Antena Meniu Search
x

Cine este ucraineanul trădător care îşi bombardează țara. A lucrat pentru flota ucraineană până să treacă de partea Rusiei

Presa din Federația Rusă speculează că nava "Amiralul Makarov" ar putea deveni noua navă amiral a Flotei Mării Negre, asta după ce ucrainenii au scufundat "Moscova", crucișătorul care a purtat anterior acest titlu. Ambarcațiunea nu este importantă doar din prisma poziției pe care o va ocupa în eforturile rușilor în războiul din Ucraina sau a rolului jucat în capturarea Insulei Șerpilor, dar și din prisma comandantului, notează Radio Free Europe.

de Adrian Popovici

la 20.06.2022, 15:03

Mai exact, cel care comanda nava "Amiralul Makarov" este Grigori Breiev, un fost membru al Marinei ucrainene, care a schimbat taberele în 2014, odată cu anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Autoritățile de la Kiev îl acuză pe Breiev de crime de război și trădate.

Faptul că și-a trădat țara într-un moment de cumpănă în 2014 și că acum, în 2022, participă la războiul început de Vladimir Putin îi înfurie nu doar pe oficialii de la Kiev, dar și pe cei care l-au cunoscut din copilărie. Ei au vorbit cu reporterii occidentali despre cel care până acum câțiva ani le era o rudă și un prietene drag.

Rușine și dezgust în satul copilăriei

Jurnaliștii au vorbit cu cei care l-au cunoscut pe Grigori Breiev, inclusiv cu două dintre profesoarele care au predat la școala la care comandantul a învățat când a fost copil. Răspunsurile acestora sunt cât se poate de clare. Trădarea lui Breiev a rănit pe toată lumea, iar acum se simt rușinați că l-au cunoscut.

Pe acelaşi subiect

Anna Rudyk, fostă profesoară a lui Breiev i se adresează: "Le este rușine că un trădător provine de aici, din acest sat, unde ai crescut. Școlii, care era mândră de tine, îi este rușine acum."

Vhena, profesoară: "Nu numai că sunt ofensată și rănită, e ca și cum ar fi fost propriul meu copil...Nu există nicio scuză pentru ceea ce face."

Breiev s-a mutat în acest sat când era un copil, alături de mama și de tatăl său vitreg, între timp aceștia au murit. Printre rudele care au supraviețuit și care locuiesc în Ucraina se numără o verișoară, Tatiana Kolchanova. La rândul ei este furioasă și condamnă acțiunile comandantului de navă. "Am auzit la televizor. Sunt supărată pe el. Sunt furioasă dacă este cu adevărat el. Am stat în buncăre, nu m-am mai dus la muncă. Am fugit din kiev și m-am dus la Liov."

În ciuda faptelor de trădare de care este acuzat de autoritățile de la Kiev, la care se adaugă și crimele de război, cei care l-au cunoscut încă speră că Grigori Breiev va face, în cele din urmă ceea ce este corect. "Ce faci Grișa? Ce faci? Dacă te-ai abătut de la drum, încearcă să găsești calea cea bună. Găsește-ți puterea să o faci. Este atât de greu. Poate are copii, nu știu, am auzit că ar avea unul. Mama lui nu mai trăiește ca să-l trezească la realitate."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cine este ucraineanul trădător care îşi bombardează țara. A lucrat pentru flota ucraineană până să treacă de partea Rusiei