Antena Meniu Search
x

Video Cât de greu le este românilor din Germania să-și cumpere o casă. Româncă din Munchen: "Nu prea există o căsuţă mică cu jumătate de milion"

Cu aproape 10 milioane de români care trăiesc în afara graniţelor ţării, suntem în primele zece poziţii, la nivel global, în topul ţărilor din care se pleacă. Goniţi de neajunsurile şi corupţia de acasă, oamenii iau calea străinătăţii în căutarea unui trai mai bun. Speranţa este însă tot mai fragilă, iar ţările europene tot mai vitrege cu cei care trebuie să ia viaţa de la capăt printre străini.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 10.09.2021, 11:51

Vezi și

Ca român în căutarea unui trai mai bun, viaţa aici devine, mai degrabă, o lecţie despre supravieţuire. Sheila s-a născut în România. De 15 ani trăieşte în Munchen. 

Reporter: Cât de greu este pentru un cuplu tânăr să îşi cumpere o casă aici în Munchen?

Sheila, româncă stabilită în Munchen: Destul de greu. Pentru că aici, o casă făcută de români, aproape 400 de mii de euro costă. Este foarte mult. Exagerat de mult.  

Pe acelaşi subiect

Cristina Oprea, reporter Observator: Peste 8.500 de euro pe metrul pătrat. Atât te costă să devii proprietar în Munchen. Asta înseamnă că pentru un apartament modest, de doar două camere şi 60 de mp, îţi trebuie un buget de peste jumătate de milion de euro.

Suprasaturată de străini şi azilanţi dispuşi să lucreze pe mai puţini bani, piaţa muncii s-a transformat şi ea într-o reală capcană. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Paradoxal, deşi piaţa muncii oferă oportunităţi extraordinare în carieră, tocmai mobilitatea din domeniu face ca şi preţul chiriilor să fie unul ridicat. Proprietarii sunt dispuşi să să ofere apartamente sau locuinţe la preţuri mai accesibile doar pentru perioade lungi de timp.

​Sheila, româncă stabilită în Munchen: Nu prea există o căsuţă mică cu jumătate de milion. Poate un milion, două milioane şi să cauţi un teren, dacă vrei să construieşti singur e aproape imposibil.

Sistemul din Germania, diferit față de cel din România

În ciuda cifrelor descurajante, peste 700 de mii de români sunt stabiliţi în Germania, potrivit ambasadei României la Berlin. Însă puţini sunt cei care au reuşit să îşi îndeplinească visul cu care au plecat de acasă fără eforturi supraomeneşti. Luminiţa Lorincz îi ajută acum pe alţi români să se pună pe picioare.  

Sistemul din Germania este diferit față de cel din România, spune specialistul. Deşi poţi să întinzi creditul imobiliar pe câţi ani doreşti, are o dobândă garantată doar maximum 15 ani. Ținta celui împrumutat este să închidă creditul în această perioadă, așa că, în timp ce plătește rate, trebuie să şi economisească. Iar ajutorul din partea statului se anunță tot mai mic de anul viitor. 

Luminița Lorincz, consultant financiar: Statul german oferă "förderung" sau susținere pentru cei care își economisesc colateral. Anul viitor statul german nu ne mai oferă acest privilegiu.

Cheia succesului stă în cumpătare și planificare pe termen lung. Există soluții, iar sistemele private de asigurări și economisire pot preveni falimentul personal sau blocajele financiare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cât de greu le este românilor din Germania să-și cumpere o casă. Româncă din Munchen: "Nu prea există o căsuţă mică cu jumătate de milion"