Antena Meniu Search
x

Belgradul și-ar putea folosi soldații pentru apărarea minorității sârbe din Kosovo

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici susține că nu există niciun act în dreptul internațional pe care Kosovo să-și fundamenteze formarea unei armate.

Contre între Belgrad și Pristina, pe tema formării unei armate kosovare
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici - Abaca Press via Hepta

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici susține că nu există niciun act în dreptul internațional pe care Kosovo să-și fundamenteze formarea unei armate. Totodată, premierul Serbiei a declarat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să îşi folosească cei 28.000 de soldaţi pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deşi aceasta este o opţiune”

„Absolut niciun act din dreptul internaţional nu le oferă dreptul să îşi formeze o armată”, a afirmat Aleksandar Vucici, potrivit news.ro, care citează New York Times.

„Tot ce face Priștina - şi evident că totul este făcut cu aprobarea SUA şi a Marii Britanii – este împotriva legii”, a adăugat președintele sârb.

Totdată, ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacici, a spus că Serbia va cere o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. „Este o ameninţare directă la pacea şi stabilitatea din regiune”, a declarat Dacic, conform agenţiei Tanjug.

Belgradul și-ar putea folosi soldații pentru apărarea minorității sârbe din Kosovo

Ana Brnabici, prim-ministrul Serbiei, a declarat că formarea unei armate în Kosovo este împotriva eforturilor de a stabiliza zona Balcanilor. Ea a adăugat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să îşi folosească cei 28.000 de soldaţi pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deşi aceasta este o opţiune”.

Parlamentul kosovar a adoptat vineri o lege care înfiinţează o armată.

Integritatea şi securitatea Kosovo sunt asigurate din 1999 de către KFOR, o forţă internaţională condusă de NATO.

După adoptarea unui text care pune bazele unui Minister al Apărării, deputaţii kosovari au adoptat vineri - în unanimitate - cu voturile celor 107 de aleşi prezenţi alt text, care dă un mandat militar Forţelor de Securitate din Kosovo (KSF), în prezent însărcinate cu misiuni în domeniul securităţii civile.

Oficialii din Kosovo au încercat să calmeze spiritele

„Armata noastră doreşte pace”, a declarat prim-ministrul kosovar Ramush Haradinaj într-un interviu joi. El a acuzat oficialii de la Belgrad că distribuie informaţii false prin presa controlată de guvern.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

SUA a susţinut formarea unei armate. Ambasadorul american în Kosovo, Philip Kosnett, a declarat anterior că este „natural ca ţară suverană şi independentă precum Kosovo să aibă capacităţi de auto-apărare”.

El a scris vineri pe Twitter: „SUA vor fi alături de voi”, notând că tranziţia spre o armată va dura zece ani.

Ambasada SUA de la Priștina a precizat într-un comunicat: „Facem apel la guvernul din Kosovo să îşi continue colaborarea apropiată cu aliaţii şi partenerii NATO şi să intre în contact cu comunităţile minoritare acum şi de-a lungul procesului”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Belgradul și-ar putea folosi soldații pentru apărarea minorității sârbe din Kosovo