China trebuie forţată să plătească pentru că ajută Rusia în războiul din Ucraina, transmite şeful NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un amplu interviu pentru BBC că Beijingul ar trebui să suporte consecințe pentru că sprijină războiului Rusiei în Ucraina, dacă nu își schimbă politica.
Jens Stoltenberg a spus că Beijingul "încearcă să joace la ambele capete", pe de o parte ajută efortul de război al Rusiei, pe de altă parte vrea să mențină relațiile bune cu aliații europeni. "Acest lucru nu poate funcționa pe termen lung", a declarat Stoltenberg pentru BBC News în timpul vizitei sale la Washington.
Întrebat ce ar putea face membrii NATO cu privire la sprijinul acordat Rusiei de China, Stoltenberg a spus că există "discuţii în curs" despre posibile sancțiuni. "China ajută Rusia cu o mulțime de tehnologii, precum micro-electronice (n.r. cipuri), care sunt esenţiale pentru ca Rusia să construiască rachete, arme pe care le folosește împotriva Ucrainei", a spus şeful NATO.
"La un moment dat, ar trebui să luăm în considerare un anumit cost economic dacă China nu își schimbă comportamentul", a adăugat el. Beijingul a fost deja sancţionat pentru sprijinirea Rusiei. SUA au anunțat luna trecută restricții care vizează aproximativ 20 de firme cu sediul în China și Hong Kong.
China și-a apărat relaţia cu Moscova, spunând că "nu vinde Rusiei arme letale și tratează cu prudență exportul de produse cu dublă utilizare în conformitate cu reglementările în vigoare".
- Drumul lui Iohannis spre NATO, aproape de final. Ungaria nu se mai opune candidaturii lui Mark Rutte, susține presa...
- Record NATO: 23 de ţări, inclusiv România, ating ținta de 2% din PIB cheltuieli pentru apărare în 2024
- Ce înseamnă schimbarea de comandă a grupului de luptă NATO de la Cincu. Misiunea, condusă de un contingent francez
Vizita lui Stoltenberg la Washington coincide cu momentul în care Vladimir Putin a plecat în Coreea de Nord, după o vizita în China luna trecută.
Rusia a devenit din ce în ce mai izolată pe scena mondială de când șa lansat războiul pe scară largă în Ucraina în 2022. "Rusia se aliniază în acest moment din ce în ce mai mult cu lideri autoritari", a declarat Stoltenberg pentru BBC, enumerand Iranul, Beijingul și Coreea de Nord.
El a spus că Phenianul a trimis obuze de artilerie în Rusia iar Moscovea a oferit la schimb tehnologie avansată pentru programele de rachete și nucleare ale Coreei de Nord. "Așadar, Coreea de Nord ajută Rusia să conducă un război de agresiune împotriva Ucrainei".
NATO: Calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina
Într-un alt discurs susţinut luni la Wilson Center, un think tank din Washington, secretarul general al NATO a declaratcă China trebuie să fie făcută să plătească pentru sprijinul acordat Rusiei, încurajând totodată alianţa militară occidentală să furnizeze mai multe arme Ucrainei. "Ar putea părea un paradox, dar calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina", a declarat şeful NATO
Stoltenberg, care va părăsi în curând postul de secretar general al NATO, efectuează o vizită la Washington pentru a pregăti summitul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice, ce se va desfăşura în capitala federală americană în luna iulie. "La un moment dat - şi cel puţin dacă China nu-şi schimbă direcţia - aliaţii trebuie să-i impună un cost", a afirmat Stoltenberg, subliniind că Beijingul "alimentează cel mai mare conflict armat în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial".
NATO, cu SUA în frunte, critică din ce în ce mai virulent ajutorul dat efortului de război rusesc de către China şi întreprinderile sale, care furnizează componente şi echipamente ce susţin sectorul de apărare al Rusiei. El a mai subliniat faptul că NATO va prelua coordonarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina condusă până în prezent de Washington, aşa cum au decis miniştrii apărării din cadrul Alianţei săptămâna trecută la Bruxelles.
Secretarul general al NATO a asigurat de asemenea că peste 20 de ţări s-au angajat să-şi ridice cheltuielile la 2% din PIB, aşa cum solicită de mult timp alianţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰