Antena Meniu Search
x

Certificatul verde nu mai este valabil fără doza booster după 7 luni. Noi restricții anunțate în Franța

Numărul tot mai mare de cazuri de COVID a forțat guvernul franzez să anunțe joi noi măsuri anti-epidemice în cadrul unei conferințe de presă. 

de Redactia Observator

la 25.11.2021, 16:48

Certificatul verde nu mai este valabil fără doza booster după 7 luni. Noi restricții anunțate în Franța
Poliția verifica certificatul verde în Franța - Profimedia

„Da, Franța se confruntă la rândul ei cu un al cincilea val, mai puternic, mai lung decât al patrulea val care a avut loc în această vară”, a avertizat Olivier Véran, Ministru al Sănătății din Franța. Dar „avem mijloacele pentru a ne proteja, individual și colectiv, de consecințele dramatice din primele valuri”, a continuat el. „Nu voi anunța nicio izolare, nicio carantină, nici închiderea magazinelor, nici restricții de călătorie”. În schimb, ministrul Sănătății a prezentat alte măsuri restrictive. 

Doza booster devine obligatorie pentru certificatul verde 

În primul rând, toți francezii de peste 18 ani sunt liberi de pe 27 noiembrie să facă boosterul sau doza trei de vaccin, la cinci luni de la ultima înjecție (durata a fost redusă de la 6 luni). În plus, valabilitatea certificatului verde sau a permisului sanitar așa cum este denumit acesta în Franța, pentru persoanele complet vaccinate va fi condiționată de administrarea unei doze de rapel. Certificatul verde nu mai este valabil la 7 luni de la ultima doză de vaccin primită, în cazul în care nu se efectuează doza booster.

„Din 15 decembrie, permisele de sănătate nu vor mai fi active pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani, dacă doza booster nu a fost făcută la șapte luni de la ultima infecție sau injecție. Din 15 ianuarie, aceste condiții vor fi valabile pentru toate persoanele de peste 18 ani, tot cu termen limită de șapte luni”, a explicat Olivier Véran. Așadar este o perioadă de două luni între perioada de eligibilitate și dezactivare a certificatului verde. Francezii vor fi alertați prin intermediul unei aplicații pe măsură ce se apropie data dezactivarii certificatului verde. 

Pe acelaşi subiect

Testele PCR și antigenice, valabile doar 24 de ore și se plătesc

Fără booster, va fi nevoie de prezentarea unui test COVID negativ, dar acestea se plătesc și au valabilitatea redusă la 24 de ore. ”Din 29 noiembrie, testele PCR și antigenice care oferă acces la certificatul verde (...) și care astăzi sunt valabile 72 de ore vor avea valabilitatea redusă la 24 de ore” a anunțat Olivier Véran Această. Aceste teste se vor efectua, ca și în prezent, pe cheltuiala persoanei care va fi testată, cu excepția cazului în care aceasta este simptomatică și prezintă trimitere de la un medic sau este identificată că a intrat în contact cu un bolnav.

Olivier Véran a vorbit și despre vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. EMA a dat joi un aviz favorabil, în timp ce ministrul s-a adresat francezilor. Guvernul va analiza situația cu autoritățile naționale de sănătate competente. Nicio decizie nu va fi luată înainte de ianuarie, a spus Olivier Véran.

Masca devine obligatorie în spații închise și cele deschise aglomerate

Purtarea măștii va deveni obligatorie în toate locurile interioare unde se solicită certificatul verde, baruri, restaurante, cinematografe. Legea nu mai impunea purtarea măștilor în aceste locuri de la sfârșitul lunii iulie, dar fiecare operator a rămas liber să decidă dacă cere sau nu acest lucru. 

Pe măsură ce se apropie sărbătorile de Crăciun, când se aglomerează zonele unde se fac cumpărături, executivul francez a decis ca masca să fie obligatorie și în spațiile deschise cu o densitate mare de oameni. „De mâine, un decret va face obligatorie purtarea măștii în toate locurile închise unde se intră cu certificat verde”, a spus Olivier Véran. Accesul în piețele de Crăciun se va face, de asemenea, cu prezentarea certificatului verde. 

Controale ale poliției

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a anunțat că poliția va fi acum mai vizibilă în baruri, restaurante, cinematografe sau în transport pentru a controla certificatele verzi.  

Platforma de programare pentru vaccin Doctolib a picat în Franța imediat după această conferință de presă din cauza numărului mare de persoane care au accesat siteul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Certificatul verde nu mai este valabil fără doza booster după 7 luni. Noi restricții anunțate în Franța