Antena Meniu Search
x

China i-a cerut unui oficial japonez să bea apă radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima

China i-a cerut miercuri vicepremierului japonez Taro Aso să bea apă radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima Daiichi, după ce acesta a spus că este sigur de băut.

de Redactia Observator

la 15.04.2021, 14:50

China i-a cerut unui oficial japonez să bea apă radioactivă tratată, de la centrala nucleară de la Fukushima
Protest în Coreea de Sud fața de planul Japoniei de a deversa deversa în Oceanul Pacific apa radioactivă de la centrala nucleară Fukushima (distrusă în 2011), după ce o va trata și filtra. - Profimedia

"Un oficial japonez a spus că este în regulă dacă bem această apă, așa că vă rog să o beți", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, relatează mainichi.jp.

Marți, guvernul japonez a decis să deverse în mare apa radioactivă tratată, de la Fukushima, în decursul a doi ani, o hotărâre importantă care vine după șapte ani de discuții despre cum să fie eliberată apa folosită pentru răcirea combustibilului topit la centrală.

Aceasta trebuie filtrată, apoi diluată în apă de mare și alte substanțe, iar abia după aceea poate fi aruncată în ocean, un proces care va dura aproape 2 ani. 

Taro Aso, fost prim-ministru, a declarat marți într-o conferință de presă că „am auzit că nu vom păți nimic dacă bem” apa tratată.

Pe acelaşi subiect

„Nu a trecut mult de la boala Minamata iar durerea victimelor nu s-a vindecat”, i-a răspuns Zhao Lijian referindu-se la sindromul Minamata. 

Cauzat de apa contaminată cu mercur și aruncată în mare de o uzină chimică, Corporația Chisso, din Kumamoto, sud-vestul Japoniei, sindromul provoacă paralizia sistemului nervos central și malformații congenitale.Boala, care a afectat mii de oameni, a fost recunoscută oficial de autoritatea locală de sănătate în 1956.

„Japonia nu ar trebui să uite de tragedia istorică”, a spus Zhao, îndemnând guvernul japonez să nu elibereze apa radioactivă tratată în mare „fără permisiune” din partea altor națiuni și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

China, Coreea de Sud și Taiwan și-au exprimat opoziția față de decizia Japoniei, susținând că apa tratată ar afecta mediul marin, siguranța alimentelor și sănătatea umană.

Unii biologi cred că va fi afectată biodiversitatea din regiune, pe o suprafață foarte mare, iar pescarii se plâng că nu vor mai putea pescui.

Oficialii japonezi se apără spunând că și alte țări care operează centrale nucleare, inclusiv China și Coreea de Sud, au eliberat apa radioactivă tratată în mediu. În schimb, SUA susțin Japonia în acest demers, deoarece japonezii au promis că vor arată transparență.

Japonezii au anunțat încă din 2019 că nu mai pot depozita apa radioactivă acumulată după distrugerea centralei nucleare în urma mai multor explozii în 2011, produse după un cutremur puternic urmat de un tsunami. Ar fi vorba despre 1,3 milioane de tone de apă contaminată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » China i-a cerut unui oficial japonez să bea apă radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima