Meniu
Search
x

CNN a publicat o înregistrare care arată cum Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, a presat Ucraina să-l ancheteze pe Joe Biden

De Redactia Observator la 08.06.2021, 10:56

Înregistrarea unui apel telefonic din 2019, publicată de CNN, dezvăluie modul în care Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a făcut presiuni asupra oficialilor ucraineni să investigheze acuzațiile aduse lui Joe Biden. Acuzațiile aduse liderului de la Casa Albă s-au dovedit a fi nefondate.

Reclamă
CNN a publicat o înregistrare care arată cum Rudy Giuliani, avocatul lu Trump, a presat Ucraina să-l ancheteze pe Joe Biden

Rudy Giuliani - CNN

O înregistrare audio, obţinută exclusiv de CNN, dezvăluie cum Rudy Giuliani, avocat și consilier al fostului preşedinte Donald Trump, a făcut presiuni asupra guvernului ucrainean în 2019 pentru a ancheta acuzații nefondate legate de Joe Biden, la acel moment candidat la preşedinţia SUA. Înregistrarea surprinde o convorbire din iulie 2019 dintre Giuliani, diplomatul american Kurt Volker şi Andri Yermak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Reclamă

Această convorbire a avut loc înainte de discuţia telefonică dintre Trump şi Zelenski, ambele devenind ulterior elementul esenţial al primului proces pentru suspendarea lui Trump, în care a fost acuzat că a solicitat ajutor ucrainean pentru campania sa. În timpul discuţiei de aproximativ 40 de minute, Giuliani i-a spus în mod repetat lui Yermak că Zelenski ar trebui să anunţe public demararea unor anchete privind posibile cazuri de corupţie comise de Biden în Ucraina şi privind implicările Ucrainei în alegerile din 2016 în detrimentul lui Trump. Ambele acuzații s-au dovedit a fi nefondate, relatează CNN.

Ce dezvăluie convorbirea de 40 de minute între Rudy Giulian și ucraineni

„Tot ce ne trebuie e ca preşedintele (Zelenski, n.r.) să spună: Voi numi la comandă un procuror cinstit, el va ancheta şi săpa după probe, care există şi există alte dovezi despre implicarea în alegerile din 2016, apoi chestia cu Biden trebuie gestionată”, a spus Giuliani, potrivit înregistrării. „Cineva în Ucraina trebuie să ia asta în serios”.

Pe acelaşi subiect

”Înregistrarea demonstrează cum Giuliani i-a manipulat pe ucraineni şi subminează afirmaţia repetată de Trump că „nu a existat o favoare pentru o favoare”, de pe urma căreia Zelenski şi-ar fi asigurat sprijinul guvernului american dacă îi făcea servicii politice lui Trump. Convorbirea este una dintre primele încercări ale lui Trump şi ale aliaţilor lui de a-i aduce prejudicii lui Biden şi de a submina procesul electoral din 2020, solicitând implicare străină, minţind legat de fraudarea votului, încercând să răstoarne rezultatul şi incitând la revoltă pe 6 ianuarie.”, relatează CNN. 

Reclamă

Anchetă penală privind legăturile lui Giuliani cu Ucraina

În prezent, este derulată o anchetă penală privind legăturile lui Giuliani cu Ucraina, inclusiv legat de posibila încălcare a legilor lobby-ului. La finalul lunii aprilie, agenţii FBI au efectuat percheziţii în biroul şi apartamentul din New York ale lui Giuliani şi au confiscat telefoane şi computere, ca parte a anchetei cu privire la o eventuală încălcare a legii prin colaborarea cu entităţi străine, inclusiv încălcarea Foreign Agents Registration Act (FARA). Un judecător federal a aprobat numirea unui reprezentant special pentru analizarea documentelor confiscate. Nu este clar dacă apelul telefonic cu Yermak este parte a investigaţiei. Giuliani a negat orice ilegalitate.

De nenumărate ori, Giuliani a cerut anchete, potrivit înregistrării. El a spus chiar că relaţiile diplomatice dintre SUA şi Ucraina se vor îmbunătăţi dacă Zelenski demarează cercetarea. Giuliani şi Volker au sugerat că un anunţ public ar putea deschide calea pentru vizita mult dorită a lui Zelenski în SUA sau pentru întâlniri cu Giuliani. „Cred că ar face posibil ca eu să vin şi ar face posibil, cred, să vorbesc cu preşedintele să văd ce pot face legat de asigurarea că orice neînţelegere este lăsată deoparte... Cred cumva că asta ar fi un lucru bun pentru o relaţie mai bună”, a spus Giuliani. În timpul discuţiei, poate fi auzit cum diplomatul ucrainean caută prin hârtii şi telefonul de pe care vorbeşte sună de câteva ori, dar Yermak rămâne pe fir cu Giuliani.

Legat de această convorbire, Giuliani nu a oferit o reacție pentru CNN. În trecut, el a spus că nu a făcut nimic greşit în relația sa cu Ucraina şi că doar a urmărit interesul clientului său. La acel moment, el era avocatul personal al lui Trump. Giuliani a criticat şi procesul de punere sub acuzare a lui Trump legat de Ucraina şi a spus că preşedintele a avut un comportament constituţional şi adecvat.

Giuliani, fost primar al New Yorkului, a petrecut multe luni întâlnindu-se cu ucraineni pentru a găsi lucruri compromiţătoare despre familia Biden şi pentru a confirma conspiraţii de extremă dreapta potrivit cărora forţele anti-Trump din Ucraina au subminat campania lui din 2016. Giuliani s-a întâlnit cu oficiali care nu erau consideraţi demni de încredere de către diplomaţii americani din Ucraina, inclusiv cu Volker, dar ei îi spuneau ce voia să audă, scrie CNN.

Volodimir Zelenski, fost actor înainte de a intra în politică, a fost investit în funcţia de preşedinte în mai 2019. După câteva săptămâni, Volker a intermediat convorbirea dintre Giuliani şi Yermak, apropiat şi consilier al lui Zelenski. Aceasta a fost prima ocazie a lui Giuliani de a aduce în discuţie anchetarea lui Biden în cercul lui Zelenski, care voia neapărat să cunoască echipa lui Trump şi să consolideze sprijinul militar american în războiul din estul ţării cu pro-ruşii.

Giuliani a prezentat în convorbire mai multe conspiraţii întortocheate referitoare la relaţiile diplomatice ale lui Biden în Ucraina şi la presupusa implicare a Ucrainei în alegerile din 2016. El a insistat cu aceste teorii, chiar şi după ce Volker l-a avertizat că oficialii ucraineni care îi ofereau informaţii nu erau de încredere şi a spus că acuzaţiile de corupţie împotriva lui Biden „nu sunt credibile pur şi simplu”, potrivit mărturiei lui Volker din timpul procesului de punere sub acuzare, relatează sursa citată.

„Am primit informaţii de la un anchetator internaţional că a existat o activitate în Ucraina în timpul alegerilor din 2016”, i-a spus Giuliani lui Yermak în timpul discuţiei, susţinând acuzaţia falsă că oficiali de la ambasada americană au încercat să găsească lucruri compromiţătoare legat de Trump, candidat atunci, şi Paul Manafort. „Altul era implicat cu George Soros... Soros este, aparent, în spatele multora dintre aceste lucruri”, a adăugat Giuliani referindu-se la miliardarul filantrop care este subiectul multor conspiraţii ale republicanilor.

Giuliani a adus în discuţie şi acuzaţia, fără dovezi, că Biden a fost corupt în perioada în care a fost vicepreşedinte, când l-a îndemnat pe predecesorul lui Zelenski, Petro Poroşenko, să îl concedieze pe procurorul general în 2016. Mai mulţi martori în ancheta privind punerea sub acuzare au depus mărturie că Biden a urmat politica bipartizană a SUA şi că procurorul ucrainean trebuia să fie înlăturat din funcţie pentru că era corupt.  „Pentru mine, ca avocat, sună a mită”, a mai spus Giuliani. El a adăugat că nu este sigur dacă acuzaţiile de corupţie aduse lui Biden sunt adevărate şi că vrea ca adevărul să iasă la lumină. Lui Yermak i-a spus: „Nu îi spun lui Zelenski ce să zică”. Deşi, în câteva rânduri a afirmat clar că Zelenski ar trebui să anunţe cercetările pe care le dorea Trump.

În timpul discuţiei, Yermak a ascultat răbdător şi a încercat să o redirecţioneze către probleme diplomatice oficiale, precum prima vizită a lui Zelenski în Statele Unite, dar a dat semnale că va acţiona referitor la „investigaţii”.

După asta, tonul americanilor s-a schimbat. Volker a menţionat că Trump urma să discute cu Zelenski curând şi să îl felicite pentru victoria parlamentară. Până la finalul convorbirii pentru Yermak părea clar ce trebuie să se întâmple pentru a ajunge de partea lui Trump. „Sunt sigur că Zelenski va spune asta”, a replicat el referindu-se la cererile lui Giuliani şi Volker ca preşedintele să menţioneze anchetele în timpul ulterioarei discuţii cu Trump. „Bun”, a spus Volker. „Crede-mă, Andri, asta ar fi bine pentru noi toţi”, a replicat Giuliani. „Te pot asigura că, în ceea ce mă priveşte, cred că ar trebui să vorbească săptămâna aceasta”. Volker a adăugat: „Voi face presiuni pentru asta de asemenea”.

Trei zile mai târziu, Trump l-a sunat pe Zelenski, pe 25 iulie 2019. Potrivit unei stenograme oferite de Casa Albă, Trump a semnalat cu Zelenski unele dintre aceleaşi teorii nefondate pe care Giuliani le-a menţionat lui Yermak. „Aş vrea să ne faci un favor”, a spus Trump legat de anchetarea acuzaţiilor. 

Comportamentul lui din timpul convorbirii cu Zelenski a dus la o plângere din partea unui oficial al Serviciilor de Informaţii americane care a susţinut că Trump a făcut abuz de putere şi a solicitat ajutor străin Ucrainei în alegerile din 2020. Schema a fost dezvăluită în câteva luni, iar Trump a fost subiectul unui proces de suspendare în Camera Reprezentanţilor. El a fost achitat după procesul din Senat.

Reclamă

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
recomandari pe a1.ro
Ce a putut să facă o soacră, chiar când avea grijă de nepoata ei. Nora a dezvăluit totul. Ce a urmat
Ce a putut să facă o soacră, chiar când avea grijă de nepoata ei. Nora a dezvăluit totul. Ce a urmat
PARTENERI
Cea mai frumoasă poveste de iubire! Cum și-a salvat Florina soțul de la moarte sigură! ”Am simțit mereu că suntem compatibili”
Fanatik.ro
Cea mai frumoasă poveste de iubire! Cum și-a salvat Florina soțul de la moarte sigură! ”Am simțit mereu că suntem compatibili”
Cea mai frumoasă poveste de iubire! Cum și-a salvat Florina soțul de la moarte sigură! ”Am simțit mereu că suntem compatibili”
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
spynews.ro
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
libertatea.ro
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
GSP
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
Ziare.com
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
Useit
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
Useit
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Wall Street
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
redactia.ro
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
9am
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
bzi.ro
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
tvhappy.ro
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Kudika
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
money.ro
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
RECOMANDĂRI
Război Rusia - Ucraina, ziua 121
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 121 LIVE TEXT. Ucrainenii au primit ordin să se retragă din Severodoneţk. Rusia, la un pas să cucerească regiunea Lugansk

Război Rusia - Ucraina, ziua 121.  Decizie istorică la Bruxelles.  Republica Moldova şi Ucraina sunt luate oficial...

Publicat la ora 13:08
Război Rusia - Ucraina, ziua 121 LIVE TEXT. Ucrainenii au primit ordin să se retragă din Severodoneţk. Rusia, la un pas să cucerească regiunea Lugansk
Momentul în care copilul de 4 ani din Buftea, care se plimba pe trotinetă, este lovit în plin de o maşină. Băiatul a murit după câteva ore
Video

Momentul în care copilul de 4 ani din Buftea, care se plimba pe trotinetă, este lovit în plin de o maşină. Băiatul a murit după câteva ore

Publicat la ora 12:40
Momentul în care copilul de 4 ani din Buftea, care se plimba pe trotinetă, este lovit în plin de o maşină. Băiatul a murit după câteva ore
Blocada rusească a proturilor din sudul Ucrainei împiedică exportul cerealelor în întreaga lume.

Rușii minează porturile Ucrainei de la Marea Neagră, spun americanii

Publicat la ora 13:26
Rușii minează porturile Ucrainei de la Marea Neagră, spun americanii
Suma totală trimisă de SUA în Ucraina de când ruşii au invadat ţara

Suma totală trimisă de americani în Ucraina ca ajutor de când ruşii au invadat ţara

Publicat la ora 13:40
Suma totală trimisă de americani în Ucraina ca ajutor de când ruşii au invadat ţara