Antena Meniu Search
x

Ce este agentul neurotoxic Novichok, folosit la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Novichok, agentul neurochimic pe care Guvernul Federal din Germania susține că l-a depistat în trupul opozantului rus Aleksei Navalnîi, a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în urmă cu aproximativ 50 de ani, informează Reuters.

de Redactia Observator

la 03.09.2020, 00:04

  • Regimul de la Moscova neagă orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi
  • O anchetă a Spitalului Charité din Berlin a scos la iveală prezența toxinei
  • Germania: "Guvernul Federal condamnă acest atac în cei mai duri termeni posibili"

Denumirea Novichok înseamnă "nou venit" și este folosită pentru o gamă de agenți neurochimici asemănători cu gazul sarin sau VX.

Potrivit sursei citate, agenții Novichok sunt considerați a fi de 10 ori mai letali decât aceste substanțe, deși nu este cunoscută folosirea lor până la otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei lui.

Reuters transmite că Moscova nu ar fi inclus substanța extrem de periculoasă sau ingredientele folosite la sinteza ei în convenția de la Haga privind Organizarea și Interzicerea Armelor Chimice, în cadrul căreia s-a semnat un tratat pentru interzicerea substațelor de acest gen. Însă aceste substanțe chimice au fost totuși incluse recent într-o anexă a tratatului, care a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.

Spitalul Charité din Berlin

Totodată, folosirea ca armă a agenților neurotoxici a fost interzisă în Convenția Armelor Chimice, semnată inclusiv de regimul din Rusia în 1997.

O substanță mortală, fabricată din ingrediente destinate comerțului

Agenția Reuters informează că Novichok este produs din ingrediente agro-chimice, astfel încât producția ar putea fi ascunsă sub legitimitatea unor activități de comerț, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson.

Rusia este considerată a fi avut stocuri de tone de variante de Novichok, potrivit unui raport din 2014 al organizației Nuclear Threat Initiative, un grup "fără partizanat", însă susținut de SUA, și care urmărește reducerea armelor de distrugere în masă.

Novichok cauzează "o reducere a ritmului cardiac și o restricție a căilor aeriene, care duce la moarte prin asfixiere", susține profesorul Gary Stephens, expert la Universitatea din Reading, care precizează că un motiv pentru producerea unor asemenea toxine este faptul că ingredientele nu sunt parte a unei liste interzise.

Citește și:

    Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurochimic Novichok, anunță Guvernul din Germania

    Ți-a plăcut acest articol?

    Like
    Întrebarea zilei

    Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

    Observator » Stiri externe » Ce este agentul neurotoxic Novichok, folosit la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi