China ar fi modificat vremea pentru a crea un cer senin şi aer nepoluat cu ocazia celebrării centenarului Partidului Comunist
Cercetătorii de la Universitatea Tsinghua susţin că China ar fi apelat la tehnici de manipulare a vremii pentru a crea un cadru prielnic celebrării centenarului Partidului Comunist.
Oamenii de ştiinţă de la universitatea din Beijing au realizat un studiu, citat de The Guardian, conform căruia autorităţile meteorologice chineze au controlat cu succes vremea înaintea festivităţilor de la 1 iulie. Partidul Comunist Chinez a marcat centenarul cu festivităţi majore, cea mai mare fiind cea din piaţa Tiananmen la care au participat zeci de mii de oameni. Pentru ca sărbătoarea să nu fie umbrită de ploi sau alte fenomene meteo ce ar fi putut alunga oamenii, China ar fi demarat o amplă operaţiune de însămânţare a norilor pentru a asigura un cer senin şi un aer cu grad scăzut de poluare.
Potrivit The Guardian, guvernul chinez a fost dintotdeauna un susţinător al acestor tehnologii şi a cheltuit miliarde de dolari pentru a manipula vremea pentru a proteja anumite regiuni agricole sau pentru a îmbunătăţi evenimentele majore, cum ar fi spre exemplu Jocurile Olimpice din 2008.
Ce presupune această tehnologie
Însămânţarea norilor este o tehnică de modificare a vremii ce presupune adăugarea unor substanţe chimice, cum ar fi particule mici de iodură de argint în nori, ceea ce face ca picăturile de apă să se adune în jurulo lor şi să crească astfel şansa de precipitaţii.
Această tehnică poate fi folosită şi invers, în sensul dispersării norilor dintr-o anumită regiune. Sau norii pot fi mutaţi dintr-o regiune în altă, în funcţie de nevoile zonei. Studiul Universităţii Tsinghua se adauga un număr destul de mic de dovezi că o astfel de tehnologie este folosită şi este utilizată cu succes.
Lucrarea publicată în revista Environmental Sciene a fost coordonată de Wang Can, profesor în ştiinţele mediului. Acesta susţine că în ajunul celebrării centenarului a fost lansată o operaţiune de însămânţarea a norilor care a durat două ore. Locuitorii din zonele vizate au raportat că au văzut rachetele meteorologice trase în nori. Anul trecut, autorităţile de la Beijing au anunţat planuri de extindere a programului de modificare a vremii la o suprafaţă de 5,5 milioane de kilometri pătraţi. Consiliul de Stat Chinez vrea ca până în 2025 să aibă un sistem de modificare a vremii complet dezvoltat şi capabil să acţioneze oriunde pe teritoriul ţării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰