Video Cât i-a costat pe americani războiul de 20 de ani din Afganistan
Cel mai lung război al Americii s-a încheiat. Ultimii militari americani au părăsit la miezul nopţii Afganistanul după o campanie militară care a durat 20 de ani şi i-a costat două mii de miliarde de dolari. Presa din State vorbeşte despre un final dezonorant pentru cea mai puternică armată a lumii. Rămâne în urmă o ţară în haos, la conducerea căreia au venit tocmai cei pe care americanii îi îndepărtau de la putere în urmă cu 20 de ani.
Cu un minut înainte de miezul nopţii, de pe aeroportul internaţional din Kabul decola ultimul avion cu soldaţi americani, la fix pentru a respecta termenul limită convenit cu talibanii. Camerele cu infraroşu de pe aeronavă au surprins momentul în care ultimul militar, generalul Chris Donahue, lua piciorul de pe pământ afgan. El a devenit imaginea finalulului celui mai lung război din istoria Statelor Unite.
Gen. Frank McKenzie, comandant misiune: "Sunt aici să vă anunţ finalizarea retragerii noastre din Afganistan la sfârşitul misiunii de evacuare a cetăţenilor americani, aliaţilor noştri şi afganilor aflaţi în pericol".
A fost momentul în care a început petrecerea pentru talibani.
Zabihullah Mujahid, purtător cuvânt talibani: "Felicit întreaga naţiune, pentru că ne-am câştigat independenţa şi am fost capabili să îi forţăm pe americani să plece".
- Marele dușman al talibanilor după plecarea americanilor. Cozi uriașe pentru bani în Kabul: ”Avem nevoie de...
- "Retragerea SUA din Afganistan, o lecție pentru alți invadatori", transmit talibanii în timp ce sărbătoresc cu...
- Imagini cu comando-ul taliban Badri 313, în echipament american, pe aeroportul din Kabul. Rafale de focuri de armă:...
Câteva aparate de zbor, dezafectate, au rămas singurele semne ale trecerii trupelor străine pe aici. Nabih Bulos, corespondent L.A. Times: "Suntem cu talibanii care intră acum în locul în care acum câteva minute a fost un hangar al aeroportului militar american".
E finalul celei mai ample campanii aeriene de evacuare din istorie. Peste 123 de mii de oameni, civili, diplomaţi şi militari, au fost scoși din Afganistan, în ultimele 2 săptămâni. O campanie marcată însă de haos, care a culminat săptămâna trecută cu un atentat terorist. 13 soldaţi americani şi peste 180 de afgani au murit atunci. Aproximativ 200 de americani încă sunt în Afganistan, sute de alţi cetăţeni străini, dar şi mii de afgani care au ajutat trupele străine.
Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane: Războiul din Afganistan a fost un efort de 20 de ani. Misiunea militară s-a încheiat, o nouă misiune diplomatică începe.
Armata americană intra în Afganistan pe 7 octombrie 2001, după ce talibanii au refuzat să îl predea pe Osama bin Laden, liderul al-Oaida. Începea astfel Războiul împotriva Terorii, declanşat după atentatele de la 11 septembrie, în urma cărora 3.000 de oameni au murit, după ce avioane deturnate de terorişti au lovit Turnurile Gemene şi Pentagonul. După 20 de ani de conflict şi 4 preşedinţi americani, bilanţul este dramatic...
Un cost uriaş în 20 de ani pentru America
Un cost uriaş au plătit Statele Unite şi coaliaţia militară din Afganistan. Războiul de 20 de ani i-a costat doar pe americani două mii de miliarde de dolari. Mai mult decât au investit în planul Marshall pentru reconstrucţia Europei. România a cheltuit şi ea în teatrul de război aproape 500 de milioane de dolari. Statele Unite au pierdut în Afganistan 2352 de soldaţi, iar peste 26 de mii au fost răniţi.
Urmaţi de Marea Britanie(456) Canada(157) şi Franţa (88). 29 de militari români au fost ucişi în Afganistan. Vârful participării armate a fost între 2010 şi 2011, atunci când peste 100 de mii de soldaţi ai coaliţiei au fost trimişi să lupte în misiuni contra terorismului. În total 36 de ţări au luptat în Afganistan.
În urma americanilor rămâne o ţară în haos şi departe de orice idee de democraţie şi libertate. Una dintre cele mai corupte şi nesigure ţări din lume, unde terorismul poate înflori din nou. Tot teroriştii vor controla acum şi Afganistan: 80% din producţia de opiu, cea mai mare producţie de opiu din lume, iar experţii se aşteaptă ca în lunile următoare piaţa europeană, deci şi pe cea de la noi, să fie inundată cu heroină ieftină. Iar Talibanii ar urma să câştige anual între 100 și 400 de milioane de dolari anul din traficul cu droguri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰