Antena Meniu Search
x

Analiză BBC: Israelul nu a prezentat dovezi convingătoare până acum că în spitalul Al-Shifa este cartierul Hamas

Război Israel - Hamas. Au trecut câteva zile de când forțele israeliene au intrat în spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, dar continuă şi vineri să caute dovezi că acolo se află un centru-cheie de comandă al Hamas, arată o analiză BBC. Jurnaliştii nu consideră că dovezile prezentate de trupele israeliene până în prezent sunt convingătoare şi avertizează că, în lipsa lor, apelurile internaţionale pentru o încetare a focului vor creşte. 

de Redactia Observator

la 17.11.2023, 18:09

BBC: Dovezile prezentate de Israel până acum că în spitalul Al-Shifa este un centru de comandă Hamas nu sunt convingătoare
BBC: Dovezile prezentate de Israel până acum că în spitalul Al-Shifa este un centru de comandă Hamas nu sunt convingătoare - Profimedia

Dovezile pe care Israelul le-a prezentat până acum nu par convingătoare pentru tipul de retorică folosit de israelieni cu privire la spital şi la sugestiile că acolo era un centru de comandă al Hamas, explică Jeremy Bowen, editor internațional BBC. BBC aminteşte că nu există o verificare independentă în interiorul spitalului Al-Shifa din Gaza. Jurnaliştii nu pot circula liber iar toţi cei care relatează din Gaza o fac sub protecţia armatei israeliene.

Dacă acolo a existat un centru de comandă - și au existat speculații despre această posibilitate încă din 2014 - atunci israelienii nu au prezentat încă lumii dovezi definitive ale existenței sale. Armata Israeliană a găsit până în prezent niște puști Kalaşnikov, care sunt comune în Orientul Mijlociu, o intrare de tunel, cum sunt multe în Gaza, câteva uniforme militare și un vehicul capcană.

Descoperirea unui sediu Hamas important sub spital este, bineînţeles, încă posibilă. La urma urmei, spitalul a fost construit de israelieni în anii 1970, când Israelul deţinea controlul total asupra teritoriului. Este un complex mare a cărui verificare necesită timp. Este bine cunoscut şi faptul că arhitecții israelieni care au proiectat spitalul Al-Shifa au inclus subsoluri extinse. De asemenea, este posibil ca israelienii să fi găsit ceva înăuntru dar, din motive militare sau de securitate, ar putea să fi decis să nu le dezvăluie încă.

Foarte multe lucruri depind de spitalul Al-Shifa din Gaza

Pe acelaşi subiect

Nu este clar de ce Israelul ar face asta pentru că foarte multe lucruri depind de Al-Shifa. De la începutul acestui război, pe 7 octombrie, când atacul lansat de Hamas a ucis aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili israelieni, Israelul a spus că una dintre principalele sale ținte este să ajungă la acest spital. 

Pentru guvernul israelian este un obiectiv cheie să demonstreze că Hamas folosește unitățile medicale din Gaza pentru a-și ascunde operațiunile, o acuzație pe care Hamas a negat-o în mod repetat. Peste 11.500 de persoane au murit în Gaza în mai bine de o lună, conform ultimelor date de la Ministerul Sănătății condus de Hamas, iar principala justificare a Israelului pentru uciderea a atât de mulți oameni este că Hamas îi folosea ca scuturi umane.

Premierul israelian Benyamin Netanyahu a susținut joi seară într-un interviu că Hamas avea un centru militar de comandă la spital. El a mai spus că sunt "indicii puternice" că acolo au fost ținuți ostatici, după ce Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că trupul unei femei în vârstă de 65 de ani, Yehudit Weiss, care fusese răpită din casa ei din Be'eri, a fost descoperit într-o casă de lângă Al-Shifa.

Încă se duc negocieri cu Qatar pentru recuperarea celor peste 200 de ostatici israelieni ținuți de Hamas în Gaza. Dar dacă nu pot fi găsite dovezi solide ale unui centru Hamas, la Al-Shifa sau în altă parte, atunci presiunea asupra Israelului din partea comunității internaționale pentru a negocia o încetare a focului va crește.

Atât de mulți civili au fost uciși de Israel în Gaza în ultimele 42 de zile încât îngrijorarea cu privire la metodele folosite de Israel a crescut în Statele Unite, singura putere internațională de care israelienii își fac cu adevărat griji. Președintele american Joe Biden a spus de la început că Israelul are dreptul să se apere, dar că trebuie să o facă în mod corect, adică să respecte legile războiului.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere pauze umanitare urgente şi extinse la care americanii nu s-au opus prin veto. Acest lucru este important deoarece este prima rezoluție ONU trecută fără o condamnare a Hamas şi la care SUA şi Marea Britanie nu s-au opus prin veto. 

"Vor genera mai mult terorism în regiune și nu numai"

O altă evoluție interesantă este că Grupul Înțelepților i-a cerut lui Joe Biden un plan de pace între israelieni și palestinieni. Din această oranizație fac parte foşti premieri, președinți și oameni de stat din întreaga lume. În declaraţia lor, ei condamnă Hamas, dar atrag atenţia că "distrugerea Gaza și uciderea civililor nu înseamnă că Israelul va fi mai sigur. Aceste acțiuni vor genera mai mult terorism în regiune și nu numai. Nu există o soluție militară pentru conflict."

Așadar, israelienii sunt conștienți de faptul că presiunea pentru o încetare a focului crește constant și, odată cu întrebările tot mai numeroase despre strategia Israelului, presiunea se va intensifica. Nu cred că va exista un moment clar în care Israelul poate spune că și-a făcut treaba și poate părăsi Gaza.

De asemenea, guvernul nu pare să aibă un plan de viitor. Netanyahu a spus doar că se așteaptă să fie responsabil de securitata din Gaza pentru a preveni "reapariția terorii". Acţiunile Israelului într-un loc care a cunoscut niveluri uriașe de ucidere și distrugere pot cauza efecte mai mari decât ura a două milioane de oameni. S-ar putea confrunta cu o insurgență, în funcție de cât timp va sta armata acolo. 

Pentru Israel este esențial să demonstreze că nu a avut de ales decât să folosească metode care au ucis mii de civili, astfel încât aliații săi să-l protejeze în continuare de presiunile internaționale pentru o încetare a focului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Analiză BBC: Israelul nu a prezentat dovezi convingătoare până acum că în spitalul Al-Shifa este cartierul Hamas