Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Companiile italiene, suspectate că ocolesc masiv sancţiunile la adresa Rusiei prin Turcia

Companiile italiene sunt suspectate că fentează masiv sancțiunile împotriva Rusiei, scrie Corriere della Sera. Ce indicii sunt? Explozia misterioasă a exporturilor italiene către Turcia, în paralel cu avântul la fel de misterios al exporturilor turcești către Moscova. 

de Redactia Observator

la 01.08.2022 , 18:23

Companiile italiene, suspectate că ocolesc masiv sancţiunile la adresa Rusiei prin Turcia
Companiile italiene, suspectate că ocolesc masiv sancţiunile la adresa Rusiei prin Turcia - Profimedia

Sunt douăzeci de țări prin care Rusia reușește să ocolească sancțiunile impuse de SUA și UE de la începutul războiului din Ucraina. Printre acestea se numără Turcia, China și Emiratele Arabe Unite, precum și mai multe foste republici sovietice suspecte de la început: Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia și chiar Georgia, invadată de Rusia în 2008 și, unde zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în sprijinul Ucrainei la începutul invaziei. 

O analiză a fluxurilor comerciale arată clar că, în câteva luni, Turcia în special a devenit treptat o platformă prin care numeroși exportatori italieni continuă să aprovizioneze Rusia la scară foarte mare, chiar și când este ilegal.

Sunt sute de cazuri internaționale de ocolire a sancțiunilor la adresa Rusiei prin cele douăzeci de țări. Aceste state sunt în centrul unui raport întocmit de un grup de experți condus de fostul ambasador al SUA la Moscova Michael McFaul și Andriy Yermak, șeful biroului președinţiei ucrainene. Mai mulţi experţi se aşteaptă ca grupul Yermak-McFaul să sugereze guvernelor occidentale să închidă portițele care au permis ocolirea sancţiunilor, amenințând cu aşa-numitele sancțiuni "secundare” țările care ajută Rusia printr-o rețea de comerț triunghiular. 

Articolul continuă după reclamă

Acest lucru nu va fi ușor de făcut, având în vedere anvergura unora dintre națiunile implicate. O analiză a datelor comerciale din Italia către Turcia și din Turcia către Rusia sugerează că are loc un comerț triunghiular pe această rută pentru ocolirea sancțiunilor. Este greu de explicat altfel ciudățeniile flagrante din ultimele luni, scrie Corriere della Sera

Pe acelaşi subiect

Un raport va recomanda Occidentului să impună sancțiuni "secundare” țărilor care ajută Rusia

În primul rând, Turcia este de departe țara unde Italia a înregistrat cea mai mare creștere anuală a exporturilor: o majorare de peste 87% din iunie 2021, până la 1,4 miliarde de euro, vânzări într-o singură lună. Este o creștere de 500 de milioane de euro pe lună comparativ cu februarie și un caz unic în peste zece ani de relații economice cu Turcia care au rămas mereu cu mult sub un miliard de euro pe lună (conform biroului de statistică Istat). 

Acest boom este cu atât mai surprinzător cu cât în ​​ultimul an lira turcească și-a redus aproape la jumătate valoarea față de euro, făcând importurile din Italia mult mai scumpe pentru afacerile locale. Explicația vine cel mai probabil din datele de export ale Turkstat, biroul de statistică din Ankara.

În perioada februarie - iunie a acestui an, exporturile turcești către Rusia au explodat, o creștere de circa 400 de milioane de dolari pe lună. Dintre cei peste douăzeci de parteneri comerciali principali ai Turciei, Rusia este destinația care a crescut cel mai mult atât de la începutul războiului (cu 68%), cât și în ultimul an (cu 46%).  Chiar și alte țări care resping sancțiunile împotriva Moscovei, cum ar fi China, Vietnam sau Malaezia, exportă acum mai puțin către o economie rusă aflată în recesiune. 

În schimb, fluxurile de mărfuri și servicii din Turcia către Rusia nu au fost niciodată atât de puternice, la fel cum nici fluxurile din Italia către Turcia nu au fost niciodată atât de puternice. Dimensiunea creșterii comerciale este, de asemenea, similară, 300-400 de milioane de dolari pe lună în plus.

Acestea sunt indicii, nu dovezi, potrivit Corriere della Sera. Dar dacă companiile italiene folosesc într-adevăr Turcia ca platformă pentru ocolirea sancțiunilor și pentru a ajunge ilegal pe piața din Rusia problema va fi imposibil de ignorat de actualul guvern de la Roma. Și, la fel și pentru următorul guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Companiile italiene, suspectate că ocolesc masiv sancţiunile la adresa Rusiei prin Turcia