Antena Meniu Search
x

Video "Cum e copilul? E dezvoltat?". Acuzații de trafic de copii pe filiera Ucraina - Rep. Moldova - România. Cum a fost forțată o mamă să-și vândă bebelușul

Acuzaţii de trafic de copii în Republica Moldova, cu ramificaţii până în România. Preşedinta unei fundaţii care susţine că se ocupă de drepturile copiilor în Chişinău, şefa unei maternităţi şi o notăriţă sunt anchetate după ce au încercat să vândă bebelușul unei femei din Ucraina unui cuplu de români. Femeile din Moldova ar fi obligat-o pe mamă să mintă că tatăl fetiţei este cetăţeanul român. Totul, contra cost. Vânzarea copilului a fost descoperită înainte ca bebeluşul să ajungă la noi în ţară. Informaţii cu impact emoţional. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 03.02.2024, 19:31

Vezi și
  • - A trecut comisia?
  • - Cum a trecut?
  • - Cum e copilul? E dezvoltat?
  • - Tot o să fie. Tot o să îţi spun pe măsură ce... am si eu interes cu tine!

Este discuţia cinică purtată de cele care au pus preţ pe viaţa bebeluşului unei ucrainence şi care arată o realitate cruntă - orice e de vânzare, chiar şi un copil. Potrivit anchetatorilor moldoveni, coşmarul mamei a început în decembrie 2022. 

  • Cristi Popovici, reporter Observator: Cu două săptămâni înainte să nască, în Ucraina, pe viitoarea mamă o abordează o femeie. Îi promite că o ajută să nască în Republica Moldova, în siguranţă, departe de ororile războiului. Doar că, fără să ştie, ajunge pe mâinile unei reţele de trafic de copii. 

Capii reţelei, potrivit anchetatorilor moldoveni, erau preşedinta unei fundaţii din Chişinău care se ocupă tocmai de drepturile copiilor şi şefa unei maternităţi din oraş. Ca să fie sigure că tranzacţia merge unsă, se ajutau de un notar care avea rolul să pună la punct documentele fictive de adopţie şi certificatul de naştere, ca nimic să nu dea de bănuit. Următorul eşalon era format din intermediari - cei care au găsit-o pe mama vulnerabilă - o femeie de 38 de ani din Ucraina, cu mai mulți copii casă, speriată de război şi fără prea multe posibilităţi materiale. În cele din urmă, viitorii părinţi - un cuplu de români care a fost dispus să plătească oricât pentru a avea un copil.    

Pe acelaşi subiect
  • Cristi Popovici, reporter Observator: Ajunsă în Chişinău, viitoarea mamă a fost cazată într-un hotel şi ţinută acolo până când sarcina a ajuns la termen. A născut în maternitatea pe care reţeaua o controla. Potrivit anchetatorilor moldoveni, atunci încep presiunile să-şi vândă copilul cuplului de români. 

Anchetatorii moldoveni spun că membrii reţelei "au profitat nu doar de starea de război din Ucraina și situația financiară dificilă a victimei, dar și de faptul că nu cunoaște limba română".

Ameninţată că-şi va pierde fetiţa abia născută, femeia cedează presiunilor şi acceptă să semneze o hârtie prin care minte că tatăl bebeluşului este bărbatul din România, care plătise pentru copil. 

  • - Ei sunt pe loc? 
  • - Da. 
  • - Tatăl copilului a achitat certificatul de naștere pe mamă, dar mama documente nu are. Avea doar ăsta al lor intern. 

Dar asta nu e o piedică. Pe certificatul de naştere, notăriţa se ocupă să apară numele lui ca tată biologic. Aşa, ar fi putut să plece din Republica Moldova cu bebeluşul fără nicio problemă. Fetiţa e salvată de poliţie înainte să ajungă la cumpărători, după ce o angajată de la centrul de plasament în care mama copilei ajunge află de orori.

  • Adrian Cuculis, avocat: Adopţia din Republica Moldova nu putea să fie făcută decât cu largul concurs inclusiv al autorităţilor, vedem că sunt şi notari din Moldova, dar şi cei din România care au fost de acord să semneze în fals că acel cetăţean român e tatăl copilului. Se poate deschide şi un dosar internaţional pentru trafic de copii. Sunt convins că exista o filieră acolo. 

Deocamdată, ancheta este deschisă doar la Chişinău, procurorii de la Bucureşti nu au fost înştiinţaţi despre caz. 

Ucraina, țară cunoscută pentru "industria" mamelor surogat

S-ar fi ajuns la comerţul cu copii, spun specialiştii, după ce războiul a distrus o industrie cheie în Ucraina – nașterea copiilor prin mame surogat. În 2022, industria a fost estimată la 14 miliarde de dolari. 

  • Silvia Tăbuşcă, specialist în combaterea traficului de persoane: De obicei, mamele sunt plătite cu sume foarte mici, între 5 şi 10.000 maxim. Ulterior, copiii sunt vânduţi pe piaţa neagră a adopţiilor cu sume de aproximativ 100.000 de euro. Reţelele au fel de fel de poveşti pe care le spun victimelor ca să fie convingătoare, bebeluşii lor vor avea o viaţă mult mai sigură, într-o familie mult mai bogată. 

În august anul trecut, un alt caz şoca Europa. Alte moldovence erau pioni cheie într-o reţea de trafic de bebeluşi cu ramificaţii din Creta până în România. Creierul operaţiunii era un influent doctor ginecolog elen. Sute de tinere au fost păcălite să-şi vândă ovulele ori să-şi închirieze pântecul pentru copiii unor străini. Pentru fiecare bebeluş născut, clienţii plăteau până la 120.000 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Cum e copilul? E dezvoltat?". Acuzații de trafic de copii pe filiera Ucraina - Rep. Moldova - România. Cum a fost forțată o mamă să-și vândă bebelușul