Antena Meniu Search
x

Concedieri masive la Apple. Gigantul tech a pierdut miliarde de dolari, după ce a renunţat la dezvoltarea maşinii electrice

Apple desființează peste 600 de locuri de muncă după ce a renunțat la proiectul privind realizarea de mașini autonome. Disponibilizările vor fi realizate în luna mai. Unii salariați vor fi mutați la alte departamente.

de Redactia Observator

la 05.04.2024, 17:41

Concedieri masive la Apple. Gigantul tech a pierdut miliarde de dolari, după ce a renunţat la dezvoltarea maşinii fără volan şi pedale
Concedieri masive la Apple. Gigantul tech a pierdut miliarde de dolari, după ce a renunţat la dezvoltarea maşinii fără volan şi pedale - Shutterstock

Disponibilizările vizează în special o unitate Apple din California, potrivit Bloomberg. Departamentul de ocupare a forței de muncă a fost anunțat pe 28 martie că 614 de angajați vor fi disponibilizați în luna mai.

Informațiile conform cărora Apple și-a încheiat investiția în proiectul de mașini autonome au apărut pentru prima dată în februarie. Cu toate acestea, compania nu a recunoscut niciodată în mod public existența proiectului. Se pare că Apple a cheltuit miliarde de dolari pentru cercetarea și dezvoltarea unui vehicul complet autonom, fără volan și pedale.

Până în prezent, gigantul tehnologic a evitat disponibilizările în masă spre deosebire de alte companii care au renunțat la sute de mii de locuri de muncă în timpul pandemiei și al crizelor economice. Printre companiile de tehnologie care au anunțat reduceri în 2024 se numără Amazon, Google, Microsoft, Snap și PayPal.

"Proiectul Titan" a eșuat

Pe acelaşi subiect

Abandonând planurile de a lansa un automobil electric complet autonom, grupul american Apple Inc renunţă la potenţiale venituri de miliarde de dolari şi la visul de a vinde ceea ce un director a numit "dispozitivul mobil suprem". Speranţa este că alte pariuri masive - inclusiv căştile de realitate mixtă şi inteligenţa artificială generativă (AI) - pot face diferenţa, transmite Bloomberg.

Eforturile producătorului de iPhone-uri în domeniul conducerii autonome, cunoscute sub numele de "Proiectul Titan", au debutat în 2014, când firma a început să proiecteze de la zero propriul său vehicul. La un anumit moment, Apple a abandonat eforturile în domeniul tehnologiei pentru maşinile fără şofer pentru a se concentra pe software şi şi-a reevaluat obiectivele.

Marţi, Apple i-a anunţat pe angajaţii care lucrau la "Proiectul Titan" că renunţă la acest plan şi transferă o parte din personal la divizia AI. Decizia vine după luni de întâlniri între principalii directori şi Consiliul de Administraţie al companiei pentru a hotărî cum să procedeze în continuare. Directorul operaţional Jeff Williams şi şeful de proiect Kevin Lynch au transmis vestea celor aproximativ 2.000 de membri ai echipei în timpul unei întâlniri care a durat mai puţin de 15 minute

Toate acestea arată că viitorul Apple nu se va baza pe vânzarea de automobile electrice complet autonome de 100.000 de dolari. În schimb, firma se va concentra să-şi ajungă din urmă rivalele în industria inteligenţei artificiale generative, unde chatbot-uri produse de OpenAI şi Google au captat imaginaţia consumatorilor şi investitorilor. De asemenea, decizia permite Apple să se concentreze pe căştile de realitate mixtă Vision Pro.

Apple continuă să obţină cei mai mulţi bani din hardware

Decizia, salutată de investitori şi analişti, permite Apple să evite o piaţă a vehiculelor electrice (EV) care şi-a arătat limitele în ultimele luni. Extinderea resurselor la Inteligenţa Artificială este pasul adecvat "ţinând cont de potenţialul de profitabilitate pe termen lung de pe urma AI", apreciază analiştii Bloomberg.

Dar decizia elimină de asemenea o viitoare sursă de venituri, într-un moment în care Apple se confruntă cu dificultăţi în menţinerea ritmului de creştere al vânzărilor. Analiştii nu se aşteaptă ca Vision Pro să aibă o contribuţie majoră la creşterea Apple în următorii ani.

Deocamdată, Apple va continua să obţină cei mai mulţi bani din hardware. Segmentul de iPhone-uri este responsabil pentru aproximativ jumătate din veniturile companiei. Deci, pe termen scurt, cel mai mare potenţial pe segmentul AI va fi capacitatea sa de a vinde iPhone-uri, iPad-uri şi alte dispozitive.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri externe » Concedieri masive la Apple. Gigantul tech a pierdut miliarde de dolari, după ce a renunţat la dezvoltarea maşinii electrice