Antena Meniu Search
x

Foto Avocată din Iran, arestată la înmormântarea lui Armita Garawand, adolecenta de 16 ani omorâtă în bătaie pentru că nu purta hijab

Autoritățile din Iran au arestat o cunoscută avocată și apărătoare a drepturilor omului în timp ce participa la înmormântarea lui Armita Garawand, o adolescentă care a decedat după ce ar fi fost bătută la metroul din Teheran pentru că nu purta hijab, a declarat soțul ei, potrivit The Guardian. Cazul a stârnit controverse în Republica Islamică, deja cutremurată de moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie 2022.

de Redactia Observator

la 30.10.2023, 16:11

tânără din Iran, moartă într-un incident petrecut la metrou
Avocată din Iran, arestată chiar la înmormântarea unei adolescente de 16 ani care nu purtase hijab la metrou - Profimedia Images

Nasrin Sotoudeh, în vârstă de 60 de ani, a fost arestată duminică la Teheran în timpul înmormântării tinerei Armita Garawand, în vârstă de 16 ani, moartă după o lună petrecută la Terapie Intensivă. Conform sursei citate, Sotoudeh, care a primit Premiul Saharov al Parlamentului European în 2012 pentru activitatea sa în domeniul drepturilor omului, a fost arestată de mai multe ori în ultimii ani.

"Soția mea a fost arestată în timpul înmormântării lui Armita Garawand, alături de alții", a declarat agenției France-Presse Reza Khandan, soțul lui Sotoudeh, precizând că femeia a fost "bătută violent" în timpul arestului.

Potrivit agenției locale Fars, Armita Garawand a fost "arestată și predată autorităților judiciare" pentru că "nu purta hijab" și "afecta siguranța mentală a societății". Tragedia s-a petrecut la puțin peste un an de la moartea tinerei Mahsa Amini, o adolescentă cu origini iraniano-kurde, decedată în custodia poliției după ce a încălcat codul vestimentar impus de așa-numita poliție a moravurilor.

Acoperirea gâtului și a capului în public este obligatorie pentru femei din 1983, în urma Revoluției Islamice din Iran

Pe acelaşi subiect

Sotoudeh a fost la rândul ei încarcerată în 2018 după ce a apărat o femeie arestată pentru că protesta împotriva obligativității purtării hijabului în Iran. Apoi, în 2019, a fost condamnată la 12 ani de închisoare sub acuzația de "încurajare a corupției și desfrânării".

Cazul lui Garawand a fost raportat pentru prima dată pe 3 octombrie de către Hengaw, un grup pentru drepturile omului cu accent pe populația kurdă, care a susținut că aceasta a fost grav rănită în timpul unui incident în metroul din Teheran, în care a fost implicată "poliția moralității".

Cu toate acestea, autoritățile au afirmat că adolescenta a suferit o scădere bruscă a tensiunii arteriale și au negat orice "altercații fizice sau verbale". Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la metrou, care au fost difuzate la televiziunea de stat iraniană, Armita Garawand a putut fi văzută fără hijab în timp ce era scoasă dintr-un vagon de metrou, după ce aparent ar fi leșinat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Avocată din Iran, arestată la înmormântarea lui Armita Garawand, adolecenta de 16 ani omorâtă în bătaie pentru că nu purta hijab