Belgradul și-ar putea folosi soldații pentru apărarea minorității sârbe din Kosovo
Preşedintele sârb Aleksandar Vucici susține că nu există niciun act în dreptul internațional pe care Kosovo să-și fundamenteze formarea unei armate.
![Serbia se opune unei armate kosovare Contre între Belgrad și Pristina, pe tema formării unei armate kosovare](https://img.observatornews.ro/0/2018/12/14/278593/15448060423bd7852a.webp?w=430&f=2&v=2)
Preşedintele sârb Aleksandar Vucici susține că nu există niciun act în dreptul internațional pe care Kosovo să-și fundamenteze formarea unei armate. Totodată, premierul Serbiei a declarat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să îşi folosească cei 28.000 de soldaţi pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deşi aceasta este o opţiune”
„Absolut niciun act din dreptul internaţional nu le oferă dreptul să îşi formeze o armată”, a afirmat Aleksandar Vucici, potrivit news.ro, care citează New York Times.
„Tot ce face Priștina - şi evident că totul este făcut cu aprobarea SUA şi a Marii Britanii – este împotriva legii”, a adăugat președintele sârb.
Totdată, ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacici, a spus că Serbia va cere o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. „Este o ameninţare directă la pacea şi stabilitatea din regiune”, a declarat Dacic, conform agenţiei Tanjug.
- Preşedintele Serbiei: "Căderea lui Ceauşescu, singura revoluţie de culoare pură din Europa în ultimii 36 de ani"
- Limuzina în care se afla președintele Serbiei a pierdut o roată în mers, din cauza unei gropi
- Juriștii din Serbia, solidaritate cu protestatarii. Își suspendă activitatea timp de o lună
- Protestele studenţilor continuă în Serbia: Trei poduri peste Dunăre au fost blocate
- Protest uriaş în Serbia, la 3 luni de la tragedia din Novi-Sad. Zeci de mii de oameni au blocat podurile peste Dunăre
Belgradul și-ar putea folosi soldații pentru apărarea minorității sârbe din Kosovo
Ana Brnabici, prim-ministrul Serbiei, a declarat că formarea unei armate în Kosovo este împotriva eforturilor de a stabiliza zona Balcanilor. Ea a adăugat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să îşi folosească cei 28.000 de soldaţi pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deşi aceasta este o opţiune”.
Parlamentul kosovar a adoptat vineri o lege care înfiinţează o armată.
Integritatea şi securitatea Kosovo sunt asigurate din 1999 de către KFOR, o forţă internaţională condusă de NATO.
După adoptarea unui text care pune bazele unui Minister al Apărării, deputaţii kosovari au adoptat vineri - în unanimitate - cu voturile celor 107 de aleşi prezenţi alt text, care dă un mandat militar Forţelor de Securitate din Kosovo (KSF), în prezent însărcinate cu misiuni în domeniul securităţii civile.
Oficialii din Kosovo au încercat să calmeze spiritele
„Armata noastră doreşte pace”, a declarat prim-ministrul kosovar Ramush Haradinaj într-un interviu joi. El a acuzat oficialii de la Belgrad că distribuie informaţii false prin presa controlată de guvern.
SUA a susţinut formarea unei armate. Ambasadorul american în Kosovo, Philip Kosnett, a declarat anterior că este „natural ca ţară suverană şi independentă precum Kosovo să aibă capacităţi de auto-apărare”.
El a scris vineri pe Twitter: „SUA vor fi alături de voi”, notând că tranziţia spre o armată va dura zece ani.
Ambasada SUA de la Priștina a precizat într-un comunicat: „Facem apel la guvernul din Kosovo să îşi continue colaborarea apropiată cu aliaţii şi partenerii NATO şi să intre în contact cu comunităţile minoritare acum şi de-a lungul procesului”.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰