Antena Meniu Search
x

Comuna din Suedia unde se vând terenuri cu 10 eurocenţi pe mp este inundată cu oferte. Cât costă să ridici o casă

Comuna Goten din vestul Suediei a fost nevoită să suspende, temporar, vânzarea de terenuri, după ce a fost inundată de solicitări ca urmare a ofertei sale de 10 eurocenţi metrul pătrat, a declarat luni pentru AFP primarul Johan Mansson.

de Redactia Observator

la 01.07.2024 , 16:00

Comuna din Suedia unde se vând terenuri cu 10 eurocenţi pe mp este inundată cu oferte. Cât costă să ridici o casă
Comuna din Suedia unde se vând terenuri cu 10 eurocenţi pe mp este inundată cu oferte. Cât costă să ridici o casă - gotene.se

"Am lansat această campanie la mijlocul lunii aprilie. A fost o idee puţin nebunească, dar şi ca o glumă, ca să fim sinceri. A fost o operaţiune de marketing", a spus primarul din Goten, unde locuiesc aproximativ 5.000 de locuitori, potrivit Agerpres.

Răspândite pe întreg teritoriul comunei, 13 terenuri, pentru care de mai multe decenii nu s-a reuşit să se găsească un cumpărător şi au căzut în uitare, au fost scoase la vânzare la preţul modest de o coroană suedeză (aproximativ 0,08 euro) pentru un metru pătrat.

Obiectivul avut în vedere era construirea de noi locuinţe într-o zonă cu o densitate redusă şi impulsionarea regiunii, a precizat primarul. Suprafaţa parcelelor scoase la vânzarea variază între 7 şi 1.200 de metri pătaţi.

Articolul continuă după reclamă

Cumpărătorul trebuie să construiască o casă în doi ani

Odată cu achiziţionarea terenului, cumpărătorul se angajează că va construi o casă în următorii doi ani. Asta înseamnă noi costuri suplimentare: autorizaţia de construcţie (30.000 de coroane), tarifele pentru conectarea la reţeaua de alimentare cu apă (170.000 de coroane), electricitate (40.000 de coroane) şi conectarea la Internet (30.000 de euro). La aceste costuri se adaugă, evident, şi cele pentru construcţia casei şi amenajare, cu materiale alese în funcţie de preferinţele proprietarului.

La câteva săptămâni după debutul campaniei, Goten a reuşit să vândă trei parcele. "O mare reuşită pentru o comună mică. Însă nu ne-am imaginat niciodată ce urma să ni se întâmple", a afirmat primarul.

Milioane de persoane au descoperit Goten şi terenurile sale ieftine

Un reportaj realizat de un post local de televiziune la finele lunii iunie a declanşat un fenomen de tip bulgăre de zăpadă. Mai multe surse media din Suedia au reluat reportajul, un video a apărut pe TikTok şi milioane de persoane au descoperit Goten şi terenurile sale ieftine. Câteva zile mai târziu totul s-a transformat într-un fenomen mondial, explică edilul, după ce două surse media anglofone au reluat informaţia.

Rezultatul, comuna din Suedia este inundată cu emailuri şi apeluri telefonice venite din partea potenţialilor cumpărători, astfel că Goten a fost nevoită să suspende, temporar, procedura de vânzare, pentru a putea analiza toate propunerile.

"Avem persoane interesate din Europa, Asia, în principal din India şi Pakistan, dar şi din SUA, Australia şi chiar şi din America de Sud", a precizat Johan Mansson. Prin această campanie "am reuşit să punem Goten pe harta lumii", a adăugat el.

Procedura va fi reluată în data de 7 august, cu o vânzare de terenuri la licitaţie. Cei interesaţi pot consulta mai multe informaţii pe site-ul comunei, gotene.se.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri externe » Comuna din Suedia unde se vând terenuri cu 10 eurocenţi pe mp este inundată cu oferte. Cât costă să ridici o casă