Antena Meniu Search
x

China își întărește armata pentru a cuceri Taiwanul, dar decizia de a ataca rămâne una politică - analiza unui general SUA

Generalul Mark Milley, șeful Statului major Interarme al Statelor Unite ale Americii, a vorbit într-un interviu pentru BBC despre situația din zona Asia-Pacific și despre intențiile Beijingului în raport cu Taiwan. El a subliniat că, în acest moment, China își consolidează puterea militară pentru a putea cuceri insula.

de Adrian Popovici

la 04.07.2022, 10:20

China își întărește armata , fapt subliniat la summitul NATO
Momentan, beijingul consideră că un atac militar asupra Taiwanului ar implica prea multe riscuri. - Profimedia

După cum subliniază generalul, Xi Jinping a cerut conducerii Armatei de Eliberare a Poporului, cu mai multe ocazii, să își consolideze poziția în vederii unei confruntări cu Taiwanul. Cu toate acestea, decizia de a acționa împotriva insulei rămâne una politică.

"Și dacă ar face-o sau nu, este o alegere politică, este o alegere care se va baza pe modul în care chinezii văd raportul dintre beneficii și riscuri", a declarat generalul Mark Milley. El mai subliniază și faptul că o acțiune militară chineză ar putea avea loc în viitorul apropiat.

Beijingul speră într-o "reunificare pașnică"

Deși există dovezi că China își dezvoltă capabilitățile militare, analizele specialiștilor de la Beijing, dar și occidentali, indică faptul că o astfel de decizie ar putea avea o serie de consecințe nefaste pentru regim, dar și întreaga lume.

Pe acelaşi subiect

Poziția consecventă a Chinei a fost aceea că urmărește "reunificarea pașnică" cu Taiwanul - și că ar acționa doar dacă s-ar confrunta cu o provocare.

Un motiv ar putea fi decizia Taiwanului de a-și declară oficial independența. Tsai Ing-wen, președinta insulei, face eforturi pentru a se asigura că nu se ajunge în acest punct, chiar dacă, după cum a declarat în mai multe rânduri, se află la conducerea unui stat suveran.

Menținerea echilibrului în regiune și a confuziei legate de statutul Taiwanului reprezintă o prioritate pentru oamenii politici, dar și pentru cetățenii obișnuiți. Majoritatea susțin menținerea status quo-ului și doar o minoritate restrânsă ar vrea să facă pasul către independența deplină.

În ciuda declarațiilor legate e disponibilitatea de a proteja Taiwanul, Statele Unite ale Americii își doresc, de asemenea, ca pozițiile celor care au legătură cu acest subiect să nu se schimbe, menținând în ultimele decenii o "ambiguitate strategică" în raport cu China și insula.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » China își întărește armata pentru a cuceri Taiwanul, dar decizia de a ataca rămâne una politică - analiza unui general SUA