Ciolacu, primit de Benjamin Netanyahu. Premierul israelian, acuzat că prelungeşte războiul cu Hamas pentru a rămâne la putere
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, joi, de Benjamin Netanyahu, căruia i-a transmis că România susţine dreptul Israelului la autoapărare.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află, joi, într-o vizită de lucru în Statul Israel. "Consolidarea cooperării cu premierul Netanyahu şi cu prietenii noştri israelieni. România şi Guvernul României sprijină dreptul Israelului la autoapărare şi am exprimat îngrijorarea noastră cu privire la situaţia de securitate şi pericolul escaladării regionale'', a precizat Ciolacu pe platforma X.
Premierul este însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, şi deputatul Silviu Vexler. Conform agendei vizitei, Marcel Ciolacu se va întâlni şi cu ministrul pentru Afaceri Strategice al Statului Israel, Ron Dermer.
Agenda vizitei include, de asemenea, o întrevedere tete-a-tete a premierului cu preşedintele Statului Israel, Isaac Herzog, după care este programată o întrevedere în plen a delegaţiei guvernamentale române cu oficiali ai statului israelian. La rândul lor, miniştrii care îl însoţesc pe premierul Marcel Ciolacu vor avea întrevederi bilaterale cu omologii lor israelieni.
Netanyahu acuzat că prelungeşte războiul cu Hamas pentru a rămâne la putere
- Vizita lui Marcel Ciolacu în Israel. Premierul se întâlnește azi cu Benjamin Netanyahu. Agenda completă
- Ciolacu se întâlnește joi cu Benjamin Netanyahu în Israel: O vizită importantă în contextul din Orientul...
- A treia noapte de proteste în Tel Aviv. Oamenii au aprins un foc uriaş în mijlocul străzii şi au avut loc...
- Expert, despre protestele masive la adresa lui Netanyahu şi gestul Occidentului de a limita exportul de arme spre...
Între timp israelienii au ieşit, din nou în stradă, pentru a patra zi consecutivă. în semn de protest faţă de Guvernul Netanyahu. Haaretz, cel mai important cotidian de opozitie, îl acuză pe Netanyahu ca s-a comportat ca un dictator, că luase decizia de a nu încheia un acord cu ostatici cu săptămâni în urmă, iar când a văzut că discuţiile evolueaza în direcţia unui armistiţiu a găsit scuza ocupaţiei permanente în Coridorul Philadelpi (n.r. aflat la graniţa dintre Israel şi Gaza) pentru a dinamita eforturile de pace. Haaretz citează surse din coaliţie implicate direct în acest efort de negocieri.
Manifestanţii au preluat mesajul opoziţiei şi îl acuză pe prim-ministrul Israelului că a renunţat la eliberarea ostaticilor şi blochează acordul de pace, doar pentru a-şi menţine poziţia. Mulţi protestatari au fluturat drapelul naţional al Israelului, în timp ce alţii au afişat steagul galben, un semn de solidaritate cu prizonierii Hamas.
Uciderea celor şase ostatici în Fâşia Gaza au îngreunat masiv progresele înregistrate în negocierile pentru încetarea focului în Fâşia Gaza, susţin jurnaliştii de la Politico, după ce au discutat cu oficiali americani şi israelieni. Cu toate acestea, premierul Benjamin Netanyahu nu este dispus să facă un pas în spate şi îşi continuă operaţiunile din Gaza, dar şi din Cisiordania. Oraşele aflate sub controlul Autorităţii Palestiniene sunt pustii, pentru că oamenii se tem să nu fie executaţi de trupele israeliene care patrulează pe străzi. Uneori, soldaţii Israelului intră cu buldozerele şi dărâmă pieţe întregi şi faţade de magazine pentru a avea loc să circule cu tancurile, iar asta nu face decât să-i întărâte şi mai mult pe localnici.
Forţele de apărare israeliene au raportat un mare succes în oraşul Rafah din Fâşia Gaza, unde ar ucis peste 200 de membri Hamas. Nu ar fi prima mare victorie. Soldaţii lui Benjamin Netanyahu susţin că au descoperit nişte sondaje de opinie palestiniene care ar fi fost trucate pentru a-i face pe cei din Hamas să pară mai populari decât sunt în realitate. Doar că respectivele sondaje au fost realizate de un institut de cercetare din Cisiordania, care este considerat a fi cel mai de încredere. Datele furnizate au fost studiate de guvernele lumii, inclusiv de cel al Israelului, dar şi de agenţiile de informaţii şi nu au fost indicii până acum că sunt măsluite. Departamentul de Justitie din SUA a pus între timp sub acuzare pentru terorism 6 lideri Hamas, inclusiv pe Yahia SInwar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰