Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce ar înseamna trecerea UE la economia de război. Macron: "Va trebui să ne ridicăm la înălţimea istoriei"

România şi statele membre UE trebuie să treacă la economia de război. Comisia Europeană a propus azi prima strategie de apărare din istoria blocului comunitar. 100 de miliarde de euro este bugetul pe care speră oficialii de la Bruxelles să îl aibă pentru a apăra Europa în cazul unui război mondial. Iată ce înseamnă concret acest lucru.

de Redactia Observator

la 05.03.2024 , 22:29

Practic, prin trecerea la economia de război, oficialii de la Bruxelles vor ca statele membre să achiziționeze cel puțin 40 % din echipamentele de apărare împreună în următorii 7 ani. Acum, doar 18 la sută dintre achizițiile militare sunt realizate în colaborare. 

  • THIERRY BRETON, comisarul european pentru piaţa internă: Am lăsat garda jos, ne-am redus capacitatea de producţie pe tărâm european a lucrurilor de care avem nevoie pentru a ne apăra. Industria noastră de apărare a trecut în modul "de economie de război" pentru a putea răspunde nevoilor Ucrainei, dar şi pentru cele ale statelor membre. 

O altă recomandare este ca treptat, cel puțin 50% din bugetul de achiziții publice să fie destinat apărării. 

Vezi și
  • EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: Intrăm într-un moment din istoria Europei noastre în care va fi necesar să nu fim lași. Războiul a revenit pe pe pământul nostru, puterile devenite de neoprit îşi extind ameninţarea, atacându-ne în fiecare zi mai mult. Va trebui să ne ridicăm la înălţimea istoriei. 
Pe acelaşi subiect

Decizia vine după la capătul mai multor luni în care şefii celor mai mari armate occidentale au avertizat că e o chestiune de timp până când Rusia va ataca un stat NATO, ceea ce poate duce la un nou război mondial.

Germania, cea mai mare economie a Europei, ar putea decide în curând reintroducerea serciviului militar obligatoriu

În prezent, statele UE în care serviciul militar este obligatoriu sunt Grecia, Austria, Danemarca, Suedia, Finlanda sau Estonia. Lituania a reintrodus armata obligatorie în 2015, după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, şi tot din cauza Rusiei, de la începutul anului, şi în Letonia a reintrodus armata obligatorie. La noi, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat din 2007, odată cu aderarea la NATO.  

Ministerul Apărării de la noi vrea introducerea unui stagiu militar voluntar, care să dureze patru luni şi la care pot participa femei şi bărbaţi cu vârste între 18 şi 35 de ani. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Ce ar înseamna trecerea UE la economia de război. Macron: "Va trebui să ne ridicăm la înălţimea istoriei"