele părţi în această iarnă. "La Lisichansk, angajaţii Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă au găsit cadavrele a 20 de persoane sub dărâmături", a scris ministerul pe Telegram. Această cifră a fost corectată ulterior la 28.

Aceeaşi sursă a publicat o înregistrare video cu salvatorii care lucrează în întuneric, extrăgând un cadavru dintre dărâmături, înainte de a descoperi o femeie rănită care a fost evacuată pe o targă. Ministerul a precizat anterior că intenţionează să continue căutările "toată noaptea" şi că salvatorii au "salvat până acum 10 persoane" de sub dărâmături. Leonid Pasechnik, guvernatorul instalat de ruşi în Lugansk, a acuzat forţele Kievului că au vizat o brutărie aglomerată, despre care a spus că era cunoscută pentru că avea pâine proaspătă la sfârşit de săptămână.

Ucrainenii spun că au doborât 9 dintre cele 14 drone lansate de ruşi

De partea ucraineană, forţele aeriene au declarat sâmbătă că au doborât nouă din cele 14 drone lansate de Rusia în sudul şi centrul Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă. "Ucraina a distrus nouă drone inamice în regiunile Dnipro, Odesa, Nikolaiv şi Jîtomîr", au precizat forţele aeriene de la Kiev. Cele mai multe dintre dronele Shahed de fabricaţie iraniană au vizat "infrastructura energetică" din regiunea centrală Dnipro, unde mii de oameni au rămas fără electricitate. Întreruperile de curent au afectat în principal Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe acelaşi subiect

Guvernatorul regiunii Dnipro, Serghei Lisak, a declarat că 15.000 de locuitori din Krivoi Rog au rămas fără electricitate în urma atacului cu drone. De la începutul ofensivei sale în Ucraina, Rusia a vizat infrastructura energetică a ţării, lăsând mii de oameni fără încălzire în timpul unei campanii intense anul trecut. La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a felicitat trupele pentru că au lovit forţele Moscovei departe de câmpul de luptă, "atât pe uscat, cât şi pe mare". Această declaraţie intervine la două zile după ce Kievul a anunţat că a distrus o navă de război rusă în largul coastelor Crimeei şi în timp ce un incendiu a afectat sâmbătă o importantă rafinărie din regiunea Volgograd, în sud-vestul Rusiei, după un atac cu dronă revendicat de Ucraina.

"În urma prăbuşirii unei drone doborâte, un incendiu a izbucnit în rafinăria din Volgograd", fără a provoca victime, a declarat guvernatorul local Andrei Botcharov pe Telegram. Serviciile de urgenţă, citate de agenţia TASS, au declarat că incendiul a fost stins. Incendiul de la rafinăria din Volgograd a fost "rezultatul unui atac cu drone reuşit al SBU", serviciile de securitate ucrainene, a declarat pentru AFP o sursă de securitate ucraineană.

Deţinută de gigantul Lukoil, rafinăria susţine pe site-ul său că este "cel mai mare producător de produse petroliere din Districtul Federal Sudic", care cuprinde opt regiuni din sud-vestul Rusiei. De la începutul ofensivei împotriva Kievului, în februarie 2022, teritoriul rus a fost vizat în mod regulat de lovituri şi atacuri cu drone atribuite Kievului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Atentat cu bombă în estul Ucrainei, ocupat de ruşi. Cel puţin 28 de morţi, după ce ucrainenii ar fi atacat o brutărie