Antena Meniu Search
x

BBC și-a cerut scuze public. Cum a păcălit-o jurnalistul Martin Bashir pe prințesa Diana pentru interviul celebru care i-a lansat cariera

BBC "nu a respectat standardele ridicate de integritate și transparență" în legătură cu celebrul interviu al lui Martin Bashir din 1995 cu prințesa Diana, este concluzia unei anchete independente. Jurnalistul a înșelat-o pe prințesă și pe fratele ei, Charles Spencer, și apoi i-a mințit pe șefii săi de la BBC care au încercat să îngroape acuzațiile. 

de Redactia Observator

la 20.05.2021, 19:30

BBC și-a cerut scuze public. Cum a păcălit-o jurnalistul Martin Bashir pe prințesa Diana pentru interviul celebru care i-a lansat cariera
Prințesa Diana în timpul interviului cu Martin Bashir, în 1995 - Profimedia

Jurnalistul Bashir a acționat într-un mod „înșelător” și a falsificat documente pentru a obține interviul cu prințesa Diana, a mai constatat ancheta, realizată la 26 de ani de la difuzarea interviului. Televiziunea publică britanică a declarat că raportul arată că a comis „greșeli clare”, recunoscând că ar fi trebuit să depună mai multe eforturi pentru a face lumină în acest caz. Jurnalistul Martin Bashir spune că falsificarea documentelor „a fost un lucru stupid” pe care îl regretă, dar susține că nu au nicio legătură cu decizia Dianei de a fi intervievată. Lordul Dyson, judecătorul care a condus ancheta, a stabilit că Bashir l-a înșelat pe fratele Dianei, Charles Spencer, arătându-i documente false pentru a-i câștiga încrederea, astfel încât să-l prezinte pe jurnalist prințesei Diana. „După ce a fost prezentat prințesei Diana, Bashir a reușit să o convingă să acorde interviul”, se arată în raport. BBC și-a cerut scuze pentru modul în care a obținut acest celebru interviu cu prințesa de Wales, acum mai bine de 20 de ani.

Ce a spus atunci prințesa Diana la BBC

Interviul, difuzat la sfârșitul anului 1995, a fost o lovitură imensă pentru BBC. Până atunci niciun membru al familiei regale nu a mai vorbit atât de deschis despre viața familiei regale sau despre relațiile dintre ei. În interviu, prințesa Diana, mama prințului William și a prințului Harry, a recunoscut că are o aventură, a spus că relația prințului Charles cu Camilla Parker-Bowles (acum soția sa, ducesa de Cornwall) a făcut-o să se simtă lipsită de valoare, a vorbit despre faptul că sunt „trei” persoane în mariajul ei. A dezvăluit că a avut bulimie și că și-a făcut singură rău. A sugerat că prințul Charles nu s-ar putea adapta ca rege și a acuzat că personalul prințului Charles duce o campanie de defăimare împotriva ei. Peste 20 de milioane de oameni au urmărit interviul când a a fost difuzat și a provocat controverse uriașe.

La scurt timp după aceea, Regina le-a scris prințului Charles și prințesei Diana spunându-le să divorțeze. Cuplu, separat din 1992, a divorțat în 1996. Prințesa a murit în 1997, după ce mașina în care se afla a lovit tunelul Pont de l'Alma, din Paris. Însoțitorul ei, Dodi Al Fayed, cu care plecase în vacanță, și șoferul lor, Henri Paul, au murit în momentul impactului. Garda de corp a lui Al Fayed, Trevor Rees-Jones, a supraviețuit accidentului. Analizele au dovedit că șoferul băuse și în timp ce încerca să fugă de fotografii care urmăreau mașina, a pierdut controlul și s-a izbit de un stâlp de beton.

Pe acelaşi subiect

Cine este Martin Bashir

Mulți au rămăs surprinși când s-a aflat că Bashir, un reporter junior de la BBC, fără contacte cunoscute cu familia regală, a obținut interviul care i-a lansat cariera. Dar dezvăluirile făcute de prințesă atunci au umbrit întrebările cu privire la modul în care a fost obținut. Câțiva ani mai târziu, Bashir a plecat să lucreze pentru canalul ITV și apoi pentru diferite rețele de televiziune din SUA. S-a întors în Marea Britanie în 2016 și a fost reangajat de BBC, în calitate de editor pe teme de religie, post din care a demisionat din cauza sănătății la mijlocul lunii mai. În vârstă de 58 de ani, este acum unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Marea Britanie. Pe lângă Diana, el a făcut vâlvă și pentru interviul său cu Michael Jackson, care a fost difuzat în 2003. Înaintea publicării raportului, Charles Spencer a postat pe Twitter o fotografie cu el și Diana în copilărie, împreună cu mesajul: „Unele legături au în spate un drum foarte lung”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cum i-a mințit Bashir pe prințesa Diana și pe contele Spencer, fratele ei

Ancheta a stabilit că Bashir i-a mințit atât pe prințesă, cât și pe fratele ei, Charles Spencer, pentru a-i determina să fie de acord cu interviul. El i-a arătat lui Charles Spencer extrase bancare falsificate care păreau să dovedească plățile efectuate de un grup de ziare către un fost membru din personalul său. Acest lucru avea să-i câștige încrederea lui Spencer astfel încât să-l prezinte pe Martin Bashir surorii sale, prințesa Diana. Documentele false au dat impresia că asociați ai familiei regale vindeau povești ziarelor, Spencer spunând că asta și alte înșelăciuni au fost motivul pentru care i l-a pe prezentat prințesei Diana pe Bashir - pe atunci un jurnalist relativ obscur. Martin Bashir a recunoscut că a falsificat extrasele bancare cu ajutorul unui grafician de la BBC. Cu toate acestea, când a fost interogat de șefii de la BBC, el a negat în repetate rânduri că i-a arătat aceste documente lui Charles Spencer.

Cum a răspuns BBC la rezultatul anchetei

Actualul director general al BBC, Tim Davie, a declarat că a acceptat „pe deplin” rezultatele anchetei Dyson. ”Deși raportul afirmă că Diana a fost interesată de ideea unui interviu cu BBC, este clar că procesul de obținere a interviului a fost mult sub așteptările publicului. Ne pare foarte rău pentru asta. Lordul Dyson a identificat greșeli clare. Deși BBC nu poate da ceasul înapoi după un sfert de secol, putem să prezentăm scuze complete și necondiționate. BBC oferă asta astăzi.”, a spus el. A completat că ancheta arată greșeli evidente și că, deși BBC are acum proceduri mai bune, „cele care existau atunci ar fi trebuit să împiedice ca interviul să fie obținut în acest fel. "BBC ar fi trebuit să depună eforturi mai mari pentru a elucida ce s-a întâmplat la acea vreme și să fie mai transparent cu privire la ceea ce știa". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » BBC și-a cerut scuze public. Cum a păcălit-o jurnalistul Martin Bashir pe prințesa Diana pentru interviul celebru care i-a lansat cariera