Antena Meniu Search
x

CEDO permite oprirea tratamentului unui bărbat aflat în stare vegetativă de 7 ani

O dramă care a emoţionat profund opinia publică franceză şi-a aflat deznodământul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Instanţa a aprobat deconectarea aparatelor care menţin, artificial, în viaţă un bărbat aflat în stare vegetativă de 7 ani

Vezi și

O dramă care a emoţionat profund opinia publică franceză şi-a aflat deznodământul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Instanţa a aprobat deconectarea aparatelor care menţin, artificial, în viaţă un bărbat aflat în stare vegetativă de 7 ani

Părinţii pacientului se opun vehement deciziei în timp ce soţia sa este de părere că el ar trebui "să-şi încheie viaţa în demnitate"

Vincent Lambert, azi în vârstă de 38 de ani, a suferit, în 2008, leziuni cerebrale ireversibile în urma unui grav accident. De atunci, paralizat şi în comă, el este hrănit şi hidratat artificial. Soţia şi cinci din fraţii lui Vincent, de comun acord cu medicii, au cerut deconectarea aparatelor care-l ţin în viaţă, subliniind că el însuşi ar dori acest lucru dacă ar fi conştient. Instanţele franceze şi-au dat aprobarea, dar părinţii lui Vincent au contestat decizia iar cazul a ajuns în instanţa de la Strasbourg. Acum, şi aceasta a hotărât că oprirea tratamentului nu încalcă dreptul la viaţă al pacientului.

Cu 21 voturi pentru şi cinci împotrivă, am hotărât că nu este încălcat articolul 2 prin aplicarea deciziei aprobate de Consiliul de Stat la 24 iunie 2014. Fireşte, pentru soţia lui Vincent şi cei care i-au susţinut demersul, câştigarea procesului nu este un motiv de bucurie.

De cealaltă parte, mama pacientului îi acuză pe judecători că l-au condamnat la moarte, iar avocaţii săi sunt hotărâţi să se adreseze, din nou, justiţiei franceze.

Foarte puţine ţări ale lumii permit, explicit, aşa-numita "sinucidere asistată". Dar, în Franţa, o lege din 2005 autorizează oprirea susţinerii artificiale a vieţii, în condiţii bine precizate, care sunt îndeplinite în cazul lui Vincent Lambert.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » CEDO permite oprirea tratamentului unui bărbat aflat în stare vegetativă de 7 ani