Antena Meniu Search
x

Foto Avioanele Boeing 737 MAX au primit din nou acordul să zboare, în SUA

Administrația Federală pentru Aviație (FAA) din Statele Unite a premis reluarea zborurilor cu avioanele de tip Boeing 737 MAX, după două tragedii aviatice produse în 2018 care au dus la moartea a 346 de persoane.

De Daniel Murărescu la 19.11.2020, 07:33
avion Boeing
Un Boeing 737 MAX aterizează după un zbor critic de testare, Seattle, Statele Unite, 10 iulie 2020 - Seattle Aviation Images/ZUMA Wire via Profimedia Images
  • Aparatele 737 MAX au stat aproape doi ani consemnate la sol
  • Compania Boeing a fost dată în judecată de familiile victimelor

Administratorul FAA, Steve Dickson, a semnat un ordin de ridicare a interdicţiei de zbor din ultimele 20 de luni, cea mai lungă perioadă din istoria aviaţiei, iar agenţia americană a publicat detalii referitoare la actualizările software şi la schimbările din activităţile de training pe care le-a impus pentru ca avioanele de acest tip să poată transporta din nou pasageri.

Citește și: Avionul Boeing de tipul 737 MAX, implicat în două tragedii aviatice în mai puţin de jumătate de an. Modelul, comandat şi în România

Două aparate 737 MAXI s-au prăbușit în Indonezia şi Etiopia, în 2018, într-un interval de numai cinci luni. Tragediile aviatice au provocat moartea a 346 de oameni şi au dus la un val de investigaţii, au fragilizat dominaţia americană pe piaţa aviaţiei şi au costat Boeing aproximativ 20 de miliarde de dolari.

"100% încredere în siguranța avionului"

"Am făcut tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a ne asigura că ”acest tip de prăbuşiri nu vor mai avea loc", a declarat Steve Dickson.

Decizia FAA înseamnă că operatorii aerieni americani vor putea relua cursele comerciale după ce vor îndeplini condiţiile FAA. Reluarea curselor în alte regiuni va depinde de aprobarea altor autorităţi de reglementare din lume.

Canada şi Brazilia au anunţat miercuri că vor continua evaluările proprii, dar că se aşteaptă ca acestea să fie finalizate în curând, informează news.ro.

Cel mai bine vândut avion al Boeing va reveni în exploatare în condiţiile dificile provocate de pandemia de coronavirus, noile tarife comperciale europene şi neîncrederea în unul dintre cele mai supravegheate branduri din aviaţie.

Renumele modelul 737, pătat de cele două prăbușiri

Avionul 737 MAX este o versiune modernizată a unui avion introdus prima oară pe piaţă în anii 1960, Boeing 737. Avioanele cu o singură punte de tipul MAX şi Airbus A320neo domină flotele globale şi oferă o sursă majoră de profit pentru industria aviatică.

După reluarea zborurilor, Boeing va avea o cameră de monitorizare permanentă a tuturor zborurilor avioanelor MAX, pentru probleme care ar putea afecta revenirea în exploatare a acestora, de la blocarea trenului de aterizare la urgenţele medicale, au declarat trei persoane apropiate situaţiei.

Familiile victimelor etiopiene ale accidentului aviatic au afirmat într-un comunicat ”că sunt profund dezamăgite şi îndurerate” în urma deciziei FAA de a permite revenirea în serviciu a avionului MAX.

Operatorii aerieni americani care au avioane 737 MAX în flotele lor au anunţat miercuri că vor efectua lucrările de întreţinere şi cursurile cerute de FAA, înainte de reluarea treptată a curselor, care au fost reduse drastic din cauza pandemiei de coronavirus.

Tot miercuri, Comisia pentru Comerţ din Senatul SUA a votat în unanimitate pentru aprobarea unui proiect de reformare a modului în care FAA certifică avioanele noi. Camera Reprezentanţilor a adoptat marţi, în unanimitate, un proiect de reformă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Avioanele Boeing 737 MAX au primit din nou acordul să zboare, în SUA