CNN a publicat o înregistrare care arată cum Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, a presat Ucraina să-l ancheteze pe Joe Biden

De Redactia Observator.
Publicat: 08.06.2021, 09:52.
Actualizat: 08.06.2021, 10:56

Înregistrarea unui apel telefonic din 2019, publicată de CNN, dezvăluie modul în care Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a făcut presiuni asupra oficialilor ucraineni să investigheze acuzațiile aduse lui Joe Biden. Acuzațiile aduse liderului de la Casa Albă s-au dovedit a fi nefondate.

CNN a publicat o înregistrare care arată cum Rudy Giuliani, avocatul lu Trump, a presat Ucraina să-l ancheteze pe Joe Biden

Rudy Giuliani

CNN

O înregistrare audio, obţinută exclusiv de CNN, dezvăluie cum Rudy Giuliani, avocat și consilier al fostului preşedinte Donald Trump, a făcut presiuni asupra guvernului ucrainean în 2019 pentru a ancheta acuzații nefondate legate de Joe Biden, la acel moment candidat la preşedinţia SUA. Înregistrarea surprinde o convorbire din iulie 2019 dintre Giuliani, diplomatul american Kurt Volker şi Andri Yermak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Această convorbire a avut loc înainte de discuţia telefonică dintre Trump şi Zelenski, ambele devenind ulterior elementul esenţial al primului proces pentru suspendarea lui Trump, în care a fost acuzat că a solicitat ajutor ucrainean pentru campania sa. În timpul discuţiei de aproximativ 40 de minute, Giuliani i-a spus în mod repetat lui Yermak că Zelenski ar trebui să anunţe public demararea unor anchete privind posibile cazuri de corupţie comise de Biden în Ucraina şi privind implicările Ucrainei în alegerile din 2016 în detrimentul lui Trump. Ambele acuzații s-au dovedit a fi nefondate, relatează CNN.

Ce dezvăluie convorbirea de 40 de minute între Rudy Giulian și ucraineni

Citește și:

„Tot ce ne trebuie e ca preşedintele (Zelenski, n.r.) să spună: Voi numi la comandă un procuror cinstit, el va ancheta şi săpa după probe, care există şi există alte dovezi despre implicarea în alegerile din 2016, apoi chestia cu Biden trebuie gestionată”, a spus Giuliani, potrivit înregistrării. „Cineva în Ucraina trebuie să ia asta în serios”.

”Înregistrarea demonstrează cum Giuliani i-a manipulat pe ucraineni şi subminează afirmaţia repetată de Trump că „nu a existat o favoare pentru o favoare”, de pe urma căreia Zelenski şi-ar fi asigurat sprijinul guvernului american dacă îi făcea servicii politice lui Trump. Convorbirea este una dintre primele încercări ale lui Trump şi ale aliaţilor lui de a-i aduce prejudicii lui Biden şi de a submina procesul electoral din 2020, solicitând implicare străină, minţind legat de fraudarea votului, încercând să răstoarne rezultatul şi incitând la revoltă pe 6 ianuarie.”, relatează CNN.

Anchetă penală privind legăturile lui Giuliani cu Ucraina

În prezent, este derulată o anchetă penală privind legăturile lui Giuliani cu Ucraina, inclusiv legat de posibila încălcare a legilor lobby-ului. La finalul lunii aprilie, agenţii FBI au efectuat percheziţii în biroul şi apartamentul din New York ale lui Giuliani şi au confiscat telefoane şi computere, ca parte a anchetei cu privire la o eventuală încălcare a legii prin colaborarea cu entităţi străine, inclusiv încălcarea Foreign Agents Registration Act (FARA). Un judecător federal a aprobat numirea unui reprezentant special pentru analizarea documentelor confiscate. Nu este clar dacă apelul telefonic cu Yermak este parte a investigaţiei. Giuliani a negat orice ilegalitate.

De nenumărate ori, Giuliani a cerut anchete, potrivit înregistrării. El a spus chiar că relaţiile diplomatice dintre SUA şi Ucraina se vor îmbunătăţi dacă Zelenski demarează cercetarea. Giuliani şi Volker au sugerat că un anunţ public ar putea deschide calea pentru vizita mult dorită a lui Zelenski în SUA sau pentru întâlniri cu Giuliani. „Cred că ar face posibil ca eu să vin şi ar face posibil, cred, să vorbesc cu preşedintele să văd ce pot face legat de asigurarea că orice neînţelegere este lăsată deoparte... Cred cumva că asta ar fi un lucru bun pentru o relaţie mai bună”, a spus Giuliani. În timpul discuţiei, poate fi auzit cum diplomatul ucrainean caută prin hârtii şi telefonul de pe care vorbeşte sună de câteva ori, dar Yermak rămâne pe fir cu Giuliani.

Legat de această convorbire, Giuliani nu a oferit o reacție pentru CNN. În trecut, el a spus că nu a făcut nimic greşit în relația sa cu Ucraina şi că doar a urmărit interesul clientului său. La acel moment, el era avocatul personal al lui Trump. Giuliani a criticat şi procesul de punere sub acuzare a lui Trump legat de Ucraina şi a spus că preşedintele a avut un comportament constituţional şi adecvat.

Giuliani, fost primar al New Yorkului, a petrecut multe luni întâlnindu-se cu ucraineni pentru a găsi lucruri compromiţătoare despre familia Biden şi pentru a confirma conspiraţii de extremă dreapta potrivit cărora forţele anti-Trump din Ucraina au subminat campania lui din 2016. Giuliani s-a întâlnit cu oficiali care nu erau consideraţi demni de încredere de către diplomaţii americani din Ucraina, inclusiv cu Volker, dar ei îi spuneau ce voia să audă, scrie CNN.

Volodimir Zelenski, fost actor înainte de a intra în politică, a fost investit în funcţia de preşedinte în mai 2019. După câteva săptămâni, Volker a intermediat convorbirea dintre Giuliani şi Yermak, apropiat şi consilier al lui Zelenski. Aceasta a fost prima ocazie a lui Giuliani de a aduce în discuţie anchetarea lui Biden în cercul lui Zelenski, care voia neapărat să cunoască echipa lui Trump şi să consolideze sprijinul militar american în războiul din estul ţării cu pro-ruşii.

Giuliani a prezentat în convorbire mai multe conspiraţii întortocheate referitoare la relaţiile diplomatice ale lui Biden în Ucraina şi la presupusa implicare a Ucrainei în alegerile din 2016. El a insistat cu aceste teorii, chiar şi după ce Volker l-a avertizat că oficialii ucraineni care îi ofereau informaţii nu erau de încredere şi a spus că acuzaţiile de corupţie împotriva lui Biden „nu sunt credibile pur şi simplu”, potrivit mărturiei lui Volker din timpul procesului de punere sub acuzare, relatează sursa citată.

„Am primit informaţii de la un anchetator internaţional că a existat o activitate în Ucraina în timpul alegerilor din 2016”, i-a spus Giuliani lui Yermak în timpul discuţiei, susţinând acuzaţia falsă că oficiali de la ambasada americană au încercat să găsească lucruri compromiţătoare legat de Trump, candidat atunci, şi Paul Manafort. „Altul era implicat cu George Soros... Soros este, aparent, în spatele multora dintre aceste lucruri”, a adăugat Giuliani referindu-se la miliardarul filantrop care este subiectul multor conspiraţii ale republicanilor.

Giuliani a adus în discuţie şi acuzaţia, fără dovezi, că Biden a fost corupt în perioada în care a fost vicepreşedinte, când l-a îndemnat pe predecesorul lui Zelenski, Petro Poroşenko, să îl concedieze pe procurorul general în 2016. Mai mulţi martori în ancheta privind punerea sub acuzare au depus mărturie că Biden a urmat politica bipartizană a SUA şi că procurorul ucrainean trebuia să fie înlăturat din funcţie pentru că era corupt. „Pentru mine, ca avocat, sună a mită”, a mai spus Giuliani. El a adăugat că nu este sigur dacă acuzaţiile de corupţie aduse lui Biden sunt adevărate şi că vrea ca adevărul să iasă la lumină. Lui Yermak i-a spus: „Nu îi spun lui Zelenski ce să zică”. Deşi, în câteva rânduri a afirmat clar că Zelenski ar trebui să anunţe cercetările pe care le dorea Trump.

În timpul discuţiei, Yermak a ascultat răbdător şi a încercat să o redirecţioneze către probleme diplomatice oficiale, precum prima vizită a lui Zelenski în Statele Unite, dar a dat semnale că va acţiona referitor la „investigaţii”.

După asta, tonul americanilor s-a schimbat. Volker a menţionat că Trump urma să discute cu Zelenski curând şi să îl felicite pentru victoria parlamentară. Până la finalul convorbirii pentru Yermak părea clar ce trebuie să se întâmple pentru a ajunge de partea lui Trump. „Sunt sigur că Zelenski va spune asta”, a replicat el referindu-se la cererile lui Giuliani şi Volker ca preşedintele să menţioneze anchetele în timpul ulterioarei discuţii cu Trump. „Bun”, a spus Volker. „Crede-mă, Andri, asta ar fi bine pentru noi toţi”, a replicat Giuliani. „Te pot asigura că, în ceea ce mă priveşte, cred că ar trebui să vorbească săptămâna aceasta”. Volker a adăugat: „Voi face presiuni pentru asta de asemenea”.

Trei zile mai târziu, Trump l-a sunat pe Zelenski, pe 25 iulie 2019. Potrivit unei stenograme oferite de Casa Albă, Trump a semnalat cu Zelenski unele dintre aceleaşi teorii nefondate pe care Giuliani le-a menţionat lui Yermak. „Aş vrea să ne faci un favor”, a spus Trump legat de anchetarea acuzaţiilor.

Comportamentul lui din timpul convorbirii cu Zelenski a dus la o plângere din partea unui oficial al Serviciilor de Informaţii americane care a susţinut că Trump a făcut abuz de putere şi a solicitat ajutor străin Ucrainei în alegerile din 2020. Schema a fost dezvăluită în câteva luni, iar Trump a fost subiectul unui proces de suspendare în Camera Reprezentanţilor. El a fost achitat după procesul din Senat.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Bucătarul Mihai Csillag, fost concurent la Chefi la Cuţite, e de negăsit de 3 luni. "Sunt foarte multe lucruri care nu se leagă"
1
Eveniment • ieri la 19:50

Un tânăr bucătar, care a participat la Chefi la cuţite, este dat dispărut de mai bine de 3 luni. De el nu mai ştiu nimic nici familia, nici prietenii. Iar pentru că ancheta poliţiei bate pasul pe loc, mama disperată cere ajutor pe Facebook. Abia astăzi, după ce reporterii Observator au întrebat de caz, anchetatorii au sunat persoana cu care ar fi vorbit ultima dată la telefon. 

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 19 iunie 2021. Fecioarele au nevoie de mai multe momente de relaxare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro