Bețigașe de nas pentru testarea COVID, spălate și revândute. Mii de pasageri afectați de schema de pe un aeroport din Indonezia
Mai mulți angajați ai unei companii farmaceutice au fost arestați în Indonezia suspectați că au spălat și revândut bețigașele de nas din kiturile de testare Covid, relatează BBC.
Aproape 9.000 de pasageri ar fi fost testați cu bețigașele refolosite pe un aerport din Medan, spun polițiștii. Compania de stat Kimia Farma va fi dată în judecată. Testarea cu tampoane nazale pentru Covid a devenit una de rutină în multe țări afectate de pandemie. Poliția suspectează că această înșelătorie s-a derulat din decembrie anul trecut pe aeroportul Kualanamu din Medan, Sumatra de Nord, relatează BBC.
Pasagerilor li se cere un test COVID negativ pentru a putea să zboare, iar aeroportul oferă opțiunea de a face teste pe loc. Autoritățile aeroportului au folosit kituri de testare rapidă furnizate de compania Kimia Farma. În urma mai multor plângeri din partea pasagerilor în legătură cu rezultate fals pozitive, poliția a trimis săptămâna trecută un agent sub acoperire, adică s-a dat pasager. A fost testat și a primit un rezultat pozitiv. Zona de testare de pe aeroport a fost percheziționată și așa s-au descoperit kituri de testare reciclate.
Săptămâna trecută, cinci angajați ai Kimia Farma - inclusiv managerul companiei din Medan - au fost arestați. Suspectii sunt acuzati ca au încălcat legile sanitare prin spălarea bețelor nazale și reambalarea acestora spre vânzare. Presa locală vorbește despre un profit de 107.000 de euro în urma înșelăciunii, care a fost utilizat pentru finanțarea construcției unei case fastuoase pentru unul dintre suspecți. Kimia Farma, care are sediul central în capitala Jakarta, a concediat de atunci personalul implicat și a promis că va face controale interne.
Săptămâna aceasta, doi avocați care au zburat frecvent prin aeroportul Kualanamu în ultimele luni, au spus că intenționează să dea în judecată compania Kimia Farma, relatează South China Morning Post. Într-un proces colectiv, ei speră să obțină câte 1 miliard de rupii pentru fiecare pasager care a fost afectat de schemă.
La începutul acestei săptămâni, autoritățile indoneziene au declarat că au identificat două cazuri cu noua tulpină din India. Luna trecută, Jakarta a încetat să mai elibereze vize pentru străinii care au fost în India în ultimele 14 zile. Indonezia a cunoscut unul dintre cele mai grave focare de Covid din Asia, a înregistrat aproximativ 1,7 milioane de cazuri pozitive și peste 46.000 de decese cauzate de coronavirus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰