Video Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
Un proiect extrem de ambiţios a fost pus în mişcare de un milionar care a dorit să rămână anonim. Proiectul prevede crearea unei "instalaţii" submarine în care oamenii să poată trăi pe fundul mărilor şi oceanelor.
![Randare proiect submarin Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/16/610239/proiect-submarin-9d56950c.webp?w=430&f=2&v=2)
Proiectul Deep se desfăşoară, sub formă de experiment, într-o carieră de calcar inundată la graniţa dintre Anglia şi Ţara Galilor. O echipă formată din specialişti de top precum experţi în scufundări, biologie marină, tehnologie şi construcţii lucrează neîncetat pentru a crea o aşezare umană subacvatică.
"Santinelele", noile camere de hotel
Potrivit The Guardian, întreg proiectul este finanţat de o singură persoană, un milionar care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea. Acesta este însă dispus să cheltuiască sute de milioane de euro, conform inginerului şef care se ocupă de implementare. Locul în care se desfăşoară "varianta beta" a proiectului este o fostă carieră de calcar ce a fost inundată la sfârşitul anilor '90. Adâncă de 80 de metri şi cu o întindere de 20 de hectare, cariera a fost folosită până în 2022 ca centru de scufundări şi loc de antrenament pentru scafandrii profesionişti.
Conform planului de pe hârtie, în acest loc ar urma să fie construite un centru de instruire, platforme pentru minisubmarine şi unităţi de cazare denumite "santinele". Dacă totul se va desfăşura aşa cum a fost gândit, aceste "santinele" vor putea fi închiriate exact ca o cameră de hotel de cei care au suficienţi bani pentru a trăi sub ape. "Santinele" vor fi construite astfel încât să reziste la o adâncime de 200 de metri. Adâncimea nu a fost aleasă întâmplător: aceasta este distanţa dincolo de care lumina Soarelui nu trece, iar de aici începe zona crepusculară a oceanelor.
"În anii '50-'60 s-a purtat două bătălii: una spaţială şi una oceanică. Cea spaţială a câştigat. În spaţiu e greu de ajuns, dar o dată ce ai ajuns acolo realizezi că e un mediu inofensiv. Adâncul oceanelor e fix pe dos, tot ce e acolo vrea să te ucidă", a declarat Mike Shackleford, directorul de operaţiuni al Proiectului Deep. În "santinele" oamenii vor putea trăi maximum 28 de zile fără întrerupere, dar planul este ca ele să devină un mediu permanent şi să fie coborâte la adâncimi din ce în ce mai mari.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰