Antena Meniu Search
x

Cauzele prăbuşirii podului de la Genova, încă incerte. Salvatorii caută supravieţuitori printre dărâmâturi

Un pod-autostradă s-a prăbuşit în Italia, cu tot cu maşini, peste case. Sunt 35 de morţi şi zeci de răniţi şi dispăruţi. Dar e un bilanţ provizoriu. Salvatorii sapă printre bucăţile de beton în căutarea supravieţuitorilor. Oficialii vorbesc despre cea mai mare tragedie din istoria recentă a Italiei.

Vezi și

Un pod-autostradă s-a prăbuşit în Italia, cu tot cu maşini, peste case. Sunt 35 de morţi şi zeci de răniţi şi dispăruţi. Dar e un bilanţ provizoriu. Salvatorii sapă printre bucăţile de beton în căutarea supravieţuitorilor. Iar oficialii vorbesc despre cea mai mare tragedie din istoria recentă a Italiei. Cauzele sunt incerte. Era o furtuna puternică la aceea oră, iar podul - deşi reconsolidat - era încă şubred.

Sub cerul brăzdat de fulgere, o bucată uriaşă de autostradă se prăbuşeşte, cu tot cu maşini, cu tot cu oameni. La sol, un alt martor surprinde momentele de panică. Printre dărâmături, se zăresc maşinile strivite. Şi salvatorii, care caută semne de viaţă. 

Podul Morandi - peste care trece autostrada A10 - se află în oraşul-port Genova şi leagă Italia de Franţa. Jumătate din bucata lungă de 200 de metri, situată între doi piloni, s-a prăbuşit în albia unui râu, de la aproape 50 de metri înălţime. Cealaltă, peste şoseaua de dedesubt. 

E una dintre cele mai mari tragedii din istoria Italiei, spun autorităţile. Bilanţul morţilor a ajuns la 35. Între ei se află şi o fetiţă. Două dintre victime au fost ucise de o placă de beton care s-a prăbuşit peste casa lor. Salvatorii vorbesc despre zeci de răniţi şi dispăruţi. Operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare. 

Angelo Borrelli - şeful protecţiei civile: 

Ne temem, bineînţeles, că numărul morţilor şi al răniţilor va creşte pentru că operaţiunile de îndepărtare a molozului, rămas în urma prăbuşirii podului, sunt în desfăşurare pentru a găsi alte persoane şi a le salva.  

Poliţia italiană a legat incidentul de furtuna puternică din acel moment. În timp ce alte voci acuză probleme structurale. Podul a fost construit în anii '60 şi reconsolidat în 2016. În aceste zile, tranzitul era uriaş în zonă. Sunt zile de sărbătoare şi în Italia, iar autostrada duce către staţiuni populare de vacanţă. 

Multi martori spun ca au vazut cum un fulger a lovit podul, dupa care acesta s-ar fi prabusit. Intre cauze se vehiculeaza cedarea structurii, chiar in aceasta perioada se fac lucrari de intretinere. Podul a fost constant criticat de mulţi ingineri, care au arătat că pentru consolidarea acestuia s-au cheltuit mai mulţi bani decât dacă ar fi fost dărâmat şi construit un altul la loc, transmite Mihaela Iordache, corespondent Observator.

DANILO TONINELLI - ministrul transportului si infrastructurii:

Nu s-au făcut sufieciente lucrări de întreţinere primara, de verificare a siguranţei la atâtea poduri, viaducte în Italia.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, pentru moment, între victime nu s-ar afla şi cetăţeni români.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Cauzele prăbuşirii podului de la Genova, încă incerte. Salvatorii caută supravieţuitori printre dărâmâturi