Antena Meniu Search
x

China va permite unei echipe de experți din partea OMS să intre în țară şi să cerceteze originile coronavirusului

O echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, formată din experţi internaţionali însărcinaţi cu investigarea originilor pandemiei de coronavirus, va ajunge în China pe data de 14 ianuarie. Decizia vine în contextul în care Beijingul a blocat intrarea respectivei echipe la începutul anului, spunând că vizele nu au fost aprobate. Nu este încă clar dacă echipa va merge şi în centrul oraşului chinez Wuhan.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 11.01.2021, 11:31

Iniţial, echipa intenţiona să intre în China la începutul lunii ianuarie, dar Beijingul nu a dat undă verde, pe motivul că vizele nu au fost aprobate
China va permite unei echipe de experți din partea OMS să intre în țară şi să cerceteze originile coronavirusului - Profimedia Images
  • O echipă OMS urmează să fie primită în China
  • Experţii internaţionali doresc să investigheze originea coronavirusului

O echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), formată din experţi internaţionali însărcinaţi să studieze originilor pandemiei de coronavirus, va ajunge în China pe 14 ianuarie. Anunţul a venit din partea Autorităţii Naţionale a Sănătăţii din China.

Iniţial, echipa intenţiona să intre în China la începutul lunii ianuarie, dar Beijingul nu a dat undă verde, pe motivul că vizele nu au fost aprobate. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că unii membri ai grupului erau deja pe drum.

Apoi, Ministerul de Externe al Chinei a numit întârzierea drept o neînţelegere, potrivit mediafax.ro, citând The Guardian. 

Poziţia OMS

La acea vreme, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat consternarea şi a spus că a cerut Chinei să permită echipei să intre.

''Sunt foarte dezamăgit de această veste, dat fiind că doi membri şi-au început deja călătoriile, iar alţii au aflat în ultima secundă că nu pot pleca. Dar am fost în contact cu înalţi oficiali chinezi. Şi am precizat încă o dată că misiunea este o prioritate pentru OMS şi echipa internaţională'',  a spus el.

OMS încearcă de câteva luni să trimită echipa de experţi din mai multe ţări. Oamenii de ştiinţă doresc să stabilească modul în care virusul a ajuns de la animal la om.

Însă, nu este clar dacă echipa va merge în centrul oraşului chinez Wuhan, unde coronavirusul a fost detectat pentru prima dată.

După declaraţia lui Tedros, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că ţara este deschisă unei vizite, dar că încă lucrează la ''procedurile necesare şi planurile concrete relevante''.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » China va permite unei echipe de experți din partea OMS să intre în țară şi să cerceteze originile coronavirusului