Antena Meniu Search
x

Cine a fost Chavez, dictatorul care a murit la fix 60 de ani dupa Stalin...

A aparut, prima oara, pe scena, in 1992, cand lovitura sa de stat a esuat. Era "fiert" pe baseball. A devenit "presidente" in 1998. A fost arestat de catre revolutionari, dus pe o insula, dar eliberat de fortele loiale. Viata i-a fost un roman

de Catalin Oprisan

la 06.03.2013, 11:17

Prima data omenirea a auzit de Hugo Chavez pe 4 februarie 1992. Pusese la cale o lovitura de stat semiesuata, contra guvernului lui Carlos Andres Perez. O sa spuneti ca o lovitura de stat iti iese sau nu, aurita cale de mijloc nu exista! La Chavez a existat, in sensul ca desi fortele sale controlau o buna parte din bazele militare din Venezuela, colonelul Chavez nu a reusit sa cucereasca "Palacio de Gobierno de Miraflores" din Caracas, sediul central. A aparut la televizor si a cerut tuturor sa depuna armele si sa mearga pe calea democratiei pe care el, cu cateva ore inainte, o calcase in picioare. Toata lumea a spus ca a fost o mica infrangere militara, dar o uriasa victorie politica.

Hugo Rafael Chavez Frias vazuse lumina zilei in vara lui 1954. In august 1971 inta pe portile Academiei Militare. Iubea baseball-ul, sport-religie in tarile Americii de Sud. Voia sa fie lansator. Si asta a si devenit: cel mai bun din istoria Academiei, fara sa stim daca meritul acesta i-a fost "adaugat" in CV pe modelul "intaiul jucator al tarii"... Cert esta ca "el zurdo Furia", cum era botezat, un fel de "stangaciul furios", a inceput sa viseze la strategii militare, interesandu-se, in acelasi timp, si de viata partidelor politice. Cu "boala" dupa baseball a ramas si, la sase luni dupa ce a devenit presedinte, s-a dus pe stadionul "Shea", al celor de la Mets, in New York, a jucat o partida si a ramas pe gazon, sa fie aplaudat de public.

Primele alegeri le-a castigat pe 6 decembrie 1998, cu 56,44 la suta. A umblat, pe ici, pe colea, la Constitutie si, in 2000, pac, era reales!

Venezuelenii s-au prins rapid cum sta treaba. Pe 11 aprilie 2002, zeci de mii dintre ei au iesit pe strazi, cerandu-i demisia. S-a lasat cu morti si raniti. Chavez a fost rapit de revolutionari si dus pe o insula, dar salvat de trupele loiale. Presedintele si-a dat seama ca nu-i a buna si a inceput sa introduca tot felul de legi restrictive. S-a bazat pe cei sarmani, le-a dat acces la educatie si la sanatate, a facut referendum care sa-i betoneze pozitia si lumea a aratat ca-l iubeste in proportie de 59,10 la suta. A umblat la pretul barilului, a devenit puternic in interior.

Prinse, mai apoi, a se juca de-a presedintele. "Voi ramane, dupa cum stiti, pana in 2021", a zis prima oara. Apoi. pana in 2031 si, iar, pana in 2049. Ultima gluma a fost cea cu "Pana cand vrea Dumnezeu".

Cel de Sus a vrut pana pe 5 martie 2013. Coincidenta sau nu, ziua in care, cu 60 de ani in urma, se stinsese un tovaras de gandire: Stalin...

Foto: Hepta

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cine a fost Chavez, dictatorul care a murit la fix 60 de ani dupa Stalin...