Cancelarul german Olaf Scholz anunță când ar trebui să intre în Schengen România şi Bulgaria
Vorbind în faţa Parlamentului german, înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European, cancelarul Olaf Scholz a lăudat decizia de a permite Croaţiei să se alăture spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi a declarat că Bulgaria şi România ar trebui "să urmeze în curând".
Cancelarul german Olaf Scholz a salutat, miercuri, în faţa Parlamentului german, decizia de a permite Croaţiei să intre în Spaţiul Schengen şi a declarat că Bulgaria şi România ar trebui să urmeze şi ele "în curând", relatează Associated Press.
El a salutat, de asemenea, reluarea discuţiilor de aderare la UE cu cele şase ţări din Balcanii de Vest şi decizia din această săptămână de a acorda Bosniei-Herţegovina statut de candidat. "Este în interesul nostru, al Germaniei şi al Europei, ca restul Balcanilor să devină parte a Uniunii Europene", a declarat Olaf Scholz în faţa parlamentarilor de la Berlin. Conflictele din trecut nu s-au încheiat, dar pot fi depăşite: "Avansarea către aderarea la UE este posibilă”, a continuat cancelarul german.
Cancelarul Germaniei: România și Bulgaria ar trebui „să urmeze în curând” în Schengen
"De asemenea, este în interesul nostru ca și Croaţia să facă parte din spaţiul Schengen începând cu 2023", a spus Olaf Scholz. Deşi acest lucru nu s-a întâmplat încă în cazul României şi Bulgariei, din cauza împotrivirii Austriei, acestea vor urma rapid, în opinia lui Olaf Scholz. "Trebuie să continuăm să facem progrese pe această cale", a precizat oficialul, citat într-un comunicat al Cancelariei germane, citat de News.ro.
- Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Nu vom ataca veto-ul la CJUE
- Condițiile puse de Austria, pentru a debloca scandalul Schengen. Viena cere inclusiv garduri la graniţa dintre...
- Respingerea aderării României la Schengen, dezbătută în Parlamentul European. Decizia a creat probleme între...
Pe de altă parte, cancelarul a transmis parlamentarilor germani că Uniunea Europeană este unită în sprijinul său pentru Ucraina, adăugând că încercările de a submina valorile blocului prin blocarea măsurilor de politică externă vor eşua. "Oricine crede că poate submina valorile UE, faţă de care fiecare stat membru s-a angajat, prin blocarea politicilor sale externe şi de securitate, va eşua", a mai spus Olaf Scholz, înainte de a pleca spre Consiliul European.
Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român
Klaus Iohannis a declarat miercuri că singura cale de a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomaţia. "Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice", a anunțat şeful statului, miercuri la Bruxelles, înaintea participării la Summitul UE-ASEAN. Șeful statului a mai spus și că România nu va ataca decizia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În plus. crede că în 2023 este posibilă o aderare a României în Schengen și nu dorește o decuplare de Bulgaria.
Condițiile puse de Austria, pentru a debloca scandalul Schengen
Ca să deblocheze scandalul Schengen, Austria are 5 condiţii legate de migraţie. Una dintre ele este ca Executivul European să plătească poliţişti pentru operaţiuni de combatere a migraţiei ilegale. Viena cere sprijin la frontiera externă, inclusiv garduri la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Tot Comisia va trebui să dea o directivă cu privire la returnarea migranţilor. Iar azilul să fie posibil şi în ţări terţe - pe modelul Danemarcei sau Marii Britanii.
Austria ar mai vrea şi un proiect pilot pentru proceduri rapide de azil la frontiera externă a Uniunii, ceea ce ar presupune ca migranții să fie înregistrați în țările de graniță, şi nu în Austria.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰