Antena Meniu Search
x

Casa Albă: Rusia plănuiește o invazie violentă pentru a zdrobi poporul ucrainean

O invazie rusă în Ucraina va încerca să ''zdrobească'' în mod violent poporul ucrainean, a afirmat luni consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Dacă Rusia invadează Ucraina, ''acesta va fi un război dus contra poporului ucrainean pentru a-l reprima, a-l zdrobi, a-l răni'', a subliniat Sullivan, pentru postul de televiziune american NBC.

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 18:31

Casa Albă: Rusia plănuiește o invazie violentă pentru a zdrobi poporul ucrainean
Casa Albă: Rusia plănuiește o invazie violentă pentru a zdrobi poporul ucrainean - Profimedia Images

O operaţiune militară rusă ar fi, astfel, ''brutală în mod particular şi ar costa vieţi de ucraineni şi de ruşi, fie ei civili sau militari'', a adăugat demnitarul american, scrie Agerpres.

Statele Unite au avertizat deja ONU cu privire la existenţa unei liste negre, elaborată de Moscova, cu ucraineni care ar urma să fie eliminaţi în cazul unei invazii ruse, potrivit unei scrisori oficiale consultate duminică de AFP.

Washingtonul dispune de ''informaţii credibile care indică faptul că forţele ruse stabilesc liste cu ucraineni de ucis sau de trimis în lagăre în caz de ocupare militară'' a Ucrainei, arată respectiva scrisoare adresată Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

Ce ar însemna pentru Ucraina o invazie rusă pe teritoriul său

Pe acelaşi subiect

O reprezentantă a Departamentului de Stat al SUA subliniază în scrisoare că o invazie rusă în Ucraina ar putea duce la abuzuri precum răpiri de persoane sau cazuri de tortură, ţintele fiind disidenţii politici.

Moscova neagă că intenţionează să atace Ucraina, dar la rândul său cere garanţii că această ţară nu va adera niciodată la NATO şi că puterile occidentale îşi vor retrage forţele din Europa de Est până la poziţiile din 1997, solicitare însă respinsă de SUA şi aliaţii lor.

Vladimir Putin anunță dacă recunoaște independența republicilor din Donbas

Luni, Vladimir Putin a convocat şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate la care a anunțat că va lua în considerare măsuri referitoare la cererea sa de „garanţii de securitate” suplimentare din partea Statelor Unite şi a aliaţilor lor. De asemenea, liderul de la Kremlin a mai spus că va lua o decizie privind recunoașterea a două republici separatiste din estul Ucrainei.

Toate datele arată că Putin e pe punctul de a invada Ucraina, susţin în continuare americanii, iar sunetul armelor se aude tot mai aproape. Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei şi acum ar face planurile specifice cu privire la felul în care vor proceda, arată informaţii obţinute de serviciile americane, potrivit CBS News. Totodată, Belarusul a anunţat prelungirea exerciţiilor militare cu Rusia, iar trupele ruse din Transnistria se pregătesc de luptă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Casa Albă: Rusia plănuiește o invazie violentă pentru a zdrobi poporul ucrainean