Antena Meniu Search
x

China vrea să interzică hainele care "rănesc sentimentele naţiunii". Cine nu va respecta legea riscă să fie închis

Autorităţile chineze vin cu o idee neobişnuită şi spun că vor să schimbe legea, interzicând hainele ce "rănesc sentimentele naţiunii". Dacă ceea ce e momentan doar o propunere va deveni realitate, persoanele care vor încălca regula riscă amenzi usturătoare, sau chiar pedeapsa cu închisoarea. Potrivit CNN, proiectul de lege a stârnit ample dezbateri cu privire la libertatea de exprimare în China.

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 10:42

China vrea să interzică hainele care nu reflectă "spiritul națiunii"
China vrea să interzică hainele care nu reflectă "spiritul națiunii" - Profimedia

Comitetul permanent al Congresului Popular Național Chinez, care a prezentat propunerea controversată pe site-ul său la începutul lunii septembrie, încearcă să interzică îmbrăcămintea și simbolurile considerate "în detrimentul spiritului națiunii chineze" – expresie adesea folosită pentru a denota lipsa patriotismului.

China vrea să interzică hainele care nu reflectă "spiritul națiunii"

Modul în care e formulată propunerea aminteşte de alte încercări ale administraţiei de la Beijing de a limita libertatea de exprimare a cetăţenilor, subliniază jurnaliştii CNN. Amendamentul vine după o serie de restricţii privind stilul personal al chinezilor, atât în ceea ce priveşte tatuajele, cât şi eliminarea artiştilor cu "stiluri efeminate" din showbiz.

Dacă va fi adoptată, legea revizuită ar face ilegală "purtarea sau forțarea altora să poarte" articole "jignitoare" în locuri publice – deși proiectul nu specifică ce tip de îmbrăcăminte ar putea fi interzis. Infractorii ar risca astfel până la 15 zile de detenție și amenzi de 5.000 de yuani (aproximativ 680 de dolari).

Pe acelaşi subiect

Libertatea de exprimare, în pericol?

Proiectul vizează, de asemenea, discursul chinezilor. Ar interzice "producerea, diseminarea, difuzarea de articole sau observații" despre care se crede că dăunează "spiritului" Chinei, cât şi orice fel de publicitate în acest sens.

Regulile sunt amendamente propuse la Legea privind pedepsele administrației de securitate publică a țării, care a intrat în vigoare în 2006. Măsurile existente oferă deja poliției puterea de a reține suspecții timp de săptămâni întregi pentru o gamă largă de infracțiuni, de la vandalism la infracțiuni de ordine publică.

Legislativul chinez a declarat că proiectul va fi în dezbatere publică pe parcursul lunii septembrie.

Revoltă pe reţelele de socializare

Pe internet, unii utilizatori chinezi de rețele sociale și-au exprimat îngrijorarea și le-au cerut altora să se opună proiectului. Mai mulți juriști au pus sub semnul întrebării absenţa unor abateri specifice care ar urma să atragă sancţiuni.

"Cine va confirma că e sau nu în spiritul națiunii chineze și prin ce proceduri?" a scris profesorul de studii constituționale Tong Zhiwei, de la Universitatea de Științe Politice și Drept din China de Est, pe platforma chineză Weibo.

"Dacă (n.r. Comitetul permanent) va adopta acest articol conform actualului proiect, acesta va duce inevitabil la arestarea și condamnarea de către forțele de ordine și justiție în baza voinței liderilor lor, ceea ce va cauza un rău nesfârșit", a avertizat el.

Profesorul de drept penal Lao Dongyan, de la Universitatea Tsinghua din Beijing, a spus între timp că legea ar putea echivala cu o încălcare a drepturilor oamenilor. "Puterea statului intervine direct în domeniul îmbrăcămintei zilnice a cetățenilor, ceea ce este evident o intervenție exagerată", a scris ea pe Weibo. Lao și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că amendamentul ar putea alimenta naționalismul extrem și "ar putea intensifica antagonismul cu unele țări, punând (n.r. China) într-o poziție pasivă din punct de vedere diplomatic".

Modificarea propusă vine într-un moment în care alegerile vestimentare au devenit din ce în ce mai "politice" în China de astăzi, mai ales când vine vorba de îmbrăcămintea japoneză. Mișcarea "Hanfu" - în cadrul căreia oamenii poartă haine specifice Chinei dinaintea dinastiei Qing - are tot mai mulţi adepţi, fiind un indiciu al naționalismului în creștere în rândul tinerilor chinezi.

Între timp, hainele tradiționale japoneze, cum ar fi kimonourile, au fost criticate pe măsură ce sentimentul naționalist împotriva Japoniei crește. În luna august a anului trecut, o tânără din China a acuzat că a fost reţinută de poliţie pentru simplul motiv că s-a fotografiat îmbrăcată într-un kimono (n.r. rochie tradițională japoneză).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » China vrea să interzică hainele care "rănesc sentimentele naţiunii". Cine nu va respecta legea riscă să fie închis