Antena Meniu Search
x

Video Dialogul Putin-Xi care dă fiori Occidentului: Vine o schimbare cum nu a mai fost în ultimii 100 de ani / Ai grijă de tine, prieten drag!

Liderul chinez Xi Jinping a părăsit Moscova cu o promisiune care dă fiori: va avea loc o schimbare istorică, "aşa cum nu a mai fost în ultimii 100 de ani". Vizita liderului chinez la Moscova a fost menită să arate că preşedintele rus are, încă, aliaţi puternici în lume, iar relaţiile dintre Beijing şi Moscova se află la cel mai înalt punct din istorie. 

de Redactia Observator

la 22.03.2023, 13:08

Vezi și

După trei zile, preşedintele chinez şi-a încheiat vizita la Moscova cu un avertisment care dă fiori Occidentului. Urmează o schimbare istorică, a transmis Xi Jinping, a cărei promotori vor fi Rusia şi China. 

"Acum are loc o schimbare așa cum nu a mai fost în ultimii 100 de ani. Iar noi suntem cei care o promovăm, împreună", a declarat Xi Jinping, înainte de a părăsi Rusia. "Sunt de acord", a transmis şi liderul rus în timp ce-i strângea mâna omologului său chinez. "Ai grijă de tine, prieten drag", i-a mai transmis Xi.

În timpul cinei de stat de marţi seara, transmisă în direct la televiziunea rusă, cei doi lideri au ciocnit pentru ”prosperitatea şi bunăstarea popoarelor Rusiei şi Chinei”, ”dezvoltarea relaţiilor ruso-chineze”, ”cooperarea în această nouă eră” şi în sănătatea lor. Pe tot parcursul discursurilor, Putin a continuat să-l numească "prieten", iar în timpul toastului a rostit chiar şi un cuvânt în chineză, în onoarea invitatului său de onoare. "Ganbei! 

Xi Jinping a transmis că Beijingul are o "poziţie imparţială" în conflictul din Ucraina şi susţine pacea şi dialogul. Xi, care a vorbit prin intermediul unui translator, a declarat că discuţiile cu Putin au fost "deschise şi prietenoase". Partea rusă şi-a reafirmat angajamentul de a relua discuţiile de pace cât mai curând posibil, a scris presa de la Beijing. Cele două părţi au subliniat că, pentru a rezolva criza ucraineană, trebuie respectate "preocupările legitime de securitate" ale tuturor ţărilor şi trebuie evitată confruntarea între tabere, a relatat presa de stat de la Beijing.

Pe acelaşi subiect

Vizita lui Xi Jinping la Moscova a primit şi o replică

Vizita lui Xi Jinping la Moscova a primit şi o replică, la distanţă, de la premierul puterii asiatice rivale, Japonia, care a sfidat riscurile şi a mers la Kiev. Prim-ministrul japonez era însă singurul lider din G7 care nu vizitase încă Ucraina. Kishida a vizitat mai întâi oraşul Bucea, unde primarul a declarat că peste 400 de civili au fost ucişi anul trecut de forţele ruseşti şi care a devenit un simbol al brutalităţii agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Kishida a depus o coroană de flori în faţa bisericii din Bucea, a păstrat un moment de reculegere şi s-a înclinat. "Lumea a fost uimită să vadă civili nevinovaţi ucişi la Bucea în urmă cu un an. Chiar simt o mare furie faţă de această atrocitate, vizitând chiar acest loc, aici", a declarat Kishida.

Japonia are propria dispută teritorială cu Moscova, care datează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Invazia Rusiei a adâncit, de asemenea, îngrijorarea la Tokyo şi în rândul publicului japonez cu privire la ce s-ar întâmpla cu Japonia dacă China ar invada Taiwanul. Încurajată de Statele Unite, Japonia a dezvăluit în decembrie cea mai mare consolidare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, angajându-se să dubleze cheltuielile pentru apărare în termen de cinci ani.

Oficial american: Relaţia Rusia-China, construită pe interesul reciproc de a provoca SUA

Aprofundarea relaţiei dintre China şi Rusia se datorează în mare parte interesului lor reciproc de a sfida influenţa globală a SUA, a declarat, marţi, John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate.

"Acolo unde se intersectează este respingerea Statelor Unite şi a influenţei noastre în întreaga lume", a declarat Kirby. "Ei ar dori să schimbe regulile jocului. Şi unul în celălalt văd o faţadă utilă. Ei văd un prieten util. Dar asta este ceea ce fac ei. Practic, ei încearcă să se folosească unul pe celălalt aici pentru a contesta conducerea SUA şi Occidentul - în special în Europa - dar şi în alte părţi ale lumii", a adăugat Kirby.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Dialogul Putin-Xi care dă fiori Occidentului: Vine o schimbare cum nu a mai fost în ultimii 100 de ani / Ai grijă de tine, prieten drag!