Antena Meniu Search
x

Bill Gates: În țările bogate ar trebui să se consume doar carne artificială

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, vrea să investească 2 miliarde de dolari pentru inovaţii care pot preveni un dezastru climatic. În noua sa carte "How to Avoid a Climate Disaster", filantropul prezintă măsuri pentru eliminarea emisiilor de CO2.

de Redactia Observator

la 17.02.2021, 10:47

Bill Gates, cofondatorul Microsoft
Bill Gates, cofondatorul Microsoft - Getty Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Bill Gates susține că țările bogate ar trebui să treacă la consumul de carne sintetică, pentru a elimina emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a provoca pagube economice enorme, scrie Technology Review.

"Nu cred că cele mai sărace țări ar putea face această schimbare. Însă, cred că toate țările bogate ar trebui să treacă la consumul de carne sintetică", a declarat Bill Gates. 

Vitele crescute pentru carne contribuie la emisiile de metan, care a atins niveluri record, potrivit unui studiu publicat în luna iulie 2020. Nivelul de metan din atmosferă a crescut enorm, în intervalul 2000 - 2017, determinându-i pe oamenii de știință să estimeze că până la finalul acestui secol s-ar putea înregistra o creștere cu patru grade a încălzirii globale. 

"Emisiile de metan care provin de la vite sau alte rumegătoare sunt la fel de mari ca cele din industria combustibililor fosili", potrivit cercetătorului Robert Jackson. "Oamenii glumesc pe această temă, fără a realiza de fapt cât de periculos este".

"Te poți obișnui cu diferența de gust", a spus Bill Gates. "În timp, acesta va deveni din ce în ce mai bun". Filantropul a recunoscut, însă, că acest proces nu va fi deloc ieftin.

"Există companii care reduc semnificativ cantitatea de îngrășământ. Există inclusiv semințe care pot prelua rolul leguminoaselor: adică sunt capabile să transforme azotul din sol în compuși pe care îi pot folosi plantele. Partea dificilă îi vizează pe crescătorii de animale. Din păcate, acele bacterii din sistemul lor digestiv care produc metan sunt o parte necesară a descompunerii ierbii. Așa că nu știu dacă va exista o abordare naturală acolo. Mă tem că alternativele proteice sintetice, cum ar fi burgerii pe bază de plante, vor putea înlocui cel puțin carnea de vită".

Gates cere guvernelor de investi'ii masive pentru cercetarea energiei curate şi a altor inovaţii climatice din întreaga lume în următorul deceniu. El susţine că omul trebuie să schimbe economia fizică într-un ritm nemaivăzut până acum pentru a evita un dezasru climatic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Bill Gates: În țările bogate ar trebui să se consume doar carne artificială