Antena Meniu Search
x

Cine este suspectul atacului sângeros din New York. Presupus adept al supremaţiei albilor, visa să-şi ucidă colegii de liceu

Un presupus adept al supremaţiei albilor, acuzat că a ucis 10 persoane și a rănit alte trei după ce a deschis focul într-un supermarket din New York, sâmbătă, a pledat nevinovat pentru acuzația de crimă de gradul întâi. Printre cei atacați se numără unsprezece persoane de culoare și două persoane albe.

de Redactia Observator

la 15.05.2022, 10:08

- Facebook; Profimedia Images

Payton Gendron, în vârstă de 18 ani, din Conklin, New York, i-a spus judecătorului că a înțeles acuzația, dar că nu este vinovat pentru cele întâmplate. El a fost acuzat doar de o singură crimă de gradul I. Procurorul districtual John Flynn a spus că judecătorul a ordonat o examinare medico-legală și s-a stabilit că tânărul este reţinut fără posibilitatea de a ieşi pe cauțiune. Acesta a transmis în direct atacul, în timp ce deschidea focul în interiorul supermarketului, în jurul orei 14.30, notează Daily Mail

Tânărul purta echipament de protecție și era bine înarmat

Suspectul locuia cu tatăl său Paul și mama Pamela, ambii ingineri. Vecinii au declarat pentru DailyMail.com că sunt o familie modestă și că vestea despre atacul lui Payton i-a șocat. Dar sănătatea mintală fragilă a lui Gendron atrăsese de ceva vreme atenția oficialilor școlii Susquehanna Valley High School, dar şi oamenilor legii, după ce a amenințat că va împușca măcar un coleg la absolvire. 

Vecinii au descris familia ca făcând parte din clasa de mijloc superioară. ''Au o familie foarte drăguță'', a spus vecina Nancy Santucci. ''Par niște oameni obișnuiți. Într-un milion de ani nu m-aș gândi că cineva din acest cartier va merge la Buffalo pentru a comite un atac motivat rasial.''

Pe acelaşi subiect

Poliția a descris incidentul drept un atac bine pus la punct: ''A ieșit din mașină. Era foarte bine înarmat. Avea echipament tactic. Avea o cască tactică. Avea o cameră care transmitea în direct ceea ce făcea'', a declarat comisarul de poliție al orașului Joseph Gramaglia, la o conferință de presă. Se pare că acesta a condus ore întregi din orașul suburban Conklin până la locul masacrului. 

Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a criticat crimele lui Gendron și a criticat rețelele de socializare, despre care a spus că au acționat efectiv ca un ''complice'', lăsând trăgători în masă precum Gendron să-și glorifice crimele. 

Președintele Joe Biden a transmis condoleanțe familiilor care și-au pierdut persoane dragi în atac. ''Suntem îndurerați pentru familiile celor zece oameni ale căror vieți au fost luate fără sens și pentru toți cei care suferă din cauza rănilor fizice și emoționale provocate de acest atac oribil. Prima Doamnă și cu mine ne rugăm pentru victime și familiile lor, iar inimile din toată țara sunt alături de oamenii din Buffalo'', a spus președintele. El a adăugat: ''Încă trebuie să aflăm mai multe despre motivația împușcăturilor de astăzi, pe măsură ce forțele de ordine își fac treaba, dar nu avem nevoie de nimic altceva pentru a afirma un adevăr moral clar: o crimă motivată de ură rasială este detestabilă pentru însăși structura acestei națiuni. Orice act de terorism intern, inclusiv un act săvârșit în numele unei ideologii naționaliste albe respingătoare, este antitetic față de tot ceea ce reprezentăm în America. Ura nu trebuie să aibă un adăpost sigur. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a pune capăt terorismului intern alimentat de ură''.

Înainte de incidentul tragic, tânărul ar fi postat online un manifest de 180 de pagini care susținea teoria paranoică a supremației albe conform căreia oamenii de culoare îi înlocuiau pe albii în America. El face referire, de asemenea, la alte atacuri în masă puse în aplicare pentru a promova ideologia rasistă, cum ar fi Dylan Roof, care a ucis nouă persoane de culoare într-o biserică din Carolina de Sud și Brenton Tarrant, din Noua Zeelandă, care a ucis 51 de oameni într-o moschee. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cine este suspectul atacului sângeros din New York. Presupus adept al supremaţiei albilor, visa să-şi ucidă colegii de liceu