Antena Meniu Search
x

„Au crezut că sunt moartă”. Văduva președintelui haitian face dezvăluiri sfâșietoare despre asasinarea soțului ei

”Au crezut că sunt moartă”, spune văduva președintelui haitian, într-un interviu sfâșietor acordat publicației New York Times la câteva săptămâni după atacul din reședința prezidențială. ”Singurul lucru pe care l-am văzut înainte să-l ucidă a fost cizmele lor”, a spus Martine Moise despre momentul în care soțul ei, președintele Jovenel Moise din Haiti, a fost împușcat împușcat lângă ea. „Apoi am închis ochii și nu am văzut nimic altceva.”

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 30.07.2021, 23:33

Martine Moïse a povestit că a ascultat cum asasinii au răscolit încăperile, căutând ceva anume printre dosarele soțului ei. ”Nu e asta, nu e asta”, ar fi spus bărbații, în spaniolă, în timp ce răscoleau printre dosare. Într-un final au spus ”Gata”. Apoi au plecat.

Soția președintelui asasinat a mai povestit că unul dintre bărbați a călcat-o pe picior, în timp ce altul i-a pus o lanternă în ochi să vadă dacă mai trăiește. „Când au plecat credeau că sunt moartă”, a mai spus ea.

Soția președintelui haitian s-a prefăcut moartă ca să scape de asasini

În primul ei interviu de la asasinarea președintelui, din 7 iulie, Martine Moise, în vârstă de 47 de ani, a descris durerea sfâșietoare pe care a simțit-o când și-a văzut soțul ucis în fața ei. ”Tot sângele acela...” a spus ea încet.

Pe acelaşi subiect

Nu ar fi vrut să-și reamintească coșmarul din acea noapte, însă a simțit că trebuie să vorbească pentru că ”nu crede că ancheta asupra morții soțului ei a răspuns la întrebarea principală: cine a ordonat și a plătit asasinarea soțului ei?”, scrie The New York Times.

Mercenari columbieni au făcut parte din comandoul care l-a ucis pe Jovenel Moise

Poliția haitiană a reținut mai multe persoane implicate în asasinat, inclusiv 18 columbieni și mai mulți haitieni și haitieni americani, și e pe urmele altor suspecți.

Printre aceștia se numără comandanții columbieni ieșiți la pensie, un fost judecător, un vânzător de echipamente de securitate, un broker de asigurări ipotecare din Florida și doi comandanți ai echipei de securitate a președintelui. Potrivit poliției haitiene, complotul elaborat se învârte în jurul unui doctor și pastor, Christian Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani, despre care oficialii spun că a conspirat să angajeze mercenari columbieni pentru a-l ucide pe președinte și pentru a prelua puterea politică.

Dar criticii spun că niciuna dintre persoanele numite în anchetă nu a avut mijloacele de a finanța complotul pe cont propriu. Și Martine Moise crede că trebuie să fi existat o minte în spatele lor, care a dat ordinele și a furnizat banii.

Niciun gardian nu a fost rănit în asasinatul președintelui haitian

Martine Moise spune că vrea să știe ce s-a întâmplat cu cei aproximativ 50 de bărbați care erau de regulă în perimetrul reședinței prezidențiale, ori de câte ori soțul ei era acasă. Niciunul dintre gardienii săi nu a fost ucis sau chiar rănit, a spus ea. ”Nu înțeleg cum nu a fost împușcat nimeni”, a spus ea.

Martine Moise a mai povestit că a fost trezită din somn de zgomotele de afară și a mers să-și trezească copiii și să le spună să se ascundă într-o baie, singura încăpere din casă fără ferestre.

Doi oficiali responsabili cu securitatea prezidențială, reținuți

În tot acest timp, președintele a apucat să-și sune doi oficiali responsabili cu securitatea prezidențială. ”Mi-au spus că vin”, i-a răspus el. Însă în scurt timp asasinii au dat buzna în camera soților și au deschis focul. Bărbații vorbeau doar spaniolă și au comunicat cu cineva la telefon în timp ce cercetau camera. „Căutau ceva în cameră și l-au găsit”, a spus Martine Moise, fără să știe despre ce anume este vorba.

Bărbații pe care soțul ei îi chemase în ajutor, oficialii cărora li s-a încredințat securitatea președintelui, sunt acum în custodia haitiană.

Preşedintele haitian Jovenel Moïse a fost ucis la 7 iulie, de cel puțin 28 de mercenari străini. Martine Moise, soţia sa, a fost rănită în atac şi a fost transportată la Miami pentru tratament imediat după tragedie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » „Au crezut că sunt moartă”. Văduva președintelui haitian face dezvăluiri sfâșietoare despre asasinarea soțului ei