Bodrum, staţiunea Turciei renumită pentru mâncarea delicioasă
Când spui vacanţă în Turcia, spui fără doar şi poate periplu culinar. Iar staţiunea Bodrum este renumită când vine vorba despre mâncare delicioasă. Vin acum cu doar câteva exemple. Pide, Goezleme Kokoreci sunt doar câteva din preparatele tradiţional.
Când spui vacanţă în Turcia, spui fără doar şi poate periplu culinar. Iar staţiunea Bodrum este renumită când vine vorba despre mâncare delicioasă. Vin acum cu doar câteva exemple. Pide, Goezleme, Kokoreci sunt doar câteva din preparatele tradiţional.
Bodrum sau punctul zero al rivierei turceşti este o destinaţie specială pentru gurmanzi.
În satul Etrim, turiştii sunt primiţi cu ceai şi goezleme, o plăcintă simplă, dar care cucereşte papilele gustative. Poate fi umplută cu brânză şi verdeaţă sau poate conţine carne.
O altă vedetă a bucătăriei turceşti este aşa-numita pide. Am învăţat şi noi reţeta de la Leyla.
Blatul trebuie să fie foarte subţire, iar în loc de mozzarella se foloseşte o brânză autohtonă. Se adaugă legume sau felii de cârnaţi tradiţionali turceşti şi se pune la cuptor.
LEYLA KADIROGLU:
În partea de est se face cu carne, se face picantă şi cu sos de roşii, dar în vest se adaugă spanac, brânzeturi şi ulei de măsline. În Turcia avem multe regiuni, iar în fiecare regiune avem lucruri diferite. De exemplu, dacă mergi în partea de est, vei mânca cea mai bună carne, cea mai bună mânare picantă şi cel mai bun kebap. În Bodrum, avem multe feluri de mâncare bazate pe legume.
Cei care iubesc mâncarea stradală şi ajung în Bodrum, nu au cum să rateze faimosul kokoreci. Este un fel de kebap, pregătit din măruntaie de miel. Ajunge şi într-unul dintre cele mai moderne resorturi din staţiune. Aici, pe lângă preparatele tradiţionale, găsim peşte, dar şi fructe de mare proaspete. Alexandra, o româncă din Ploieşti stabilită în Bodrum de câţiva ani, ne mărturiseşte că bucătăria turcă şi cea românească sunt asemănătoare.
ALEXANDRA, româncă stabilită în Bodrum:
Sarmalele, care sunt asemănătoare cu ce e la noi acasă, ardeii umpluţi care sunt identici cu ce face mama. Îmi lipseşte mămăliga, îmi lipseşte smântâna.
În resorturile de lux din Bodrum, nu este recomandat să optaţi pentru regimul all inclusive. Avantajul acestei destinaţii este acela că oriunde aţi merge găsiţi zeci de restaurante diferite cu preparate absolut delicioase. Pentru o cină la o tavernă tradiţională, preţurile încep de la 20 de euro pentru două persoane.
Dacă vreţi să vă răsfăţaţi la un hotel de cinci stele, un sejur de o săptămână, pentru un cuplu, costă 850 de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰