Antena Meniu Search
x

Video Bilanţul celor 2 săptămâni de război: trupele ruse au ucis mai mulţi civili decât soldaţi ucraineni, iar 71 de copii şi-au pierdut viaţa

Armata rusă continuă tentativele de a încercui capitala Ucrainei, Kiev, şi alte mari oraşe ale ţării. Dar înaintarea este foarte lentă din cauza rezistenţei eroice a forţelor ucrainene. O coloană de tancuri care înainta spre Kiev s-a retras după ce a suferit pierderi grele iar comandantul unităţii a fost ucis. Situaţia este, însă, disperată la Mariupol, oraşul încercuit şi asediat de câteva zile. Aici, bombardamentele continuă după atacul care a distrus o maternitate şi a fost condamnat în lumea întreagă. Bilanţul celor două săptămâni de război este înspăimântător: trupele ruse au ucis mai mulţi civili decât soldaţi ucraineni, iar zeci de copii şi-au pierdut viaţa.

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 12:29

Vezi și

Au trecut mai bine de două săptămâni de lupte, iar Rusia nu şi-a îndeplinit principalul obiectiv al invaziei în Ucraina: cucerirea Kievului şi instalarea unui nou guvern care să-i fie supus. 

Pe malul estic al Niprului, o asemenea coloană a fost respinsă de unitatea Azov, din care fac parte numeroşi militanţi ai extremei drepte ucrainene. Un tanc a fost distrus de o explozie, provocată, probabil, de atacul unei drone, iar alte vehicule blindate au fost înghiţite de flăcări. Comandantul detaşamentului rus, un colonel, şi-a pierdut viaţa, potrivit unor convorbiri prin radio interceptate de ucraineni. 

O altă grupare blindată a Rusiei ar fi ajuns la doar 15 kilometri de Kiev. Dar experţii Ministerului britanic al Apărării consideră că armata rusă şi-a modificat planurile şi va căuta să încercuiască oraşele ucrainene, chiar dacă, astfel, va înainta mai lent. Oraşele vor fi asediate până ce localnicii, supuşi bombardamentelor şi lipsiţi de hrană şi curent electric, vor fi nevoiţi să cedeze şi să le predea. 

Situație disperată la Mariupol

Pe acelaşi subiect

Această tactică pare să fie aplicată, în prezent, la Mariupol, portul cu valoare strategică de pe malul mării Azov. Aici situaţia este disperată: la o zi după bombardamentul asupra spitalului de copii şi maternităţii, oraşul este din nou lovit de bombe şi obuze aproximativ la fiecare 30 de minute.

Este un genocid dezlănţuit de armata rusă şi de teroristul Putin împotriva paşnicului Mariupol. 

Peste 400.000 de oameni sunt prinşi în capcană la Mariupol, oraş care, potrivit primarului său, a devenit un adevărat iad. Farmaciile şi magazinele alimentare au fost deja golite iar oamenii au ajuns să se lupte între ei pentru alimente, mai ales că mulţi au copii pe care nu i-au mai putut hrăni de câteva zile. Şi toate încercările de evacuare a civililor au eşuat deoarece forţele ruse au deschis focul asupra "coridoarelor umanitare", deşi au promis că le vor cruţa. 

Volodimir Zelenski: Aceasta este pur şi simplu teroare, teroare făţişă, acţiunea unor terorişti cu experienţă. Lumea întreagă trebuie să ştie acest lucru. 

Cucerirea portului Mariupol ar consolida legătura pe care ruşii au reuşit să o stabilească între unităţile venite din Crimeea şi forţele aşa-numitelor republici populare din Donbas. Acestea nu au reuşit să facă mari progrese iar un cartier din Doneţk, aflat sub controlul separatiştilor, a fost chiar bombardat de artileria ucraineană. 

Tot în sudul ţării, pe litoralul Mării Negre, în zona Odessei, se aşteaptă o debarcare a trupelor ruse care ar ajunge astfel foarte aproape de graniţele Republicii Moldova şi chiar ale României. Deocamdată operaţiunea nu a avut loc. Dar geniştii ucraineni au dezamorsat o bombă de aviaţie de 250 de kilograme în apropiere de Cetatea Albă, pe numele ucrainean Bilgorod Dnestrovski.

Victimele civile depășesc numărul soldaților morți

Ucraina nu a mai publicat, în ultimele zile, bilanţuri ale pierderilor suferite dar ministrul Aărării a precizat că majoritatea victimelor sunt civile. 71 de copii şi-au pierdut viaţa iar peste o sută au fost răniţi. Uriaşe sunt şi pagubele materiale, estimate în acest moment la o sută de miliarde de dolari. Este un dezastru mai grav decât ne-am fi putut imagina, a mărturisit un consilier al preşedintelui Zelensky. Între altele, au fost avariate sau chiar distruse peste 280 de şcoli, la care se adaugă numeroase drumuri, poduri şi spitale. Fondul Monetar Internaţional s-a angajat să susţină reconstrucţia atunci când războiul se va încheia dar nimeni nu poate şti când va veni acel moment. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Bilanţul celor 2 săptămâni de război: trupele ruse au ucis mai mulţi civili decât soldaţi ucraineni, iar 71 de copii şi-au pierdut viaţa