Antena Meniu Search
x

Un val excepțional de caniculă lovește Spania. Avertismentul meteorologilor: Peste 30 de ani o vară ca acum ni se va părea rece

Înaintea unui val de caniculă care va lovi Spania și Portugalia în următoarele zile, meteorologii iberici avertizează că peste 30 de ani verile de acum ni se vor părea reci.

de Redactia Observator

la 12.08.2021, 17:31

Un val excepțional de caniculă lovește Spania. Avertismentul meteorologilor: Peste 30 de ani o vară ca acum ni se va părea rece
Termometru în Madrid - Profimedia

Spania se confruntă cu primul val de căldură al anului, un episod care, începând de miercuri, afectează aproape întreaga peninsulă și Insulele Baleare. Este prognozată o temperatură maximă 45 de grade pe valea Guadalquivir. Nopțile vor fi și ele toride cu 26-28 de grade în diferite părți ale țării. Din cauza temperaturilor ridicate există un risc foarte înalt de incendiu de vegetație.

Canicula vine la trei zile după raportul alarmant al ONU despre schimbările climatice. Rubén del Campo, purtătorul de cuvânt al Agenției Meteorologice de Stat (AEMET) a confirmat pentru El Pais că în Spania valurile de căldură s-au dublat în doar un deceniu. „Acțiunea umană crește frecvența și intensitatea valurilor de căldură. În 30 de ani, o vară ca în prezent va fi considerată o vară rece”, explică el.

Vineri este cod roșu de caniculă în Andaluzia. Cod portocaliu de caniculă în Madrid, Aragon, Castilla y Leon, Castilla la Mancha, Catalonia, Extremadura, Navarra, La Rioja, Comunitatea Valenciană și Insulele Baleare. Cod Galben în Cantabria, Galicia, Murcia și Țara Bascilor. Sâmbătă este cod portocaliu de caniculă în Madrid, Andaluzia, Aragon, Cantabria, Castilla y Leon, Castilla la Mancha, Catalonia, Extremadura, Navarra, La Rioja, Comunitatea Valenciană și Insulele Baleare și vod galben de caniculă pentru comunitățile Galicia, Murcia și Țara Bascilor.

Episoade de caniculă s-au dublat în 10 ani în Spania

Pe acelaşi subiect

Potrivit agenției de stat, temperaturile vor creşte cu 5-10 grade peste valorile medii ale momentului. În unele puncte din nord-est și jumătatea sudică, se vor înregistra temperaturi şi cu peste 10 grade peste valorile normale. Temperaturile pe timp de zi și de noapte vor fi „foarte ridicate, extreme, neobișnuite pentru această perioadă a anului” în cea mai mare parte a peninsulei.

Valurile de caniculă trebuie să îndeplinească câteva criterii pentru a putea fi catalogate în acest fel: temperaturile trebuie să fie foarte ridicate, cu 5% mai calde decât cele care există de obicei vara; trebuie să afecteze o mare parte a teritoriului - cel puțin 10% din cele aproape 800 de stații meteo pe care le are agenția de stat - și trebuie să dureze cel puțin trei zile. 

Aceste tipuri de episoade de caniculă s-au dublat în doar 10 ani, potrivit datelor AEMET. Între anii 1980 și 2000 au existat între 10 și 12 valuri de căldură pe deceniu (aproape unul pe an). În ultimul deceniu (2010-2020)au fost 24.  „Valurile de căldură s-au dublat într-un deceniu și tendința este să devină din ce în ce mai frecvente și mai intense" a explicat meteorologul Del Campo.

Climatologul Dominic Royé, profesor la Universitatea din Santiago de Compostela, a studiat valurile de căldură spaniole și a făcut o proiecție viitoare, publicată în ultimul număr al revistei științifice Atmospheric Research. „În cele trei decenii dintre 1971 și 2000, în Spania au existat în medie 21 de zile catalogate ca val de căldură pe an”, spune Royé. 

„Conform proiecției noastre, în 2050 vor exista cel puțin 41 de zile cu aceste caracteristici pe an, în timp ce în cel rău scenariu vom ajunge la 50 de zile cu căldură extremă”. Profesorul mai transmite că dacă în cele trei decenii de la sfârșitul secolului al XX-lea aceste fenomene au afectat, în medie, 16% din teritoriul peninsulei, în 2050 vor afecta între 26% și 32%.

Un val de caniculă excepțional

Climatologul Dominic Royé consideră că episodul actual „este un val excepțional, deoarece va avea temperaturi foarte ridicate atât maxime, cât și la minime. Și populația afectată este, de asemenea, foarte mare, doar coasta cantabrică și Galicia, nord-vestul țării, nu vor fi afectate ”. Rămâne de văzut dacă vin și particulele sahariene care nu permit radiațiilor să intre, ceea ce ar împiedica atingerea temperaturilor maxime prognozate, mai transmite climatologul. 

Un studiu publicat în revista The Lancet pe 1 iulie susține că decesele cauzate de căldură și efectele sale au crescut la 3.669 de persoane pe an în perioada 1998-2012 în Spania. Pe baza acestor date și luând în considerare creșterea temperaturii, raportul prezice că decesele ar putea ajunge în Spania la 14.531 pe an în perioada 2035-2064 (în cel mai rău scenariu, fără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră), în timp ce în 2070-2099 ar exista 30.443 de decese (de asemenea, în cel mai rău scenariu). Studiul nu ia în considerare adaptabilitatea spaniolilor. „În ultimele patru decenii, s-a înregistrat o îmbunătățire a nivelului de trai și un acces mai mare la aer condiționat, astfel încât o mare parte din populație este mai bine pregătită pentru aceste temperaturi”, explică Hicham Achebak de la ISGlobal Climate and Health.

Ministerul de Externe a prelungit până sâmbătă atenționarea de călătorie în Spania

Atenționarea de călătorie emisă inițial era valabilă pentru zilele de 11 și 12 august, dar MAE a prelungit-o până pe 14 august.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Un val excepțional de caniculă lovește Spania. Avertismentul meteorologilor: Peste 30 de ani o vară ca acum ni se va părea rece