Statele UE nu au căzut azi de acord pentru un embargo petrolier contra Rusiei. Lista țărilor care se opun
Uniunea Europeană a propus în mod oficial miercuri dimineață un nou pachet de sancţiuni pentru Rusia. Până la finalul anului statele membre vor adopta un embargo total pentru petrolul rusesc. Însă, reprezentanţii statelor UE nu au ajuns azi la un acord, o nouă întâlnire urmând să se desfăşoare joi, potrivit unor surse citate de Reuters. Mai multe state din Europa de Est se opun. Autorităţile de la noi din ţară au anunţat deja că România renunţă în totalitate la petrolul din Federaţia Rusă.
Comisia Europeană a propus azi oficial oprirea completă a importurilor de țiței din Rusia. Embargoul se va face treptat, ”într-un mod ordonat, în următoarele șase luni”. Importul de produse rafinate (benzină, motorină) va fi eliminat complet până la sfârșitul anului 2022. Deciziile trebuie însă aprobate de statele membre iar mai multe dintre ele au obiecţii.
Bulgaria, Ungaria, Cehia şi Slovacia se numără printre ţările care s-au opus azi, scrie Reuters. Comisia Europeană a propus excepţii pentru Ungaria şi Slovacia, astfel încât acestea să aplice embargoul cu un an întârziere faţă de celelalte state membre.
Un acord al UE pentru un embargo petrolier contra Rusiei încă nu a fost convenit. Țările care se opun
Slovacia a cerut o perioadă de exceptare de trei ani, în timp ce Ungaria a anunţat că nu sprijină propunerea Comisiei Europene în forma actuală, întrucât aceasta i-ar afecta grav securitatea energetică. Ungaria ar putea susţine măsurile propuse numai dacă petrolul importat din Rusia prin conducte va fi exceptat de la sancţiuni, a precizat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. Ungaria importă 60% din petrol din Rusia iar Slovacia e dependentă aproape 100% de petrolul rusesc.
- România susţine interzicerea importului de petrol rusesc. Iohannis: Guvernul lucrează la soluţii sustenabile care...
- Cât vor ajunge să coste benzina și motorina la pompă, dacă UE interzice importul petrolului din Rusia
- Germania avertizează UE să se pregătească de costuri economice ridicate după ce va interzice petrolul rusesc:...
Bulgaria a anunţat la rândul ei că va cere Comisiei Europene excepţii în aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc. Vicepremierul bulgar Assen Vassilev a declarat că din punct de vedere tehnologic Bulgaria s-ar putea descurca fără petrolul rusesc, dar un asemenea embargo va avea ca efect creşterea semnificativă a preţurilor combustibililor.
Cehia a transmis că, la fel ca Slovacia, va cere o perioadă de exceptare, de 2-3 ani, pentru ca în acest timp să-şi poată creşte capacitatea de transport a conductelor petroliere.
Uniunea Europeană este dispusă să folosească toate căile paşnice posibile pentru a împiedica Rusia să cucerească Ucraina. Primul obiectiv este reducerea finanţării către Moscova, prin limitarea dependenţei faţă de resursele naturale ruseşti. După cărbune, următorul vizat este petrolul.
Noul pachet de sancţiuni al UE nu se opreşte aici. Cea mai mare bancă a Rusiei Sberbank şi alte două bănci vor fi excluse de la sistemul internaţional de plată SWIFT, iar trei televiziuni propagandiste ruseşti vor fi interzise în spaţiul Uniunii Europene. În plus vor mai fi sancţionaţi 58 de oficiali ruşi, printre care patriarhul Kiril, dar şi militari sau oficiali acuzaţi de crime de război în Bucha şi Mariupol.
Rusia a răspuns prompt la sancţiunile anunţate. Vladimir Putin a semnat un decret prin care va interzice exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile neprietenoase faţă de Moscova.
Guvernul rus are la dispoziţie 10 zile pentru a întocmi lista cu numele celor care vor fi pedepsiţi în acest fel. În afară sancţiunilor pentru Occident, noua lege le va permite afaceriştilor ruşi să nu-şi mai plătească datoriile către cei aflaţi pe lista neagră a lui Putin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰