Antena Meniu Search
x

Când vom putea circula fără restricții de călătorie în UE. Recomandarea Comisiei Europene

Comisia Europeană recomandă eliminarea parţială şi treptată a restricţiilor de călătorie către UE după 30 iunie și le cere statelor membre să-și coordoneze deciziile în această privință.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 12.06.2020, 17:31

Când vom putea circula fără restricții de călătorie în UE. Recomandarea Comisiei Europene
Când vom putea circula fără restricții de călătorie în UE. Recomandarea Comisiei Europene - Zuma Press / Xinhua via Hepta
  • Recomandarea prevede prevede eliminarea controalelor la frontierele interne până la 15 iunie 2020.
  • De asemenea, se recomandă prelungirea restricţiilor temporare privind călătoriile neesenţiale către UE până la 30 iunie.

Recomandarea vizează statele membre ale spaţiului Schengen şi statele asociate spaţiului Schengen și prevede eliminarea controalelor la frontierele interne până la 15 iunie 2020 şi prelungirea restricţiilor temporare privind călătoriile neesenţiale către UE până la 30 iunie, conform unui comunicat de presă.

„Având în vedere că situaţia în materie de sănătate din anumite ţări terţe rămâne critică, Comisia nu propune în acest stadiu o ridicare generală a restricţiilor de călătorie. Restricţiile ar trebui eliminate pentru ţările selectate de comun acord de statele membre, pe baza unui set de principii şi criterii obiective – printre care se numără situaţia în materie de sănătate, capacitatea de a aplica măsuri de limitare a răspândirii virusului în timpul călătoriilor şi criteriul reciprocităţii, ţinând cont de date provenite din surse relevante, cum ar fi ECDC şi OMS”, arată CE.

Pentru ţările faţă de care se menţine restricţia, Comisia propune extinderea categoriilor de călători autorizaţi pentru a-i include, de exemplu, pe studenţii străini. De asemenea, Comisia emite astăzi orientări destinate statelor membre pentru a se asigura că reluarea operaţiunilor legate de vize în străinătate este coordonată în mod corespunzător cu eliminarea treptată a restricţiilor de călătorie.

„După eliminarea tuturor controalelor la frontierele interne în Uniune, propunem o abordare clară şi flexibilă în vederea eliminării restricţiilor privind călătoriile către UE începând cu 1 iulie. Călătoriile internaţionale sunt esenţiale pentru turism şi afaceri, precum şi pentru reconectarea cu familia şi prietenii. Deşi va trebui să fim cu toţii atenţi în continuare, a venit timpul să facem pregătiri concrete pentru ridicarea restricţiilor faţă de ţările a căror situaţie sanitară este similară cu cea a UE şi pentru reluarea operaţiunilor legate de vize”, a spus comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johanssonm citat de Mediafax.

Pentru a fi eficace, acţiunile la frontierele externe ale UE trebuie să fie coordonate şi uniforme, consideră oficialii CE.

„Întrucât călătorii care intră în UE pot circula liber dintr-o ţară în alta, este esenţial ca statele membre să îşi coordoneze deciziile privind ridicarea restricţiilor de călătorie. Acesta este motivul pentru care statele membre ar trebui să convină asupra unei liste comune a ţărilor din afara UE pentru care restricţiile de călătorie pot fi ridicate începând cu 1 iulie, care să fie revizuită periodic”, potrivit sursei menţionate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Când vom putea circula fără restricții de călătorie în UE. Recomandarea Comisiei Europene