Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 159 LIVE TEXT. SUA trimit Ucrainei arme de 550 de milioane de dolari. Putin: Nu pot exista câştigători într-un război nuclear

Război Rusia - Ucraina, ziua 159. Rusia a atacat din nou Odessa. Armata rusă a folosit rachete Iskander, trase din Crimeea. Potrivit agenţiei de presă ucrainene Ukrinform, nu au fost raportate victime până acum. Ambasadorul SUA la Kiev afirmă că atacul de la Olenivka este "de neconceput", iar Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie. Volodimir Zelenski a susţinut un nou discurs în faţa naţiunii şi a precizat că "Rusia nu are nicio şansă să câştige acest război".

de Redactia Observator

la 01.08.2022, 22:36

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:30 - SUA vor trimite noi arme Ucrainei 

Statele Unite au anunţat luni că vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Acest ajutor va " include în special mai multă muniţie pentru sistemele (...) Himars", a afirmat în faţa presei un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Pe acelaşi subiect

Aceasta ridică suma totală a asistenţei militare alocate Ucrainei de la intrarea în funcţie a preşedintelui Joe Biden la peste 8 miliarde de dolari, a spus el.

Noul ajutor va include de asemenea 75.000 de cartuşe de 155 mm, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

"Statele Unite vor continua să lucreze cu aliaţii şi partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacităţi cheie", a subliniat Pentagonul.

Sistemele Himars, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o bătaie de 80 de kilometri, permiţând Ucrainei să atingă ţinte ruseşti care nu se aflau în raza de acţiune, notează AFP.

Artileria este decisivă în conflictul din Ucraina, în timp ce armatele ucraineană şi rusă sunt angajate într-un război de uzură al muniţiilor şi stocurile acestora sunt cruciale

UPDATE 21:22 - Rusia declară că va srpijini Serbia în tensunile cu Kosovo

Rusia şi-a asigurat aliatul Serbia de sprijinul ei luni în conflictul cu Kosovo, informează agenţia DPA, potrivit Agerpres.

"Sprijinul nostru este absolut pentru Serbia", a declarat secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov la Moscova, potrivit agenţiei de presă Interfax.

"Susţinem poziţia paşnică şi constructivă a Belgradului în această situaţie", a adăugat el.

În weekend, noi reglementări de călătorie pentru sârbii care trăiesc în Kosovo au crescut tensiunile. Noile reglementări nu mai recunosc paşapoartele sârbe la graniţa dintre cele două state, aminteşte agenţia germană de presă.

În schimb, sârbii din Kosovo trebuie să ceară un document provizoriu. Kosovo a justificat măsura argumentând că autorităţile sârbe tratează în acelaşi mod cetăţenii kosovari care trăiesc în Serbia.

După proteste violente, în care militanţi sârbi au ridicat baricade în nordul Kosovo şi ar fi fost trase focuri de armă în direcţia poliţiştilor kosovari, Kosovo a anunţat în timpul nopţii de duminică spre luni că reglementările nu vor intra încă în vigoare.

Peskov a făcut referire la aceste reglementări ca fiind "cereri absolut nerezonabile" din partea autorităţilor kosovare.

UPDATE 20:30 - SUA, Franţa şi Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare "periculoase",

SUA, Franţa şi Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare 'periculoase', Washingtonul presând de asemenea Moscova şi Beijingul să înceapă negocieri asupra controlului armelor nucleare, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Într-o declaraţie comună, Franţa, Marea Britanie şi SUA, ţări aliate şi deţinătoare de arme nucleare, subliniază că 'un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată' şi că "armele nucleare trebuie, atât timp cât vor exista, să servească doar unor scopuri de apărare, descurajare şi prevenire a unui război".

'În contextul războiului de agresiune ilegal şi neprovocat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, noi cerem Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare şi comportamentului său iresponsabil şi periculos', menţionează cele trei state cu ocazia deschiderii celei de-a zecea Conferinţe de examinare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Într-un comunicat separat, preşedintele american Joe Biden a lansat luni un apel către Rusia şi China să înceapă negocieri cu privire la controlul armelor nucleare, afirmând că Moscova în special are datoria de a-şi manifesta responsabilitatea în această privinţă după invazia în Ucraina.

UPDATE 20:30 - Vladimir Putin, scrisoare către către participanţii la conferinţa ONU: Nu pot exista câştigători într-un război nuclear

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată, relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Putin a făcut aceste comentarii într-o scrisoare către participanţii la conferinţa ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), la peste cinci luni de la declanşarea războiului din Ucraina.

"Plecăm de la faptul că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie niciodată dezlănţuit, şi suntem pentru securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale", afirmă liderul de la Kremlin.

Preocuparea internaţională privind riscul confruntării nucleare a crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie. Într-un discurs de la acea vreme, Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat orice posibile puteri externe ostile să se abţină de la orice tentativă de a interveni.

"Oricine încearcă să ne obstrucţioneze ar trebui să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat. Şi asta va duce la consecinţe cu care nu v-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră", a spus el.

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie plasate în stare de alertă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la un nivel fără precedent din 1962, de la criza rachetelor din Cuba.

Atât politicienii din Rusia, cât şi cei din SUA, au vorbit public despre riscul unui al treilea război mondial. Directorul CIA, William Burns, a declarat în aprilie că date fiind eşecurile suferite de Rusia în Ucraina, "nimeni nu poate să nu trateze serios ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice".

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în eventualitatea unei ameninţări existenţiale la adresa statului rus. a acuzat Occidentul că duce un "război prin intermediari" împotriva sa, înarmând Ucraina şi impunând sancţiuni Moscovei.

UPDATE 20:20 - Kievul anunţă că a primit patru sisteme americane de tip HIMARS suplimentare

Ucraina anunţă luni că a primit noi sisteme de lansatoare multiple de rachetă din Statele Unite şi din Germania, care-i consolidează arsenalul artileriei cu rază lungă de acţiune şi care, afirmă Kievul, schimbă dinamica pe câmpul de luptă, relatează AFP, potrivit news.ro.

Patru noi lansatoare de tip HIMARS şi un prim lot de MARS II germane au sosit în Ucraina, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

El îi mulţumeşte omoloagei sale germane Christine Lambrecht din partea artleriştilor ucraineni, care-i ”salută pe parenerii noştri germani”.

Reznikov se declară ”recunoscător”, după aceste ultime livrări de armament ale Statelor Unite, preşedintelui american Joe Biden şi omologului său american Lloyd Austin, care au ”consolidat” armata americană.

”Am dovedit că suntem operatori inteligenţi ai acestor arme. Sunetul zborului HIMARS a devenit succesul major al acestei veri pe liniile frontului”, consideră el.

MARS II furnizat de către Germania este al trelea sistem sofisticat de lansare de rachete furnizat Ucrainei de către aliaţii să occidentali, după HIMARS şi MLRS M270.

UPDATE 19:43 - Macron salută, într-o convorbire la telefon cu Zelenski, reluarea exporturilor ucrainene de cereale de la Odessa

Preşedintele francez Emmanuel Macron salută luni, într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, reluarea transportului de cereale din portul Odesa şi anunţă că ”eforturi europene” vor continua în ajutarea Kievului să-şi exporte cerealele, anunţă Palatul Élysée, relatează AFP.

Cei doi preşedinţi au discutat la telefon timp de o oră şi jumătate, în prima lor discuţii după ce s-au întâlnit, la 16 iunie, la Kiev, unde Emmanuel Macron a efectuat o vizită împreună cu omologul său român Klaus Iohannis şi şefii Guvernelor german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi.

Emmanuel Macron - care se află în vacanţă la Fortul Brégançon, în Var, ”a salutat plecarea din portul Odesa a unei prime nave cu cereale ucrainene” şi ”a anunţat că eforturile europene în vederea exportării cerealelor ucrainene pe cale terestră şi fluvială continuă în cadrul unor coridoare ale solidarităţii”, anunţă Palatul Élysée.

UPDATE 19:11 - Rusia impune sancţiuni împotriva liderului opoziţiei britanice Keir Starmer, dar şi a fostului premier David Cameron

Rusia a interzis luni intrarea pe teritoriul său pentru încă 39 de personalităţi britanice, printre care liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer şi fostul premier David Cameron, ca represalii la sancţiunile adoptate de Londra împotriva Moscovei în urma ofensivei sale în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Această nouă listă, postată pe site-ul internet al Ministerului rus de Externe, cuprinde responsabili politici, jurnalişti şi oameni de afaceri.

Printre ei se numără parlamentarii laburişti Keir Starmer, David Lammy, Lisa Nandy, precum şi responsabili politici scoţieni şi jurnalişti de la BBC şi de la marile ziare britanice.

Potrivit MAE rus, persoanele sancţionate "contribuie la politica ostilă a Londrei vizând diabolizarea ţării noastre şi izolarea ei pe plan internaţional".

UPDATE 18:21 - Biden îndeamnă Rusia şi China să înceapă negocieri cu privire la controlul armamentului nuclear

Preşedintele american Joe Biden îndeamnă luni Rusia şi China să îneapă negocieri cu privire la controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, mai ales, are datoria să dea dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina, şi reiterează că administraţia sa este pregătită ”să negocieze rapid” o înlocuire a tratatului care plafonează forţele nucleare intercontinentale ale Washingtonuli şi Moscovei, relatează AFP, potrivit news.ro.

Biden subliniază în acest comunicat că administraţia sa este pregătită ”să negocieze rapid” o înlocuire a New START, tratatul care plafonează forţele nucleare intercontinentale americane şi ruse şi care urmează să expire în 2026.

”Rusia ar trebui să demonstreze că este pregătită să-şi reia activitatea în controlul armamentului nuclear”, subliniază Biden.

”Însă negocierea necesită un partener care să vrea şi de bună-credinţă. Agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a rupt pacea în Europa şi constituie un atac asupra principiilor fundamentale ale ordinii internţaionale”, adaugă el.

În privinţa Chinei - care şi-a consolidat arsenalul nuclear mult mai limitat -, Biden subliniază că Beijingul are datoria, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU ”să participe la negocieri care să reducă riscul unei erori de calcul şi care să abordeze dinamici militare destabilizatoare”.

UPDATE 17:15 - UE deblochează un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană a deblocat un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina în scopul susţinerii bugetului acesteia şi a o ajuta să facă faţă consecinţelor financiare ale invaziei ruse, a declarat luni premierul ucrainean Denis Şmîgal, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

"Acest miliard de euro face parte dintr-un amplu program de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare totală de 9 miliarde de euro. Fondurile (europene) vor ajuta la finanţarea necesităţilor bugetare prioritare", a indicat Şmîgal într-un mesaj postat pe contul său din Telegram.

O primă tranşă de 500 milioane de euro a fost virată deja în contul Băncii Centrale a Ucrainei, potrivit premierului ucrainean, care a indicat că restul sumei este aşteptată să vină marţi, 2 august.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat la 12 iulie acordarea unei asistenţe macrofinanciare de 1 miliard de euro Ucrainei în sprijinul economiei acesteia în contextul în care ţara trebuie să facă faţă unei invazii brutale a Rusiei, care a intrat deja în cea de-a şasea lună, notează Ukrainska Pravda.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie, în ceea ce este primul război de cucerire de teritorii în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 17:12 - Ucraina anunţă că a recucerit 46 de localităţi în regiunea Herson

Forţe ucrainene au recucerit 46 de localităţi în regiunea strategică Herson, în sudul Ucrainei, în cadrul unei contra-ofensive, anunţă luni guvernatorul regiunii, Dmitro Butri, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Până azi (luni), 46 de localităţi ocupate au fost eliberate în regiunea Herson”, anunţă la televiziunea naţională ucraneană Dmitro Butri.

Aceste sate se află în nordul regiunii, unde se învecinează cu regunea Dnepropertovsk, dar şi în partea de sud, la frontiera cu regiunea Mîkolaiv, bombardată puternic, precizează el

Unele dintre satele recucerite au fost distruse în proporţie de 90% şi se află constant sub foc”, declară el.

Situaţia umanitară în regiunea Herson este ”crtică” , subliniază guvernatorul, care-şi reiterează apelul către civilii rămaşi în regiune ”să evacueze către regiuni mai sigure”.

În primele zile ale invaziei ruse, lansată la 24 februare, armata rusă a cucerit aproape întreaga regiune Herson, considerată strategică deoarece se învecinează cu Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Însă, în ultimele săptămâni, armata ucraineană, consolidată de livrări de artilerie cu rază lungă de acţiune din Occident, a lansat o contra-ofensivă.

Forţele Kievului au bombardat depozite şi poziţii militare ruse şi au avariat poduri folosite drept căi de aprovizionare cruciale de către trupele Moscovei în oraşul Herson.

Un oficial ucranean dădea asigurări luna trecută că regiunea Herson urmează să fie recucerită de către forţe ucrainene până la sfârşitul lui septembrie.

Armata rusă a cucerit capitala regiunii la 3 martie. Hersonul a fost primul oraş important care a ajuns pe mâna ruşilor după invazie.

UPDATE 16:50 - Duma de Stat rusă vrea să interzică adopţiile de copii ruşi în ”ţări ostile”

Deputaţi ruşi au introdus luni un proiect de lege în Camera inferioară a Parlamentului în vederea interzicerii adopţiei copiilor ruşi de către cetăţeni din ”ţări ostile”, relatează Reuters, potrivit news.ro.

”Trimiterea copiilor noştri să fie crescuţi în «ţări ostile» este o lovitură aplicată viitorului naţiunii”, apreciază iniţiatorii textului.

Lista rusă cu ”ţări ostile” a fost extinsă după ce Occidentul a impus Rusiei sancţiuni din cauza invaziei ş Rrăzboiului din Ucraina.

Pe listă apar Statele Unite, Regatul Unit, toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), dar şi Japonia şi Coreea de Sud.

Proiectul de lege prevede o ridicare a interdicţiei adopţiilor în cazul în care ţările vizate îşi încetează ”acţiunile ostile” faţă de Rusia.

Rusia a interzis adoptarea copiilor ruşi în Statele Unite în 2012, printr-o lege controversată, denumită ”legea Dima Iakovlev”, numele unui copil rus care a murit din cauza neglijării după ce a fost adoptat de către o familie americană.

UPDATE 15:20 - Lansatoarele de rachete multiple de tip MLRS MARS II, donate de Germania, au ajuns în Ucraina, anunţă ministrul Apărării

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Rezniko, a declarat că lansatoare de rachete multiple de tip MLRS MARS II, donat de Germania, au sosit în Ucraina, relatează CNN, potrivit News.ro.

”Al treilea frate din familia Long Hand – MLRS MARS II din Germania – a sosit în Ucraina”, a scris Reznikov pe Twitter, luni.

”Mulţumesc Germaniei şi personal colegului meu, Ministrul Apărării Christine Lambrecht pentru aceste sisteme. Artileriştii noştri salută partenerii noştri germani!”, a adăugat el.

Sistemul de rachete de tip MARS II este o actualizare germană a sistemului de tip M270 MLRS folosit şi de armata americană. Are o rază de acţiune similară cu cea a sistemului HIMARS donat de Statele Unite Ucrainei, alături de o capacitate mai mare de rachete (12 rachete în loc de şase), însă cu o manevrabilitate mai scăzută.

Germania a precizat că va dona trei dintre aceste sisteme, dar nu este clar câte au fost predate forţelor ucrainene.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 14:03 Rusia anunţă că primele clădiri aflate în reconstrucţie din Mariupol vor fi gata în septembrie

Primele clădiri aflate în reconstrucţie din Mariupol, oraşul portuar din sud-estul Ucrainei distrus de săptămâni de bombardamente, vor fi inaugurate în septembrie, a anunţat luni vicepremierul rus Marat Husnulin, relatează AFP, citat de news.ro. ”Primele clădiri vor fi gata în septembrie. Primele spitale vor fi gata”, a declarat vicepremierul rus Marat Husnulin într-un interviu pentru postul de televiziune rus RBK TV. Husnulin i-a prezentat, vineri, preşedintelui Vladimir Putin un plan de reconstrucţie a Mariupolului în trei ani, un obiectiv care pare ambiţios, având în vedere amploarea distrugerii.

Portul strategic Mariupol a fost cucerit în luna mai de forţele ruse, după săptămâni de asediu care au distrus o mare parte a oraşului. Clădiri de locuinţe, şcoli, magazine, străzi, nimic nu a fost cruţat. Înainte de ofensiva militară rusă, oraşul, construit pe malul Mării Azov, avea peste 400.000 de locuitori, însă majoritatea locuitorilor au fugit din calea luptelor. Populaţia ar trebui să se ridice la 350.000 de locuitori până în 2025, a estimat Marat Husnulin, fără a preciza dacă autorităţile ruse plănuiesc să pună în aplicare o politică de repopulare. Vicepremierul rus a mai precizat că forţele de ocupaţie ruse intenţionează să reamenajeze zona industrială distrusă a oţelăriei Azovstal într-un ”parc tehnologic”.

”Nu ne gândim la o restaurare cu tehnologii vechi. Vom crea locuri de muncă care vor alimenta oraşul prin economie”, a afirmat Husnulin. Deocamdată, locuitorii din Mariupol continuă să sufere de lipsuri multiple, în specială o penurie a apei şi energiei electrice. Forţele de ocupaţie ruse încearcă să ofere o aparenţă de normalitate înapoi în zonele cucerite din sudul şi estul Ucrainei. În mai multe din aceste regiune, administraţiile instalate de Moscova au menţionat că pregătesc referendumuri de anexare pentru a-şi oficializa unirea cu Rusia.

UPDATE 13:03 ISW: Armata rusă a reuşit câştiguri parţiale în zona Avdiivka din Donețk

Forțele ruse au efectuat pe 31 iulie atacuri limitate la sud-vest și nord-vest de Izium şi au continuat atacurile  la nord-vest de Slaviansk, la nord-est de Siversk și la est și la sud de Bakhmut. Armata rusă a reuşit câştiguri parţiale în zona Avdiivka și a continuat atacurile către Pisky, la aproximativ 10 km nord vest de centrul Doneţk, relatează ISW ( Institutul pentru Studiul Războiului) în cea mai recentă analiză.

UPDATE 13:02 Vladimir Putin ar fi ordonat forțelor ruse să cucerească orașul Harkov

Președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat forțelor ruse să cucerească orașul Harkov și porțiunea rămasă neocupată din Oblastul Harkov, scrie ISW. Institutul pentru Studiul Războiului estimează însă că este puțin probabil ca armata rusă să reușească un astfel de obiectiv. Forțele ruse își pot folosi pozițiile din jurul orașului Balaklia pentru a relua atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca populație din Ucraina. Dar având în vedere ritmul progresului din Donbas și limitările legate de numărul de soldați și logistică, un câștig pe acest fron este puțin probabil.

UPDATE 13:01 UK: Rușii mută un număr mare de soldați din Donbas în Zaporojie

Ministerul Apărării din Marea Britanie confirmă că rușii mută un număr mare de soldați din Donbas în sudul Ucraina. ”În ultimele patru zile, Rusia a încercat atacuri tactice asupra axei Bakhmut, reușind progrese lente. După cum au informat autoritățile ucrainene săptămâna trecută, Rusia relochează probabil un număr semnificativ de forțe din sectorul de nord Donbas în sudul Ucrainei.

Cel mai probabil Rusia modifică planul ofensivei sale din Donbas, după ce nu a reușit o victorie decisivă în conformitate cu planul pe care îl urma din aprilie. A realizat că frontul Zaporojie este zonă vulnerabilă care are nevoie de întărire” susțin oficialii britanici din Apărare în analiza zilnică.  Analistul miliar Rob Lee a postat o filmare publicată pe canelele de Telegram cu o coloană militară rusă în Melitopol. Vehiculele au simbolul „O” văzuț de obicei în zona Izium.

Forțele ruse au reluat atacurile terestre la nord-vest și sud-vest de Izium și ar putea demara operațiuni ofensive mai la vest, în Oblastul Harkov sau spre orașul Harkov. Rușii au lansat deja atacuri nereușite asupra localităților Chepil, Shchurivka și Husarivka (la nord-vest de Izium) și au reluat atacurile asupra Dmytrivka și Brazhikivka (sud-vest de Izium) în ultimele zile.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 13:00 Rușii încearcă să repare podul Antonov în Herson

Rușii încearcă să repare podul cheie Antonov, de peste Nistru, în Herson. Ucrainenii au reușit să blocheze săptămâna trecută circulația pe pod în urma unor atacuri cu HIMARS, dar structura acestuia nu este afectată. Imaginile postate pe Telegram arată utilaje aduse de ruși pentru lucrări de reparații. Rușii ar fi instalat un pod de pontoane pentru a permite traversare Nistrului în această zonă cheie, în plus ar fi întărit și apărarea antiaeriană în zona podului Antonov.  

Imaginile din satelit arată că forțele ruse au săpat tranșee în apropierea Podului Antonov (pe malul drept al Niprului) și au instalat radare atât de-a lungul podului rutier, cât și de-a lungul podului cu cale ferată pentru a preveni loviturile cu rachete ucrainene, potrivit ISW.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 13:00 Ucraina anunță că a distrus un tren cu 280 de soldați ruși

Ucrainenii anunță că au distrus cu sisteme HIMARS pe 30 iulie, un tren special cu 40 de vehicuke militare cu trupe rusești, echipamente și muniție. Potrivit www.ukrinform.net, trenul  a sosit din Crimeea în stația Brylivka din regiunea Herson. Anunțul a fost făcut de șeful Consiliului Public al Administrației Regionale de Stat Odessa.

„Pierderile inamicului au fost după cum urmează: aproximativ 80 de morți și 200 de răniți”, a scris pe Telegram purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale, Serhii Bratchuk.

UPDATE 12:50 Moscova susţine că a distrus încă două lansatoare de rachete multiple HIMARS ale forţelor ucrainene

Ministerul Apărării rus a anunţat luni că forţele sale au distrus două lansatoare de rachete multiple HIMARS ale armatei ucrainene în regiunea Harkov şi un sistem de lansare a rachetelor antinavă Harpoon în regiunea Odessa, transmite Reuters, care citează agenţia de presă rusă Interfax, citată de Agerpres. Agenţia de presă britanică nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii. Ucraina a primit până duminică 12 lansatoare HIMARS din partea SUA.

Sistemele HIMARS sunt mai precise şi au o rază mai lungă de acţiune decât alte sisteme de artilerie, permiţând forţelor ucrainene să lovească obiective ruseşti şi depozite de arme mai departe în spatele liniei frontului.

UPDATE 12:19 Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene: "Reluarea exporturilor de cereale este o uşurare pentru lume"

Reluarea exporturilor de cereale ucrainene, pentru prima dată după începerea invaziei ruse, este "o uşurare pentru lume", a reacţionat luni ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit AFP şi DPA, citat de Agerpres.

"Lumea răsuflă uşurată în această zi, în special amicii noştri din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, întrucât primele cereale ucrainene părăsesc Odesa după luni de blocadă rusă. Ucraina a fost întotdeauna un partener de încredere şi va rămâne aşa dacă Rusia respectă partea sa de acord", a scris Kuleba pe Twitter. La rândul său, ministrul infrastructurii ucrainean Oleksandr Kubrakov a menţionat pe Facebook: "Astăzi, Ucraina, alături de parteneri, face încă un pas către prevenirea foametei în lume".

UPDATE 10:57 Rusia realizează "progrese lente" în regiunea Bahmut

Potrivit raportului întocmit de Ministerul Apărării din Marea Britanie, armata rusă înregistrează "progrese lente" în Bahmut. "După cum au informat autoritățile ucrainene săptămâna trecută, Rusia probabil realocă un număr semnificativ de forțe din sectorul nordic al Donbasului în sudul Ucrainei. Rusia ajustează probabil designul operațional al ofensivei sale din Donbas, după ce nu a reușit să facă un progres operațional decisiv în cadrul planului pe care l-a urmat din aprilie", este mesajul postat pe contul de Twitter a Ministerului Apărării.

UPDATE 09:47 Prima navă cu cereale pleacă din portul Odessa

Prima navă care a plecat din Ucraina cu cereale de la începutul invaziei ruse urmează să plece luni, în baza unui acord de trecere sigură garantată, a declarat Ministerul Apărării din Turcia, adăugând că vor urma și altele, notează Mediafax. Reuters precizează că nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, va pleca din portul Odesa spre Liban cu încărcătura sa de porumb, a precizat ministerul. Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a declanșat o criză alimentară și energetică mondială care zguduie economia globală. Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra unei crize globale a foametei, cu un "risc real" de foamete multiplă în acest an.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile globale de grâu. Însă sancțiunile occidentale impuse Rusiei și luptele de pe coasta de est a Ucrainei au împiedicat navele cu cereale să părăsească porturile în siguranță. Plecarea navei Razoni a fost posibilă după ce Moscova, Kiev, Ankara și Națiunile Unite au semnat în iulie un acord de export de cereale și îngrășăminte. Acordul are ca scop să permită o trecere sigură pentru transporturile de cereale în și din Chornomorsk, Odesa și portul Pivdennyi.

"S-a convenit ca nava de marfă sub pavilion Sierra Leone, numită Razoni, care este încărcată cu porumb, să plece din portul Odesa la ora 08.30 dimineața (05.30 GMT) pe 1 august pentru a merge în Liban", a declarat Ministerul turc al Apărării într-o notă. "Desfășurarea altor nave este planificată în cadrul coridorului și metodei stabilite" ca parte a acordului din iulie, a precizat acesta. Oficialii ucraineni au declarat că în porturile ucrainene de la Marea Neagră au acostat 17 nave cu aproape 600.000 de tone de marfă. Dintre acestea, 16 dețineau cereale ucrainene cu un volum total de aproximativ 580.000 de tone. Rusia a negat responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor și pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale.

UPDATE 09:15 Ucraina va riposta la orice atac rusesc, dă asigurări preşedintele Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat cel mai recent bombardament efectuat de forţele ruse, care a vizat oraşul Nikolaev, din sudul Ucrainei, el anunţând că armata ucraineană va riposta, transmite DPA, citat de Agerpres. "Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale bombardamente asupra oraşului Nikolaev şi regiunii", a spus Zelenski într-un mesaj video. El a adăugat că "niciun atac rusesc nu va rămâne fără răspuns din partea armatei noastre".

În prezent, trupe ruse sunt mutate din estul Ucrainei către zonele ocupate Herson şi Zaporojie, aflate în partea de sud a ţării. Kievul a anunţat sâmbătă că bombardamente ruseşti au lovit mai multe localităţi din sudul şi estul Ucrainei, provocând moartea unei persoane la Nikolaev. În Harkov, al doilea oraş ucrainean ca mărime, trei rachete S-300 au lovit sâmbătă la ora trei dimineaţă o şcoală care a luat foc, a anunţat primarul oraşului, Igor Terehov.

Clădirea principală a fost distrusă, potrivit primarului, care a publicat imagini cu clădirea în flăcări pe Telegram. Nicio informaţie privind eventuale victime nu a fost disponibilă până în prezent. Potrivit guvernatorului regiunii Harkov Oleg Sinegubov, cel puţin cinci rachete S-300 au fost lansate asupra oraşului Harkov în noaptea de vineri spre sâmbătă.

UPDATE 09:09 Rusia bombardează Nikolaev

Rachetele rusești au lovit orașul ucrainean Mykolaiv de la Marea Neagră, în timp ce președintele Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală care face din Statele Unite principalul rival al Rusiei și stabilește ambiții maritime globale în Marea Neagră și în Arctica, scrie Reuters, citat de Mediafax. Putin nu a menționat conflictul din Ucraina în timpul unui discurs care a marcat duminică Ziua Marinei ruse, dar a declarat că marina va primi rachete de croazieră hipersonice Zircon în următoarele luni. Rachetele pot zbura cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, depășind apărarea antiaeriană.

Sărbătorile de Ziua Marinei din portul Sevastopol au fost perturbate când cinci membri ai personalului marinei ruse au fost răniți de explozia unei drone, a declarat guvernatorul orașului, Mihail Razvozhayev, pentru presa rusă. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele. Olga Kovitidi, membră a camerei superioare a parlamentului rus, a declarat pentru agenția de știri rusă RIA că atacul a fost "fără îndoială că nu a fost efectuat din exterior, ci de pe teritoriul Sevastopolului".

"În oraș se desfășoară operațiuni urgente de căutare pentru a da de urma organizatorilor acestui act terorist", a declarat Kovitidi. Primarul din Nikolaev, Oleksandr Senkevych, a declarat că peste 12 rachete au lovit orașul duminică, probabil cele mai puternice lovituri asupra orașului în cele cinci luni de război, fiind confirmate două persoane ucise și trei rănite. Loviturile cu rachete au continuat până duminică seara.

Zelenski: Capacităţile noastre sunt mai puternice decât rachetele şi proiectilele Rusiei. Strategic, Rusia nu are nicio şansă să câştige acest război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul şi că ucrainenii sunt mai puternici decât rachetele ruşilor, notează news.ro. “Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale atacuri asupra Mikolaivului şi regiunii din întreaga perioadă de război. Zeci de proiectile şi rachete. Ocupanţii au lovit clădiri rezidenţiale, şcoli, alte infrastructuri sociale şi facilităţi industriale. Atacul ruşilor a luat vieţile lui Oleksii Vaadaturski şi soţiei sale Raisa, fondatorul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, Nibulon, Eroul Ucrainei. Condoleanţe sincere rudelor şi prietenilor cuplului Vadaturski.

Exact astfel de oameni, astfel de companii, sudul Ucrainei noastre au garantat siguranţa alimentară a lumii. Aşa a fost şi va fi mereu. Teroriştii ruşi nici măcar nu ar trebui să spere că vor putea distruge potenţialul social şi industrial al Ucrainei şi vor păşi printre ruine. Capacităţile noastre sunt categoric mai puternice decât rachetele şi proiectilele Rusiei”, a spus Zelenski. Volodimir Zelenski a precizat că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul. “Acum armata rusă încearcă să îşi întărească poziţiile în zonele ocupate din sudul ţării noastre. O parte din forţele ruse din est se deplasează către sud, către regiunea Herson şi regiunea Zaporojie. Însă asta nu îi va ajuta. Niciun atac al ruşilor nu rămâne fără răspuns din partea noastră. Forţele Armate ale Ucrainei sunt gata să răspundă oricărei noi activităţi a ocupanţilor. Strategic, Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul. Şi trebuie să rezistăm, astfel încât chiar şi la nivel tactic statul terorist să îşi simtă înfrângerea. Trebuie să rezistăm în sud, în est, peste tot. Să ne menţinem unitatea, nu doar până la victorie, ci şi după, ca să refacem tot ce a fost distrus de ocupanţi. Cred că vom face toate astea”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Ambasadorul SUA la Kiev: Atacul din Olenivka, de neconceput. Vom comtinua să îi dăm Ucrainei ceea ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva agresiunii îngrozitoare a Moscovei

Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra penitenciarului Olenivka, calificându-l într-un mesaj postat în social media drept “de neconceput”, notează news.ro. “Atacul asupra centrului de detenţie din Olenivka este de neconceput, la fel şi informaţiile cu privire la tratamentul barbar al prizonierilor de război ucraineni de către forţele ruse. Vom continua să urmărim responsabilitatea şi să îi dăm Ucrainei ceea ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva agresiunii îngrozitoare a Moscovei”, a notat Brink pe Twitter.

Atacul asupra închisorii unde erau deţinuţi membri ai Regimentului Azov a avut loc vineri, iar Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. Separaţiştii pro-ruşi spun că Ucraina se află în spatele atacului care a ucis 53 de prizonieri de război. Kievul ar fi bombardat închisoarea de lângă Olenivka cu rachete Himars, susţin ei. Ucraina neagă aceste acuzaţii şi afirmă, la rândul său, că la originea faptelor se află grupul Wagner, o organizaţie paramilitară rusă. Artileria rusă ar fi vizat centrul de detenţie pentru a păstra secrete tortura şi relele tratamente aplicate prizonierilor. Reprezentanţii Regimentului Azov consideră uciderea în masă a prizonierilor de război ucraineni în satul Olenivka drept un act de execuţie publică, pe care Rusia l-a comis cu impunitate.

Aproape 400.000 de ucraineni au părăsit deja teritoriile ocupate prin Zaporojie

De la începutul invaziei ruseşti la scară largă, aproximativ 400.000 de ucraineni au părăsit teritoriile ocupate prin oraşul Zaporojie, transmite Ukrinform, citat de news.ro. "Aproximativ 400.000 de persoane au trecut prin oraş, 106.000 au fost înregistrate ca persoane strămutate intern", a declarat Oleksandr Starukh, şeful Administraţiei militare regionale din Zaporojie, într-un interviu acordat Ukrinform. După ce au ajuns Zaporojie, unele dintre persoanele strămutate intern au plecat în alte oraşe, a adăugat el.

Aproape 90.000 de persoane strămutate s-au stabilit în oraş. Printre aceştia se numără 16.000 de locuitori din regiunea Doneţk, inclusiv aproximativ 7.000 de locuitori din Mariupol. De asemenea, au rămas multe persoane din districtul Polohy şi Huliaypole, regiunea Zaporojie. În oraş a fost creată o reţea de hub-uri pentru persoanele strămutate, a precizat Starukh.

"Înainte aveam un hub general care primea persoanele strămutate din toate regiunile, dar acum am decis să creăm hub-uri separate pentru fiecare district. Am deschis deja hub-uri pentru locuitorii din districtele Melitopol, Vasylivka, Polohy şi Berdiansk. Un hub pentru Mariupol a fost creat cu mult timp în urmă. Organismele de autoguvernare locală relevante se ocupă de aceste hub-uri. Noi am creat condiţiile, iar ei se ocupă de cazarea persoanelor strămutate", a explicat şeful Administraţiei militare regionale Zaporojie. El a adăugat, de asemenea, că în prezent este în curs de creare un hub separat pentru persoanele strămutate din regiunea Herson. Potrivit oficialului, 15 reprezentanţi ai autorităţilor locale din regiunea Herson lucrează pentru a-l deschide.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 159 LIVE TEXT. SUA trimit Ucrainei arme de 550 de milioane de dolari. Putin: Nu pot exista câştigători într-un război nuclear