Antena Meniu Search
x

SUA au dat în judecată Apple: Nu este ilegal să deţii monopol, este ilegal să foloseşti practici neloiale pentru a-l păstra

Departamentul de Justiție al SUA şi alte 16 state americane au deschis un proces anti-trust împotriva Apple după ani de acuzații că gigantul american a acaparat piața smartphone-urilor prin practici neloiale, taxe mari, condiții restrictive în App Store şi limite contractuale care au îngreunat migrarea  utilizatorilor pe alte dispozitive, relatează CNN. 

de Redactia Observator

la 21.03.2024, 18:19

SUA a dat în judecată Apple: Nu este ilegal să deţii monopol, este ilegal să foloşeşti practici neloiale pentru a-l păstra
SUA a dat în judecată Apple: Nu este ilegal să deţii monopol, este ilegal să foloşeşti practici neloiale pentru a-l păstra - Getty Images

Concret, Apple este acuzată că și-a creat un monopol ilegal pe piața smartphone-urilor, pe care l-a menținut prin condiții restrictive în magazinul de aplicaţii App Store, taxe ridicate impuse dezvoltatorilor de aplicații și un control strict care a afectat modul în care companii terțe au putut interacționa cu produsele și serviciile Apple. 

Cel mai serios proces anti-trust cu care se confruntă Apple 

Nu este ilegal să deții un monopol în SUA, dar este ilegal să foloseşti tactici dăunătoare pentru a păstra unul, a precizat procurorul general Merrick Garland într-o conferință de presă.

Practic, este ilegal doar atunci când o companie care deţine monopolul recurge la practici anticoncurențiale sau dăunează concurenței în efortul de a-şi păstra poziţia dominantă pe piaţă. 

Pe acelaşi subiect

Asta ar şi fi făcut Apple, potrivit acuzaţiilor aduse de Departamentul de Justiție al SUA.

Printre altele, guvernul SUA spune că Apple și-a folosit controlul asupra iOS, sistemul de operare iPhone, pentru a bloca clienţilor săi noi aplicații inovatoare și servicii de streaming în cloud, a afectat modul în care apar mesajele Android pe iPhone,  a restricționat  modul în care ceasurile inteligente concurente pot funcționa cu iPhone-urile și a împiedicat metodele de plată rivale.

"Acuzăm Apple că și-a consolidat puterea de monopol, nu făcând propriile produse mai bune, ci înrăutățind alte produse", a spus Garland.

Guvernul american încearcă astfel să ţină în frâu o industrie masivă care a rămas în mare parte necontrolată în ultimele decenii, notează CNN. 

Acțiuni similare au fost însă deschise și împotriva altor companii din grupul aşa-numitelor Big Tech precum Alphabet/Google, Meta Platforms și Amazon.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a amendat cu 1,8 miliarde euro Apple pentru practici competitive neloiale ce implică serviciul său de streaming muzical, Apple Music, în urma plângerii depuse de Spotify.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » SUA au dat în judecată Apple: Nu este ilegal să deţii monopol, este ilegal să foloseşti practici neloiale pentru a-l păstra