Antena Meniu Search
x

Foto "Bună dimineaţa!" Reacția Ungariei, acuzată de UE de corupție, la scandalul cu sacii de bani din Parlamentul European

Premierul ungar Viktor Orban îşi freacă mâinile de bucurie în faţa scandalului de corupţie care loveşte Parlamentul European (PE), instituţie foarte vocală în denunţarea încălcărilor statului de drept în Ungaria, relatează luni AFP, citat de Agerpres. Într-un mesaj postat pe Twitter, Orban a transmis ''bună dimineaţa Parlamentului European!''. ''Acolo, ei au spus că sunt mereu preocupaţi de corupţia din Ungaria", scrie în fotografia postată de premierul ungar.

de Redactia Observator

la 12.12.2022, 18:38

Reacția Ungariei, acuzată de UE de corupție, la scandalul cu sacii de bani din Parlamentul European
Reacția Ungariei, acuzată de UE de corupție, la scandalul cu sacii de bani din Parlamentul European - Twitter/PM_ViktorOrban

Într-un mesaj postat pe Twitter, Orban a transmis un ''salut Parlamentului European!''. ''Acolo, ei au spus că sunt mereu preocupaţi de corupţia din Ungaria'', a ironizat el, însoţind mesajul cu o fotografie din anul 1981 în care foştii preşedinţi americani Ronald Reagan şi George Bush râd în hohote.

O vicepreşedintă a Parlamentului European, socialista greacă Eva Kaili, a fost arestată şi inculpată pentru corupţie la Bruxelles, într-o anchetă asupra unor plăţi substanţiale efectuate de Qatar pentru a influenţa unele decizii ale instituţiilor europene.

Ironia lui Orban vine însă în timp ce Comisia Europeană continuă să ameninţe Ungaria cu blocarea unei părţi a fondurilor europene şi a totalităţii fondurilor ce revin acestei ţări în planul european de relansare, invocând încălcarea statului de drept.

Executivul comunitar a cerut suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune - sumă ce reprezintă 65% din fondurile europene alocate Ungariei în bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027 - şi a celor 5,8 miliarde de euro ce revin acestei ţări sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

Pe acelaşi subiect

În replică, Ungaria blochează la rândul ei un plan european de ajutor pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro şi de asemenea se opune planului OCDE de stabilire a unui impozit minim pentru companii.

Ambasadorii statelor UE, reuniune pentru a ieşi din impas

Într-o nouă încercare de ieşire din acest impas, ambasadorii statelor UE au luni seară o reuniune, dar statele membre sunt divizate între cele care doresc o înţelegere cu Ungaria şi cele care vor să pedepsească încă şi mai mult această ţară, consemnează Reuters.

Disputele guvernului conservator al lui Orban cu Bruxellesul asupra statului de drept ţin de numeroase teme, printre acuzaţiile Comisiei Europene la adresa Ungariei numărându-se deficienţele în funcţionarea independentă a justiţiei, corupţia, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenţei presei, contestarea întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT şi ale migranţilor, iar în ultima vreme şi blocarea de către Budapesta a ajutorului financiar european de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.

În urma tratativelor purtate recent, guvernul ungar a acceptat 17 măsuri cerute de Comisia Europeană şi a adoptat cadrul legislativ pentru implementarea lor. Cu toate acestea, Bruxellesul îşi menţine propunerea de îngheţare a unor fonduri europene ce revin Ungariei, considerând insuficiente ultimele reforme adoptate de guvernul premierului Viktor Orban în materie de stat de drept.

Consiliul UE (statele membre) au acum termen până pe 19 decembrie să decidă dacă validează această propunere, dacă o resping sau o modifică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » "Bună dimineaţa!" Reacția Ungariei, acuzată de UE de corupție, la scandalul cu sacii de bani din Parlamentul European