Antena Meniu Search
x

China a luat foc la adresa SUA. Biden l-a făcut pe  Xi Jinping "un om cu probleme uriaşe": Nimeni nu vrea să fie în locul lui

Tensiunile între China şi Statele Unite au ajuns la cel mai înalt nivel. Declaraţiile făcute de Joe Biden la adresa lui Xi Jinping au creat consternare şi au provocat reacţii aprinse la Beijing. Preşedintele american a spus despre omologul său chinez că "acest om are probleme uriaşe" şi că "niciun lider din lume nu ar vrea să schimbe locul cu Xi Jinping". Cuvintele Casei Albe sunt  total iresponsabile, a reacţionat Beijingul. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 09.02.2023, 13:56

China califică drept total iresponsabile remarcile lui Joe Biden despre Xi Jinping
Joe Biden şi Xi Jinping - Profimedia

China a calificat joi drept "total iresponsabile" comentariile preşedintelui american Joe Biden făcute public în cursul unui interviu în cadrul căruia a afirmat că omologul său chinez Xi Jinping se confruntă cu "probleme enorme", mai ales în plan economic, relatează France Presse. "Aceste remarci sunt total iresponsabile şi încalcă regulile de bază ale etichetei diplomatice", a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

"China îşi exprimă nemulţumirea profundă şi ferma sa opoziţie", a afirmat ea în conferinţa de presă regulată. "Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să facă schimb de locuri cu Xi Jinping... Eu nu găsesc niciunul", a spus preşedintele Biden într-un interviu acordat miercuri canalului public american PBS. "Acest om are probleme enorme", în special "o economie care nu funcţionează foarte bine", a apreciat el, adăugând că liderul chinez are totuşi "mult potenţial".

Menţionând că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ discret, Joe Biden a subliniat că, contrar a ceea ce "toţi au presupus" la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul nu s-a angajat "pe deplin" faţă de Moscova.

O rezervă, potrivit lui, legată de dorinţa lui Xi Jinping de a nu avea aceeaşi soartă ca Rusia, care a fost supusă unor sancţiuni economice dure din partea Occidentului. "L-am sunat în această vară pentru a-i spune: "Nu este o ameninţare, ci doar o observaţie: priviţi la ceea ce a ajuns Rusia'"' a relatat miercuri Biden.

Şeful administraţiei de la Casa Albă s-a întâlnit cu Xi Jinping personal pentru prima oară în mandatul său de preşedinte în noiembrie trecut, în cadrul summitului G20 la Bali, în Indonezia, dar cei doi preşedinţi au discutat telefonic sau prin videoconferinţă de cinci ori. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a anulat săptămâna trecută o vizită prevăzută la Beijing, după intrarea în spaţiul aerian al Statelor Unite a unui balon chinez, care a fost doborât de armata americană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

IPS Teodosie vrea post nou, de trei zile, într-un moment important pentru el. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » China a luat foc la adresa SUA. Biden l-a făcut pe  Xi Jinping "un om cu probleme uriaşe": Nimeni nu vrea să fie în locul lui