Antena Meniu Search
x

Belarus s-ar putea alătura Rusiei în războiul din Ucraina. Avertisment al SUA şi NATO: "O altă ţară instabilă în regiune"

SUA şi NATO susţin că Belarus s-ar putea alătura ”în curând” Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, luând deja măsuri pentru a face acest lucru, ceea ce ar avea ca rezultat o "altă ţară instabilă în regiune”, conform oficialilor americani şi ai NATO, citaţi de CNN.

de Redactia Observator

la 22.03.2022, 17:54

Belarus s-ar putea implica "în curând" în războiul Rusia - Ucraina
Belarus s-ar putea implica "în curând" în războiul Rusia - Ucraina - Shutterstock

Este din ce în ce mai ”probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat, luni, un oficial militar al NATO. ”Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a mai explicat oficialul.

O sursă din opoziţia Belarusului a spus că unităţile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina în următoarele zile, cu mii de forţe pregătite să fie desfăşoare. În opinia acestei surse, acest pas va avea un impact mai mult geopolitic decât militar, având în vedere consecinţele implicării unei alte ţări în război.

Oficial NATO, despre ”o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”

Un înalt oficial al serviciilor secrete NATO a spus că alianţa consideră că guvernul din Belarus ”pregăteşte mediul propice pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.

Pe acelaşi subiect

Cetăţenii belaruşi au votat în luna februarie într-un referendum opţiunea de a permite ţării să găzduiască atât forţele ruseşti, cât şi armele nucleare în mod permanent. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia mută arme nucleare în Ucraina sau că se pregăteşte să facă acest pas.

Sursele au mai precizat că nu există la momentul actual indicii că Belarus participă în prezent la luptele din Ucraina. Mai mult decât atât, un înalt oficial american al apărării a spus că Pentagonul nu a văzut ”nicio dovadă că belaruşii se pregătesc să se mute în Ucraina sau că au încheiat orice acord pentru a face acest lucru”.

”Putin vrea o altă ţară instabilă în regiune?”

Oficialul militar NATO a spus că o decizie finală în ceea ce priveşte implicarea Belarusului în război trebuie să fie luată la Moscova şi, până în prezent, nu există vreo dovadă că forţele belaruse vor participa la luptele din Ucraina. ”Nu este vorba despre ceea ce vrea Lukaşenko. Întrebarea este: Putin vrea o altă ţară instabilă în regiune?”, a mai argumentat oficialul NATO, potrivit news.ro.

”Implicarea în război ar destabiliza Belarusul”, a mai spus el. Oficialul nu a explicat cum ar putea interveni Belarus în război, dar a spus că este plauzibil ca Rusia să încerce să oprească ajutorul militar NATO ajunge în Ucraina prin Belarus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Belarus s-ar putea alătura Rusiei în războiul din Ucraina. Avertisment al SUA şi NATO: "O altă ţară instabilă în regiune"