Azerbaidjanul a lansat o operațiune militară în Nagorno-Karabah. Rusia anunță ''măsuri pentru a stabiliza situaţia''
Azerbaidjanul a anunţat miercuri că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operaţiuni militare pe care a denumit-o ''Răzbunarea'' şi care provoacă temeri privind riscul reizbucnirii unui război azero-armean în această enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană, notează Agerpres.

Armata azeră ''a stabilit controlul asupra mai multor poziţii înalte'', printre care şi dealuri, a transmis Ministerul azer al Apărării, citat de AFP, adăugând că trupele azere îşi fortifică poziţiile ocupate. Cele două tabere anunţaseră mai devreme moartea a cel puţin doi combatanţi armeni şi a unui soldat azer în această reizbucnire de violenţe.
Rusia, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 şi a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistiţiul în zona Saribaba. Moscova ia ''măsuri pentru a stabiliza situaţia'', care se deteriorează în zonă, a transmis Ministerul rus al Apărării.
Potrivit versiunii Ministerului azer al Apărării, trupele sale au fost ţinta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană şi Nagorno-Karabah, astfel că a lansat o operaţiune de represalii, de unde şi numele de ''Răzbunarea'' pe care l-a dat acesteia.
Armenia şi Azerbaidjan îşi dispută din anii '90 provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Ultimul lor război, purtat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit prin armistiţiul negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene. Conform acordului încheiat atunci, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfăşurat la începutul anilor '90.
- Armenia şi Azerbaijan au ajuns la un acord de încetare a focului după intervenţia Rusiei. Mai mulţi morţi la...
- Armenia, refugiul rușilor care fug de represaliile lui Putin
- Sute de morţi pe linia de contact dintre Armenia şi Azerbaidjan. Cele două țări se acuză reciproc de...
- Două ţări, acord de pace istoric după 40 de ani de război. SUA salută înţelegerea: "Se întoarce pagina unui...
- NYT: Amazon vrea să cumpere TikTok. Oferta de ultim moment, trimisă printr-o scrisoare lui JD Vance
Armenia are în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, inclusiv prin apartenenţa la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). În timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020 premierul Nikol Paşinian a cerut Moscovei ca OTSC să intervină, forţele armene fiind depăşite de capabilităţile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei. Kremlinul - care îl consideră pe Paşinian drept un politician pro-occidental, venit la putere în urma unei "revoluţii colorate" - a refuzat atunci, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.
Separatiștii din Nagorno-Karabah au anunțat mobilizarea
Autorităţile separatiste din enclava etnică armeană Nagorno-Karabah au declarat miercuri mobilizarea parţială, pe fondul unor fricţiuni în creştere cu Azerbaidjanul, a anunţat biroul preşedintelui Republicii Arţah (Nagorno-Karabah) separatiste, citat de Reuters. Lupte au izbucnit în ultimele zile în acest teritoriu, recunoscut internaţional ca parte a Azerbaidjanului, Baku susţinând că a ucis 4 soldaţi separatişti şi a rănit alţi 15.
Nagorno-Karabah s-a desprins de Azerbaidjan cu sprijinul Armeniei după un sângeros conflict etnic post-sovietic la începutul anilor 1990. În 2020, Azerbaidjanul a lansat un al doilea război în regiune, recâştigând cu succes o parte din teritoriul controlat de separatiştii susţinuţi de Armenia, aminteşte Reuters. În virtutea termenilor încetării focului, militari ruşi de menţinere a păcii au fost desfăşuraţi pentru a proteja restul teritoriului deţinut de separatişti. Cu toate acestea, încetarea focului este încălcată în mod regulat.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰