Antena Meniu Search
x

Belarus: Protestele opoziţiei tot mai mari, în ciuda ameninţărilor preşedintelui Lukaşenko

Imagini suprarealiste în Belarus. Preşedintele Lukaşenko a apărut în public cu o armă automată în mâini şi vestă antiglonţ. Pregătit de război. Gestul lui vine la o zi după ce armata a avertizat manifestanţii că ar putea interveni împotriva lor. Deloc intimidaţi, 200.000 de oameni au ieşit ieri din nou pe străzile capitalei Belarusului pentru a-i cere demisia. 

de Ana Obretin

la 24.08.2020, 23:55

Vezi și
  • Manifestaţii de simpatie cu protestatarii au avut loc şi în afara ţării.
  • Protestele au loc de la alegerile prezidenţiale din 9 august.

Cu vestă antiglonţ, cu o armă Kalaşnikov în mână, înconjurat de foţele armate. Aşa a fost filmat Aleksander Lukaşenko în timp ce coboară din elicopter la reşedinţa sa din Minsk, la câţiva kilometri de locul manifestaţiilor opoziţiei. În ţinuta de război le-a transmis protestatarilor că nu va mai tolera nesupunerea.  Apoi, a felicitat trupele de securitate care apără Palatul Independenţei. 

Gestul este unul de sfidare la adresa protestatarilor care contestă de 15 zile, în stradă, rezultatul alegerilor prezidenţiale. 

Opozanţii preşedintelui nu se lasă însă intimidaţi. Cu steagurile pe umeri, flori albe şi roşii în mâini, 200 de mii de oameni au cerut demisia ultimului dictator al Europei. Manifestanţii s-au îndreptat spre palatul prezidenţial, dar s-au oprit la mică distanţă, fără să se producă vreun incident violent. 

"Am trei copii şi trei nepoţi şi vreau ca ei să trăiască într-o ţară liberă, să-şi poată exprima liber opiniile şi să aibă perspectiva unei vieţi mai bune", spune un protestatar.

"Am venit în uniforma în care am făcut serviciul militar, în 2006, pentru a arăta că armata trebuie să fie de partea poporului", spune alt protestatar.

Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Belarusul de 26 de ani, susţine că protestele sunt sprijinite de "forţe străine" şi că NATO a mobilizat trupe la graniţele ţării, în vederea unui atac. NATO respinge aceste acuzaţii.

În schimb, în Lituania, peste 50.000 de oameni au format un lanţ uman de 30 de kilometri pentru a-şi exprima solidaritatea cu manifestanţii din Belarus. Acţiuni similare au avut loc în Ucraina şi Cehia. Lukaşenko s-a oferit să organizeze noi alegeri, după un referendum privind modificarea constituţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Belarus: Protestele opoziţiei tot mai mari, în ciuda ameninţărilor preşedintelui Lukaşenko