Antena Meniu Search
x

Ce trebui să ştiţi despre o vacanţă în Ierusalim

Mini-concediu în Israel pare cea mai atractivă. Dar dacă mergeţi acolo pentru prima dată, ar trebui să ştiţi la ce să vă aşteptaţi. În Ţara Sfântă este ca nicăieri altundeva în lume. Sunt o grămadă de reguli, pe care nimeni nu le va încălca din cauza unui turist neinformat.

Vezi și

 O vacanţă în locurile natale ale lui Iisus este diferită de orice aţi fi încercat până acum. Ţara Sfântă vă va surprinde încă de la check in-ul din Otopeni.

Când ajungem în aeroport s-ar putea să ni se pară că suntem supuşi unui mic interogatoriu. Vom fi întrebaţi cum ne cheamă, când ne-am născut, dacă ne-a dat cineva un bagaj, dacă în bagajele noastre sunt lucruri pe care trebuie să le ducem din partea altor persoane.

Indicat e să nu daţi răspunsuri haioase. Cei de la securitate nu apreciază turiştii cu simţul umorului. Plus că trebuie să ajungeţi la aeroport cu două ore şi jumătate înainte de ora decolării. După ce ajungeţi în Israel, veţi începe vizitarea Ierusalimului. Prima oprire: bazarul din Cetate.

Preţurile accesoriilor sunt foarte piperate. Toate trec de 100 de lei, inclusiv cea mai mică pereche de cercei. Altfel, străzile bazarului miros a şofran, a mir şi sunt ticsite cu lumnări şi icoane, iar dacă vi se face sete încercaţi sucul de rodii, rece şi plin de vitamine. Costă aproximativ 15 lei paharul.

Ar fi bine de ştiut că în partea israeliană preţurile sunt ceva mai mari decât în partea palestiniană, aşadar aceleaşi produse le putem găsi cu un discount de 50 - 60 la sută dacă vom cumpăra din bazarul palestinian. Dacă vrem obiecte care calitativ să corespundă aşteptărilor noastre atunci trebuie să mergem în bazarul israelian.

Abia apoi veţi ajunge la Biserica Învierii. Iar primul lucru care vă va răsări în faţa ochilor este Piatra Ungerii. Toţi turiştii vin cu icoane, cărţi de rugăciuni, eşarfe sau cruciuliţe pe care le pun pe Piatra Ungerii. Spun că aşa le sfinţesc. La câţiva metri depărtare de Piatra Ungerii se află Mormântul Sfânt.

În weekend cozile la mormântul sfânt sunt interminabile şi poţi aştepta câteva ore bune până reuşeşti să intri acolo unde se spune că a fost aşezat Iisus. Aşa că cel mai bine este să vizitaţi alte obiective turistice până luni sau marţi, atunci când aglomeraţia dispare şi vă puteţi întoarce la Mormântul Sfânt. Mai e ceva ce trebuie să ştiţi despre Mormântul Sfânt.

Dacă nu ştiţi cum să vă rugaţi la foc automat, învaţaţi să o faceţi acum pentru că în Mormânt ai voie să stai aproximativ 30 de secunde, sau un minut întreg dacă ai noroc şi nu te scoate afară călugărul grec şi veşnic grăbit.

De asemenea, vedeţi Golgota, locul unde a fost răstignit Iisus, după care mergeţi la Zidul Plângerii. Aici fotografiile şi filmările sunt interzise şi aveţi grijă şi la vestimentaţie. Picioarele, umerii şi o parte din braţe trebuie să fie acoperite. Nu uitaţi că există tradiţii locale pe care nimeni şi nimic nu trebuie să le tulbure.

Cel mai important lucru e să nu uitaţi că de vineri seara până sâmbătă seara, evreii sărbătoresc sabbathul, aşa că de când apune soarele toate magazinele sunt închise. Dacă vreţi să nu leşinaţi de foame ori vă faceţi provizii din timp, ori mergeţi şi mâncaţi în cetate în zona palestiniană, unde se respectă regula "Turistul nostru, stăpânul nostru", chiar dacă după ce terminaţi masa veţi rămâne cu o durere cruntă de portofel.

Sfatul nostru ar fi să nu mergem chiar de Paşte, când Israelul este sufocat pur şi simplu în special în zona Ierusalim, ci să alegem săptămâna următoare după Paşte sau chiar două trei săptămâni după Paşte. Dar cel mai important lucru este locul în care schimbaţi euro în şekeli. Doar la casele de schimb valutar. Niciodată la băncile locale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ce trebui să ştiţi despre o vacanţă în Ierusalim