Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cea mai tânără supravieţuitoare a "Dezastrului Zeebrugge", din 1978, a murit la 34 de ani de la tragedie. 193 de oameni şi-au pierdut viaţa în feribotul groazei

Cea mai tânără supravieţuitoare a dezastrului din Zeebrugge, a murit la 34 de ani, din cauza drogurilor. Avea doar 9 săptămâni când feribotul Herald of Free Enterprise s-a scufundat, în martie 1987, curmând viaţa a 193 de pasageri şi membri de echipaj.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 29.06.2021, 11:18

Carly Zutic, din Dumfries, Scoţia, a fost găsită moartă în casă, după o lungă luptă cu dependenţa de droguri, potrivit Daily Record. Tânăra avea doar nouă săptămâni când feribotul Herald of Free Enterprise s-a scufundat, în martie 1987. Incidentul a devenit cunoscut sub numele de “Dezastrul Zeebrugge”, după portul belgian de unde nava pornise în destinaţia sa spre Regatul Unit.

Din 500 de persoane aflate la bord, 193 de pasageri și membri de echipaj și-au pierdut viața, tragedia devenind cel mai grav dezastru maritim din Marea Britanie din 1919. Pentru a o salva odată cu răsturnarea navei, tatăl lui Carly, Petar, a înotat cu micuţa ţinând-o între dinţi până a ajuns la mal. Acolo s-a reunit cu mama ei, Julie, după şase ore agonizante de aşteptare.

Familia şi apropiaţii i-au adus omagii lui Carly, a cărei înmormântare discretă a avut loc în oraș la începutul acestei luni, organizată în funcţie de restricţiile actuale privind Covid-19 din ţară.

„Salvarea lui Carly a devenit o legendă în jurul oraşului Dumfries. Tatăl ei a înotat cu ea între dinţi pentru a o ţine în siguranţă, pentru că era atât de mică. A fost o poveste care a apărut pe prima pagină a ziarelor în toată lumea, la acea vreme, făcându-i destul de celebri, dar ei sunt o familie privată, sunt muncitori şi foarte apropiaţi. Este posibil ca Carly să fi avut probleme, dar a fost o fată minunată şi şi-a adorat fiica cea mică. A rămas mereu aproape de părinţii ei şi de fratele şi sora ei, Marc şi Errin. A supravieţuit dezastrului Zeebrugge ca să moară atât de tânără. Tragic” a declarat un apropiat al familiei.

Pe acelaşi subiect

Şi paginile de socializare s-au umplut de mesaje de adio pentru tânăra de 34 de ani, după moartea ei din 17 mai.

„O fată frumoasă. Odihneşte-te în pace Dolly, îmi va fi atât de dor de tine”

„Nu vei fi niciodată uitată. Îmi va fi dor de discuţiile noastre”

„Pentru totdeauna iubită şi amintită” au fost doar câteva dintre mesajele lăsate de cei care au iubit-o.

Cum a scăpat cu viaţă familia în urma dezastrului Zeebrugge

Tatăl tinerei fusese transferat în Germania în armata britanică atunci când Julie a adus-o pe lume pe micuţa Carly. Au mers apoi în Belgia împreună cu cea mică pentru a se îmbarca pe feribotul Herald of Free Enterprise din portul Zeebrugge cu destinaţia spre Marea Britanie, unde bebeluşul avea să fie botezat. La doar câteva minute de la ieşirea din prot şi îndreptarea spre Dover, ambarcaţiunea cu opt etaje a început să se scufunde. În doar 90 de secunde nava s-a răsturnat, echipajul nereuşind să închidă uşile de la bază.

Vorbind la acea vreme, Petar, care avea doar 21 de ani și originar din Iugoslavia, a spus: “Am crezut că sunt doar valuri şi toată lumea râdea şi se bucura. Apoi au început să se audă ţipete când barca a început să se scufunde. Julie căuta o cabină pentru a hrăni copilul, dar nu era niciuna disponibilă. Acest detaliu ne-a salvat probabil viaţa. Carly a căzut din braţele soţiei şi atunci am prins-o eu, am fost separaţi de oamenii care intraseră în panică şi se luptau pentru a scăpa. În cele din urmă a apărut un scafandru, iar eu şi Carly am ieşit”

Julie, care avea doar 20 de ani în momentul dezastrului, a povestit cum a fost salvată, dar a mărturisit că cele şase ore în care a aşteptat veşti despre soţul şi fiica ei au fost agonizante: „Am stat şi am plâns încontinuu până ne-am reunit cu toţii din nou”

Din 500 de persoane aflate la bord, 193 de pasageri și membri de echipaj și-au pierdut viața, tragedia deveniind cel mai grav dezastru maritim din Marea Britanie din 1919, potrivit Mirror.

Petar a spus că familia nu a vrut să comenteze despre moartea fiicei sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Cea mai tânără supravieţuitoare a "Dezastrului Zeebrugge", din 1978, a murit la 34 de ani de la tragedie. 193 de oameni şi-au pierdut viaţa în feribotul groazei